13.05.2013

Hiiffiä

Viikonloppuna oli Mynssenisssä hifimessut, mutta en päässyt paikalle, joten tässä 2010-11 kuvia.
  • Erään Lähi-Itä asiantuntijan Weltin blogissa on tuoreempia kuulumisia. 
  • Weltin juttu
  • 250 valmistajaa on paikassa. Guten Abend meinen Damen und Herren, ich begrüsse Sie zur Tagesschau  esitteli 1,5 milj. eur vahvistimenkin.
  • Alppitorvia naisten soittamana ja muita kuvia Hifistatementiltä.



Messut pidetään Mynssenin pienemmässä messukeskuksessa (M.O.C). Siellä oli käytössä kaksi hallia ja yläkerrassa kaksi "atriumia", joissa on muutaman kymmenen neliön huoneita täynnä kaiuttimia lähinnä. Firmoja oli luokkaa  250 kpl ja kävijöitä odotettiin 14'000 neljän päivän aikana. Torstai oli firmojen edustajien tapaamispäivä ainoastaan. Pääsylippu oli kympin ja sillä sai kyllä 5-6 tuntia viihdettä helposti ja ilmaisia kangaskasseja.



Kuten kuvasta näkyy, tyypillinen messuvieras oli noin nelikymppinen mies.
Naisia tuskin oli montaa prosenttia.

Huoneissa kuunneltiin hartaana kaikenlaista musiikkia kaiuttimien reaktiokykyä demonstroivasta konemusiikkirätinästä sopraanon lauluun.
Helsingissä kuulemma yleisö usein antaa soitettavaksi levyjä, mutta täällä valmistajat toimivat DJ:inä. Kyllä sillä musiikin valinnalla on tärkeä rooli, miten hyvältä kaiuttimien ominaisuudet tulevat esiin. Onhan äänityksiäkin joka lähtöön.
Pari kertaa näin kun yleisöstä joku antoi CD:n. Toinen oli Sibeliuksen Karelia-sarjan vauhdikas osa. Koska levyn antaja seisoi vieressä niin piti päästä pätemään ja totesin, että suomalaista musiikkia.





Hienoa puudesignia. Suomessakin valmistetaan kaiuttimia.


Putkia ei piilotella kotelon sisällä vaan ovat näyttävästi esillä. Osasyy lienee kuumeneminen. Putket kuulemma kuluvat käytössä ja musiikkikin hieman elää. Kai niissä jotain hienoa ja musiikillista hyötyä sitten on.

3300 eur neljälle laitteelle..5748 eur kahdeksalle. Kai se sähkövirtaa jakaa jotenkin hienostuneesti.

Messuilla kaikenlaista musiikinkuunteluun liittyvää, kuten LP- ja CD-soittimia sekä ties mitä virranjakajaa, joka huolehtii sähkön olevan samassa vaiheessa eri laitteiden kesken. Hifistit lisäksi ovat tarkkoja piuhoistaan. Ranteenpaksuista piuhaa ja metalleina mm. kuparia, kultaa ja hopiaa.




Pyöreitä kaiuttimia oli useita.
Lisää designia hintatietoineen löytyy esim 15 seksikkäimmän kaiuttimen listalta.


Saksalaisen Mbl:n  Radialstrahler kaiuttimet eli ympärisäteilevät.



Eräs kotiteatteridemo oli pimeässä kopissa, johon mahtui jotain 15 henkeä kerrallaan. Jenkkiesittelijä lateli kovalla vauhdilla esittelytekstejä, että veikkaan tavan saksalaisilla tekevän ymmärryksen kanssa tiukkaa. Ensin kuultiin musiikkia ilman videotykkiä ja sen kanssa. Viimeisenä pätkänä oli Terminaattorista, jossa rymistelllään rekalla ja moottoripyörillä moottoritiellä autonraatojen seassa. Ensimmäistä kertaa eläissäni housunlahkeet lepattivat äänestä vaikka oli takarivissä monen metrin päässä subwoofferista. Se kyllä tuntui koko ruumiissa, mutta ei käynyt korviin (desibeleinä) mitenkään.





Elysée kuulostaa jo nimenäkin jo hieman paremmanpuoleiselta vehkeeltä, mutta ei ole kalliimmasta päästä kuitenkaan. Oli ainakin hienot tummansiniset näyttötaulut viisareineen.


CD-soitin.

Gryphonin innovaatio oli virittää kuminauhoja kaiuttimen eteen niin näki, miten ne värisi.
Jotkut kaiuttimet lupaa taajuuksia johonkin 40kHz:iin asti, vaikka ihmisen korva kuulee noin puolet siitä. Hifi on hifiä.



 Anima. www.tuneaudio.com - ateenalaista kästyötä.



 Tämä nyrjähtänyt malli maksaa 65 keur kpl.
 Laatua pienessä koossa. Yleisökin sen tietää.
Tuommoinen luonnonkivestä - ainakin osittain tehty lumiukkokaiutin painaakin 240 kg.
 Vuosia vanhoja kaiuttimia kehtaavat tuoda. 2007 Wiredin mukaan MBL 101X parin hinta oli 180'000 dollaria.

 Näistä tuli erittäin laadukasta musaa hiljaisellakin äänellä.
Parin hinta taitaa olla 25keur.








 Suomalaisella Genelecillä oli Aalto-huonekaluja lepotuoleista jakkaroihin - ehkä messujen tyylikkäin osasto (tietysti mielipiteeni on hieman biasoitunut). Myös ruotsalainen esitteli blogissaan osastoa ja oli ottanut valokuvan esitteessä, jossa noiden Iisalmentehdas on kannessa. TV:stä  näkyi, mitkä kaiuttimet milloinkin soivat ja jotain faktatietoa niistä.  Sitten oli vielä erikseen kolme pienintä mallia subwooferin kanssa. Minä voin tunnustaa, etten juuri eroa kuullut kun kaiuttimia vaihdettiin toisiin. Isoimmat mustat 8260a olivat toki kirkkaasti eri luokkaa. Tosin hintaakin googletuksen mukaan 3700..3900 eur /kpl.
Tarjolla oli mm. Fazerin karkkeja ja jotain Lidl-pipareihin viittaavaa. Olisi pitänyt kertoa, että saksalaisille pitää tuoda kaneliässiä. Paikalla oli kolme suomalaista, jos oikein laskin. Esittely oli englanniksi. Eräässä toisessa huoneessa joku britti/jenkki puhui saksaa ja sitä kyllä kuunteli aika vaivautuneena. Useimmista huoneista löytyi saksankielisiä esitteitä. Silti yleisö on varmasti niin sivistynyttä ja harrasteneisuutta, että parempi puhua englanniksi vaan. Sitäpaitsi monet vieraista ovat ulkomaalaisia erit. kaukoidästä näytti olevan porukkaa.

Näistä kuului torvimusaa melko lujalta. Yleisön suosionosoitukset olivat todella vaikuttavaa kuultavaa.

 Useissa huoneista meni paksu johto kummankin puoleisen seinän pistorasiaan. Niillähän on ties mitä virityksiä laadukkaan sähkön saamiseksi..

 Näiden esittelijät päättivät huudattaa jotain aaseedeeseen tapaista rokkia, mutta muutoin ei volyymistä ollut haittaa. Jotkut jopa soittivat oopperaa tai sinfoniamusaa. Yleisin oli kuitenkin jotain laulu-piano-orkesteri jazzia. Tee for two:ta soitettiin useassa paikassa.
Tässä huoneessa soi Bachin soolosellosarja. Keskimmänen kaiutin, jota esittelijä halusi nuijalla kopauttaa peltiin, oli 83 v. vanha.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen