19.05.2013

Dt. Ev. Kirchentag


 
Hampurissa oli taannoin 34. Evangelischer kirkkopäivät. Käännös voisi olla vaikka luterilainen.
Teemalause oli Soviel Du brauchst.

Kirkkopäivien vastuun kantavat maallikot, ei virallinen kirkko. Uskonnon lisäksi yhteiskunnalliset kysymykset ovat keskiössä:

 Laien sind Amateure des Religiösen, Nichtexperten und Experimentierende – keine Glaubensverwalter. Deshalb stehen bis heute die Tore des Kirchentags für alle offen.

Ja, er ist politisch. Aber er ist noch mehr: ein Festival der Zivilgesellschaft, ein Forum für Sinn- und Glaubensfragen. --  Es gibt keine andere kirchennahe Veranstaltung in Europa, die so wenig Kirche und so viel Christentum ist.
 (Zeit).

Beim Kirchentag unter dem Motto "Soviel du brauchst" hatten rund 120.000 Dauerteilnehmer sowie Zehntausende weitere Gäste seit Mittwoch über globale Gerechtigkeit, Bewahrung der Schöpfung und verantwortungsvolles Wirtschaften diskutiert. Sie behandelten bei 2500 Veranstaltungen an 400 Orten in der Hansestadt aber auch theologische Themen, beteten und feierten zusammen. (Welt)



 Keskiviikkona oli perinteinen Abend der Begegnung katujuhla.
 





Torstaista lauantaihin ohjelmaa 07-00 yli 2500 eri tapahtumassa 400 paikassa, joten yli 500 sivuiseen ohjelmaan menee aikaa tutustua ja valita tilaisuudet logistisesti järkevästi. Suosituimmat tilaisuudet voi ennakoida ja välttää, kun ne on täynnä kuitenkin.
 
Kaikille päiville 90 eur lipun (sis. joukkoliikenteen) hankkineita oli  120'000 ja päivälippulaisia kymmenen tuhatta päälle. Ulkomailta tuli 4100 osallistujaa 70 maasta. Suomesta tulleita näin vajaa kymmen henkeä ja Suomen saksalaisen seurakunnan edustajia bongasin myös. Kotimaa24:ssa on muutama julkkis tilittää kokemuksiaan. EKD:n  tiivistelmä.


Kalanmuitoisia rinkeleitä
Virallisiissa avajais- ja päätösjumalanpalvelukset en käynyt. Jälkimmäisessä oli n. 130'000 osallistujaa ja se tuli ARD:ltä. Minä olin samaan aikaan Hampurin pääkirkossa St. Michelissä, joka oli sekin täynnä. Epäilemättä hienoin näkemistäni 1700-l. tyyliin rakennetuista kirkoista, joka on vast'ikään restauroitu 26 vuotta. Isot urut ja monipuolinen korkeatasoinen kirkkomusiikki huipentui Widorin urkusinfonian tunnettuun Toccataan. Jumalanpalveluksia ja hartauksia oli varmasti joka lähtöön (elokuva, tango, tekno, sateenkaari, kansainväliset,...). Klassista musiikkia riittää.
Puhallinmusiikkia on joka puolella. 



Nämä frankenilaiset herrat Viva voce  on kokenut ja humoristinen a capella bandi. Blanten op Blumenin esiintymislavan ympärille ei olisi enemmän mahtunutkaan. Wiseguys  (en nähnyt) esiintyi myös perinteiseen tapaan ja se kerää aina ison yleisön. Irlantilainen jäähyväislaulu on saksalainen suosiossa. Bonhoeferista tehtiin ooppera.

 Stand up komiikkaakin oli tarjolla vaikka kuinka paljon.
Kirkkopäiville osallitui tietysti Merkel ja liittopresidentti Gauck ja myös SDP:n kanslerikandidaatti Steibrück, joka on hinnakkaista puheistaan saanut kuuluisuutta. Virkaatekevistä ministereistä puheen piti ainakin puolustusministeri Maizière. Ympäristön ja oikeudenmukaisuuden lisäksi keskeisisiä teemoja olivat maahanmuuttajien integraatio ja vammaisten ns. inkluusio. Johanniter ja tuhannet partiolaiset huolehtivat kaikkien auttamisesta. Kirkkopäivillä oli 1700 vammaista osanottajaa.


Hampurin messukeskus - toisin kuin Mynssenissä - on jopa kävelymatkan päässä keskustasta ja toki saavutettavissa U- ja S-Bahnoilla sekä metrobusseilla. Hallit olivat hyvin käytössä. Lavojen edessä oli perinteiseen tapaan tuhansia ekologisia ja kierrätettäviä pahvi-istuimia.




Sää suosi täydellisesti eikä ulkotilaisuudet kärsineet vesisateesta.
Saa nähdä, miten Stuttgartissa 3-7.6.2015. käy. Sitä seuraava on Berliinin kirkkopäivät 2017, jolloin on reformaationjuhlavuosi ja siksi myös Lutherstadt Wittenberg tulee osalliseksi siihen. 2019 on suunnitteilla ekumeeniset kirkkopäivät (katolliset siis mukana) jossain. Viimeeksi ne oli Mynssenissä 2010. Ei siihen paljon pienempi paikkakunta kykenekään sillä osallistujia on luokkaa 200'000.


Hollantilainen Nooan-arkki oli uitettu Hampuriin. Se on lapsille tehty.

P.S Helluntaista Baijerissa kirjoitin jo viime vuonna. Tänä vuonna oli 184. pyhiiinvaellus Regensburgista Altöttingeniin.

Jossain päin lehtioksiin näkymättömiin pukeutunut henkilö kiertää ovelta ovella renkiensä kanssa, joilla puolestaan on värikkäiden paperinauhojen kanssa koristeltuja koivunoksia. Piilossa oleva tyyppi lausuu jonkun jutun ja kysyy rahaa tai munia.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen