Ranskassa on keskiviikkona vihitty 1. homoavioliitto 200 toimittajan ja muutaman sadan muun todistaessa tapahtumaa. FAZ:n juttu.
Saksassa aihe on myös kuuma, ja pitäisi olla Suomessakin. Yle teki illalla pienen uutisen.
Päivän tilastotieto Weltin jutusta Saksasta kertoo, jo otsikkotasolla, että saksalaisella keskiverto nettotuloilla (vajaa 16 eur/h) menee kolme minuuttia olutpullon (0,5l) tienaamiseen. Aika on sama kuin vuonna 1991.
Sanastosta mainittakoon:
- Jutun Kabeljau ei ole johtokela vaan turska.
- Binnen Monatsfrist stiegen die Verbraucherpreise um 0,4 Prozent.
- Die Inflation in Deutschland hat im Mai wieder etwas angezogen.
- Die Jahresteuerung kletterte von 1,2 Prozent im Vormonat auf 1,5 Prozent
- Insbesondere Nahrungsmittel trieben das Preisniveau nach oben
Saksan kielestä puheenollen huomautettakoon, että Freund (bzw. Freundin) käsitetään suomea helpommin ystävän sijaan tyttö/poikaystäväksi. Siksi monet mieluusti käyttää sanaa Kumpel (bzw. Kumpelin), jonka voisi kai sitten kääntää kaveri. Bekannte / Bekanntin on yleinen ja ei niin puhekielinen. Toinen vaihtoehto on liittää joku lisämääre kuten bester Freund tai Schulfreund. Baijerin murteessa on oma kuvaava sana Gspusi.
SZ:ssa mielenosoitukset olivat pääuutinen. Kuvauspaikka on Les Invalides'in edessä.
Rakennuksella on sentäs suomenkielinen Wikipedia-sivu.
Napoleon I
Pariisin lähistöllä Meudonissa on myös toinenkin museo.
Se Rodin on täkäläisille tärkeä kuvanveistäjä.
Modernin rakennuksen vieressä on Hôtel Biron (1731), jonka parkettilattiaa on luovasti paikkailtu jo paikkauslevyillä. Se on toiminut museona v. 1919 lähtien. Rodin oli vuokrannut siitä huoneita aiemmin teosten tallentamiseen ja hän lahjoitti teoksensa valtiolle. Sen kahdessa kerroksessa on monta kymmentä veistosta ja jokunen taulukin kuten kaksi van Goghia.
Kolme varjoa.
1347 myös nämä miehet antautuivat Calaisin valloittaneelle Englannin kuninkaalle Edward III:lle (wikipedian artikkeli (eng)).
Ehkä kuuluisin patsas on Ajattelija (1881).
Musee d'Orsay'ssä (1986) löytyy lisää Rodinia. Rakennus näyttää sisältä semmoiselta rautatieasemahallilta 1900-l. alun tyyliin. Orsay'n rautatieasema valmistui 1900 maailmannäyttelyyn. Siellä on iso komea kellokin seinällä. Yläkerrassa on luksusravintola komeassa salissa. Museossa on kai kolme varsinaista kerrosta. Yhdessä kerroksessa on impressionismin mestareiden töitä, mutta on siellä myös muuta 1800-l. lopun töitä. Alakerran keskikäytävillä etenkin ja muuallakin on veistoksia. Yläkerrassa on Art deco -huonekaluja ja esineistöä eli parasta mahdollista. Oli siellä myös juhlasali ja muita ihan kivoja saleja. Jos epäilee, ettei Louvrea siedä ja ehdi kiertää niin tämä on taulujen sisällönkin puoleen ainakin minun makuuni parempi. Näyttelytilaa on 16'000 neliötä.
Kevättunnelmiin Radio1 tarjoaa loistavan Kevätuhrin (Le Sacre du Printemps / Весна священная) esittelyn ja konsertin - itse asiassa oikein teemaillan 100 vuotiaan teoksen kunniaksi.
29.5.1913 oli nimittäin ravisuttava kohuensi-ilta Pariisissa.
Teemalla on vielä muutaman päivän Pietarin baletti nähtävillä.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen