23.05.2013

Glückwunsch

Keskiviikkona ei voinut olla saksalaismediassa huomaamatta Wagner-juttujen tulvaa. 200-v. syntymäpäivä oli 22.5. eikä kesäkuussa, kuten muistelin. Bayreuthin oopperataloja olen esitellyt.


 Leipzig väittää: Richard ist Leipziger Von mir aus. Siellähän nimittäin syntyi. Kuvassa Gewandhaus rakennus oopperaa vastapäätä.


Oopperan takapihan puistikossa on piilossa pieni rintakuva.
 Alla on läheisen Hallen musiikkiteatteri, joka sekin yrittää tehdä Ringiä..


Ei kovin innovatiivisesti, mutta informatiivisesti nimetty vaatekauppa Bayreuthissa.
Keskiviikkona tuli Euroradion konsertti syntymäpäiväsankarin kunniaksi. Myös Hienostelua uusinta oli aiheen parissa.  Siinä mainitiin Ludwig II:n tärkeä rooli Wagnerin elämässä. Maantiedettä siitä ei välttämättä kannata opiskella, sillä Starnberger Seen toisella rannalla ei ole Itävalta. Ludwigin Neuschwansteinista, Linderhofista ja  Chiemseen linnoista olenkin jo kirjoittanut.  ZDF:n Mediathekissa voi olla vielä näkyvissä Chiemsee ohjelma, jossa on Wagner-taustamusaa.

Toimittaja Lindgren säästi Figarossa 15 tuntia monen ihmisen elämästä kooten Ringin tuntiin. Aiemmissa jaksoissa oli myös Wagner läsnä.
Bayreith on Obafrankenin keskuspitäjä.Asukkaita (Einwohna) on 72'000.  Nimi on mainittu ensikertaa 1194. Kaupungiksi sitä sanottiin v. 1231. Reformoitua kaupunkia koetteli v. 1605 oli suurpalo, 1620 rutto, ja 1621 jälleen suurpalo  ja siihen vielä 30-vuotinen sota päälle.

Bayreuth on tehnyt itsensä naurunalaiseksi Saksassakin, kun pistivät Wagner-museon remonttiin juuri nyt 200-v. synttäreinä.
Schlosskirche Altes Schlossin kupeessa. .

Suomikin oli huomioitu.

Ei mitenkään kovin erikoinen kirkko tämä. Bayreuthissa kuulemma useimmat kirkot ovat evankelisia, mutta tämä ei.

Paikkakunnan valtiaiden hautakammio. Arkut alla.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen