26.05.2013

Hampurin mermieskko

Ei edes Suomen mediassa voinut olla huomaamatta, että saksalaiset pelasi jalkapalloa Englannissa. FCB tietysti voitti. Tämä oli 5. ko. liigan voitto. 
SZ:n etusivulla on viisi ekaa otsikkoa pelistä.
Myös Merkel oli matkustanut paikan päälle.



Panimoteollisuus ja ravintoloitsijat varmasti iloitsee menestyksestä.







Elbphilharmoonia jälleen. Muutaman sadan metrin päässä rannasta on pohjoismaisten merimieskirkkojen keskittymä. Kiva neukkari. Käytävässä on Vihurin pysti ja ikkunalaudoillakin on asianmukaista koristusta.

Kirkon kanssa samassa rakennuksessa on Suomi-keskus, jossa pieni suomalaisten tuotteiden (syötävien ja ei syötävien) myymälä ja kahvio, josta löytää aitoja korvapuusteja ja karjalanpiirakoita. Kirjastossa on myös enemmän tai vähemmän tuoreita lehtiä on luettavana. Tietysti sauna löytyy myös.

Noin parikymmentä henkeä oli kuuntelemassa historiakatsausta ja nykypäivää. Saksaksi suomalaisen rouvan sujuvasti esittämänä.  Hampurissa on ollut merimieskirkko vuodesta 1901. Merenkulku on kehittynyt siinä ajassa paljon. Nyt ei satamassa lastaukseen kulu päiviä vaan tunteja. Ennen oli paljon nuoria, jopa alaikäisiä. Nykyäänkin ollaan usein kuukausi merellä ja kuukausi kotona. Siten mennään satamaan, joita on 17 Pohjois-Saksassa. eskustelu on tyyliin "miten menee" eikä uskontoa oteta puheeksi jos ei henkilö itse siitä ala keskustelemaan. Lübeckissä on vakituinen työntekijä, ja siellä merimiehet ovat pääasiakaskunta. Sellainenkin ammatti siis on kuin satamakuraattori. Hampurissa on neljä palkattua työntekijöitä ja paljon vapaaehtoistyötä tekeviä. K
Suomalaisessa adventtibasaarissa käy neljässä päivässä yli 24 tuhatta kävijää ja se muodostaa pohjan taloudelle. 
Pääasiakasjoukko on Saksassa asuvat suomalaiset, mutta merimiesten lisäksi on rekkamiehiä.
Suomalaisia merenkulkijoita on 9000 ja ulkomaan rekkakuskeja 3000. Miehistöissä on nykyisin paljon ulkomaalaisia, joten kulttuurieroilta ei voi välttyä.


Tyylillisesti rakennus sopii Hampurin punatiilikantaan hyvin.


Kirkkopäivien yhteydessä alueen suomalainen seurakunta oli järjestänyt messun, jonka rungon muodosti Löytyn Wähäväkisten messun laulut. Mukana oli kuoro ja orkesteri. Laulut olivat suomeksi ja käännettynä ohjelmassa. Paikalla oli ihan hyvin porukkaa. Yli 50 sanoisin.  Uusimmasta Renkaasta käy ilmi, että tämä 1960-luvun luomus on suojeltu rakennus ja Hampurissa ovet sulkeva pääkonsuli toivoo, että leijonakin säilyy.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen