21.05.2013

Venner



Viikonloppuna avautui Gallen-Kallelan museossa uusi näyttely, jossa temana on Akselin Periisin opiskeluvuodet ja ystävyys muiden taiteilijoiden kanssa. Päävieras on norjalainen Karl Dørnberger, jota ei ole ainakaan Suomessa esitelty. Häneltä on ruskeasävytteinen omakuva ja neljä talvikuvaa, kun kerta tykkäsi maalata lunta ja pikkukyliä ikään kuin 1600-l. tyyliin.
 
Hänen ja Gallen-Kallelan kirjeenvaihtoa on digitoitu. Siellä on myös maalauksia ja  henkilöistä kerrottu sekä boheemista Pariisilaiselämästä.
Toinen nimitti toista suomipojaksi ja toinen puuromaalariksi, josta näyttelyn nimi. 
He asuivat Pariisissa samassa  soluateljeessa. Näyttelyssä on pieni taulu Salome, joka on heidän tyttöystävänsä (taideopiskelija myös). Akseli seurusteli myöhemmin.

Koska Pariisista on kyse, on lukuisia alastonmalleja ja kapakkainteriöörejä. Taisi siellä olla joku puistonäkymä ja oopperatanssiaisten kuvaus.

Suomalaisista on vielä Danielson-Gambogin töitä, joissa aiheena on itsetietoisen näköinen taiteilija itse ja sitten sisko, joka polttaa tupakkaa ja nojailee pyötiin. Toisessa yksityisomistuksessa olevassa kuvassa on täti polttamassa tupakkaa ja pelaamassa pasianssia. Gallen-Kallelan töissä etenkin Eksyksissä taulussa kuvastuu naturalismi. Itseasiassa sen tutun taulun luonnoksessa naisen vieressä on vauva ja nimi on ollut salasynnyttäjä. Paitakin on vähän siihen viittaava.


Näyttely oli museon normaalia tasoa. Olisi sinne voinut enemmäkin tauluja mahtua. Tornissa on hienoja ruotsalaislehtien kansia ja muutama karimainen pilakuva.


P.S.  Mynssenin Hypo-Kunsthallessa avautii 30. päivä tasokkaan oloinen pohjoismaistataidetta kultakautta esittelevä näyttely . Löytyy siitä liittymäkohtia kaupunkiinkin:
Getrieben von Neugier, aber auch aufgrund der mangelnden oder als zu starr empfundenen Ausbildungsmöglichkeiten in ihrer Heimat reisen viele der nordischen Künstler in der zweiten Hälfte des 19. Jahrhunderts in die europäischen Metropolen mit wichtigen Kunstakademien wie Düsseldorf oder München. Vor allem zieht es sie nach Paris, wo sie eine vielfältige Kunstszene vorfinden. 





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen