31.05.2013

Träskändassa

Järvenpään juna-aseman vieressä on kirjasto, jonka on alakerrassa taidemuseo. Nyt on oiva kesä lähteä retkelle maalle vaikka kiertämään Tuusulan järvi ja käymään tuossa taidemuseossa, sillä siellä on Venny Soldan-Brofeldtin (VSB:n )  näyttely, joka on saanut paljon kehuja ja kuuluisuutta.

Venny toki liittyy paikkakuntaan Juhani Ahon vaimona. Ahola on järven rannalla. Näyttelyssä on hyvin esillä taulujen lisäksi hänen lastenkirjakuvitustaan. WSOY on tehnyt näköispainoksen "Kuvakirjasto lapsille ja nuorisolle", mikä ei näyttänyt olevan parasta antia. Tietysti myös hieman muuta grafiikkaa. Hänen äitinsä oli muuten saksalaista syntyperää (Müller). Isä puhui ruotsia. Venny lähti saksalaisesta koulusta Viipuriin opiskelmaan piirustusta 14-vuotiaana. Jo parikymppisenä maalattu taulu kutojasta näyttelyssä on tosi hieno. 1880-84 hän opiskeli Hgissä ja sitten Pietarissa pari vuotta. Wikipedia kertoo tienanneen matkustusrahaa ulkomaan opiskeluun jäljentämällä klassikkotauluja. Niitä on näyttelyssäkin näytillä kolme. Hänen taulunsa "Heräinneitä" oli Pariisin maailmannäyttelyssä. Tuolla on nähtävissä taulun lisäksi myös kunniakirja, jossa maaksi on merkitty Venäjä ja paikkakunnaksi Järvenpää.

Teoksissa on paljon kansan kuvausta. Yhdessä taulussa istutaan pirtissä ruokapöydän ääressä ja mallinna ollut tyttö kertoo radiohaastattelussa, millaista oli olla mallina ja miten hän muistaa Ahot.
Taulun hinta on näköjään ollut 50 keur. 
Paljon on henkilökuvia, joista parhain yllättäen taitaa olla Juhani Aho itse.
Sitten on ajantyyliin muodikkaita rantakuvia esim. Hangosta. Myös omat pojat joutuivat malliksi. 
Ateneumin tietokannassa on luettelo 1267 teoksesta, mutta ei yhtään kuvaa.

Johannes Brofeldtin (1907 alkaen Juhani Aho) kanssa hän meni naimisiin 1891. Hausjärvellä jo asui naapurissa mm. Eero Järnefelt ja J.H. Erkko, jotka sittemmin ovat tuttuja myös Tuusulan rantamailta. He olivat vapaaehtoisessa maanpaossa Bobrikovin aikana 1903-04. Venetsia, München, ja Firenze ei kuulosta yhtään hullummalta pakopaikalta maalarille.

Ahon poikien yhtiön nimi oli Aho & Soldan. Soldan siksi, koska Juhani sai Vennyn sisaren Tillyn kanssa. Synnytys tapahtui ulkomailla ja asia säilyi salaisuutena aina vuoteen 1951. Kolmiodraama on VSB:n 150-v. juhlavuotena myös teatterissa.  Yhtiö tuli kuuluisaksi elokuvistaan. 2011 oli Ateneumissa hieno näyttely, jossa oli sekä valokuvia että elokuvapätkiä. Elävässä Arkistossa on niiden pätkiä nähtävillä. Kirjastosta löytämä Järvenpään kaupunkinpolku-esitteessä on jopa puhelinnumeroita 1900-l. alusta. Esimerkiksi nro. 9 on Ahola (Aho), 20 Väkiviinapolttimo ja 22 Sibelius Jean. Esitteeessä on kuva, jossa Kekkoset ovat patsaan paljastustilaisuudessa 1964. Kuvanveistäjä on Erkki Eronen.
Erkki Collianderin 1980-l. alikulkutunneli.

Hki-Hämeenlinna rata valmistui 1962 ja Järvenpään asema 1858. Sen kenties suunnitteli Albert Edelfeltin isä (Carl Albert), joka oli lääninarkkitehti. Asema siirrettiin kokonaisena 25 m uusien kiskojen tieltä.


 Alla oleva rakennus taitaa olla Aallon käsialaa..

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen