03.06.2012

Ettal

Baijerilaiset hävisivät suomalaisille nimittäin jotkut hiihtokilpailut menivät Oberstdorfin sijaan Lahteen - vuonna 2017. En ymmärrä, mikä semmoinen "Nordische Ski-WM", joka on Etelä-Saksassa. Ei-Nordische olisi siis Napolissa? Oberstdorfin pormestarin sukunimi on muuten "Mies", joka ei ole saksaksi mitenkään mairitteleva sanana..
Dementia voi aiheuttaa maahanmuuttajien kohdalla haasteita vanhainkodin hoitohenkilökunnalle. Vuosikymmeniä maassa asuneet saattavat alkaa puhumaan synnyinmaansa kieltä. Näin on esimerkiksi käynyt turkkilaisille Berliinissä (the Local, alkuperäinen artikkeli). Siellä asuu 175000 henkeä, jolla on turkkilaiset juuret. Saksassa syntyneet lapsenlapset eivät välttämättä osaa kunnolla turkkia ja sitten on vaikeaa kommunikoida.
Kuolemaan ja vammautumiseen johtaneen löylynheiton MM-kisat pääsivät nyt jostain syystä SZ:n viikkolehden pitkäksi jutuksi. Siinä toki kerrotaan vähän laajemminkin. Tässä on joku keksinyt käännöksen: Die Finnen sagen es so: Erst wenn Schnaps und Sauna nicht mehr helfen, geht’s dir richtig beschissen.

Kerran menin Innsbruckin junalla Oberau paikkakunnalle, jossa on 3000 asukasta. Tuskin mitään näkemistä. Kenties jotain vaellusreittejä.
Aseman edestä lähti  RVV:n linja-auto 9606, joka vei Ettalin kylälle (Klostergasthof Ettal).
Myös linja-autoihin kelpaa Bayern-tiketti (2x eur yhdeltä hengeltä päivä).

Se Ettalin kylä on muodostunut luostarin ympärille. Silminnähden siinä on vain joitakin taloja sekä turistitarkoitukseen tehtyjä rakennuksia ympärillä. Ohi menee ilmeisen suosittu tie, josta pääsee vaikka Italiaan. Luostarin vieressä oli kymmeniä autoja parkissa ja ainakin kolme bussia.

Luostariravintola, säästöpankki, kukkakauppa ja marketti, josta voi ostaa vaikka luostarin likööriä.




 Luostarin on perustettu 1330. Tulipalo tuhosi paikan aika perusteelliseesti, joten 1744 uudelleen rakennettu rakennus tuli barokkimuodinmukaiseksi.

Luostarin yhteydessä on myös sisäoppilaitos, joka on myös ollut katollisen kirkon lapsiin (ainakin 100 uhria) kohdistuvan fyysisen ja psyykkisen väkivallan tapahtumapaikkana (60-80 luvulla). 




Urut, jonka ulkoasun on itse Zimmermann suunnitellut.





Kattofresko vuodelta 1746.

Pääalttari.



Ettalista bussi vei Linderhofiin, josta toisen kerran. Siellä laskin 13 bussia parkissa. Kuitenkin 5 min jonottamisella kassalle selvisi. Sieltä lähdin bussilla  Oberammergauhun. Toinen vaihtoehto olisi palata juna-asemalla Oberauhun tai menne Garmisch-Partenkircheniin, jossa toki on nähtävää.
Olisi myös mahdollistä patikoida Linderhofista Oberammergauhun.

Oberammergausta lähdin  hitaalla kahden vaunun pituisella junalla Murnauhun. Se on 12000 asukkaan kaupunki. Se on kuitenkin melko modernin oloinen. Vähän kuin joku Rosenheim, mutta hieman pienempi. Varmaan siellä turistejakin käy. Lähellä on järvi Staffelsee. Lähialueella on kylpylöitä (Kur).
Sieltä olisi päässyt vartissa jatkamaan Mynsseniin, mutta tein tunnin kävelylenkin ja otin 19:31 lähtevän junan, joka oli 20:30 tienoilla Mynssenissä.



Linnamuseossa on historiaa ja taidetta. En sinne sentään ehtinyt.



Kirkko oli sisältä barokkikoristeinen. Kattofresko ei ollut kovin täyteen maalattu ja näytti aika harrastelijamaiselta tuotokselta Ettalin jälkeen.

Google Mapsin kartta, jossa on Oberau, Ettal, Linderhof ja Oberammergau.
Murnau kartalla

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen