31.10.2012

Lappi ja sauna

SZ:n Miten in Absurdistan -kuvasarjasta löytyi Suomikin. Syyskuisessa Helsingissä porukka on sateessa niin alla päin, että toimittajan tekisi mieli sanoa: "Man möchte ihnen auf die Schulter klopfen und zurufen: Kopf hoch, es wird bald wieder hell, spätestens in sechs Monaten."

SZ:n viikkoliitteessä on juttu Sumpf ist Trumpf. Kaksi kolmikymppistä berliiniläistä lähtee retkelle Suomen Lappiin.
Berliiniä he kuvaavat: Wir leben in Berlin, wo wir selbst nachts um fünf an jeder Ecke noch Döner oder Gummibärchen kaufen können.

Kyllä oli pojilla nautinnollinen retki. Opin minäkin mikä on mäkärä saksaksi
einen nicht nur Stechmücken nerven, sondern auch sogenannte Mäkärät, Kriebelmücken. Rundliche, fruchtfliegenartige Biester, die einem ein kleines Stück Haut abbeißen, um das Blut, das sich in der Wunde sammelt, dann aufzusaugen. Wir haben uns extra das rote Anti-Mäkärät-Spray von Off.
Tarinasta opin sanan Wobbler, jolla kuvataan uistinta. Köder sana on houkutin. Ensin minua hymyilytti tämä saksalaishenkinen aamupala, mutta oikeastaan se on fiksu retkioloihin:
Morgens mache ich auf dem Gaskocher Wasser heiß, um darin Trockenmilchpulver für unser Müsli aufzulösen

Welt otsikoi taannoin raflaavasti: 1000 Seen, 260 PS – ein Höllenspektakel in Finnland. PS on siis hv (suorakäännös). Kyseisessä jutussa kerrotaan, miten suosittua vesiskootterilla (See-Doos) hurjastelu on Suomessa. Kuulemma järjestetään kolmenpäivän safariretkiä. Suosittu reitti on kuulemma Rantasalmelta Kuopioon. Saksssa tarvitaan urheiluvenekortti, mutta Suomessa ei. Jutun lopussa mainitaan, että retken oli sponsoroinut sveitsiläinen firma ja viitataan kustantamon riippumattomuusselvitykseen. Jutussa viitataan 2010 juttuun, jossa oli aiheena saunabussi ja muita suomalaisia omituisuuksia.

Suomen tiedoitusvälineetkin uutisoi lyhyesti, miten Berliinissä villisika haavoitti neljää. Tässä kuva. Siitä ei ollut selvyyttä, että oliko se auton töytäisemä vai ei. Tuosta ei käy ilmi, miten nuo kolme siviiliä tuon sian kohtasi. Berliinin alueella arvioidaan asuvat 4000 villisikaa. 

Mobiilejasaunoja wappuna Kaivopuistossa.
Tampereelta Hervannan teekkareilta aikoinaan varastettiin sauna. Kts. Polliisi-TV:n juttu Elävästä arkistosta.
Mobiili juhannussauna. Ennen juhannusta se ajoi toiseen suuntaan. Lähetin kuvan eräälle saksalaiselle, joka totesi jotenkin: Noh, naiset kantavat käsilaukkua niin teillä miehet kuskaavat saunaa. Olette te suomalaiset outoja.
Vuorattavia (kuski kuuluu hintaan) saunaveneitä Jyväskylästä.

Muutama sananlasku pitää mielen virkeänä,,
  • Morgenstund hat Gold im Mund
  • einem einen Floh ins Ohr setzen (eli asettaa kirppu korvaan)
  • Erst wägen, dann wagen (ensin puntaroida, sitten uskaltautua (avata suunsa))
  • Einem die gehörige (asiaan kuuluva) Antwort geben (vaikka kuulostaa melko asialliselta sitä ilmeisesti käytetään merkityksessä maksaa potut pottuina)
  • keinen Pfifferling wert sein (ajankohtaan sopivasti "ei ole kanttarellinkaan arvoinen").
  • nicht auf dem Posten (vartiopaikka, asema) sein = olla ulalla; olla huonossa kunnossa
  • wir frische Semmeln weggehen (heh.. kuinka saksalaista)
  • durch dick und dünn = myötä ja vastoin käymisissä
  • ins schwarze treffen (liittyyköhän tuo ampumakisoissa käytettyyn maalitaulun keskiöön?)
  • sei kein Frosch (sammakko)! = älä oo mamis
  • einen Frosch im Hals haben = olla kurkku kipeänä
  • Garn spinnen = punoa lankaa merkityksessä "syöttää pajunköyttä". Noh, kummastakaan on tarkoitusta aika vaikea ymmärtää.
Saksalaiset eivät muuten välttele herättämästä nukkuvaa karhua vaan nukkuvaa leijonaa. Siinä taas nähtiin, miten vieras eläin karhu saksalaisille on.. Tyhmä kuin saapas on muuten tyhmä kuin hanhi.

Zeitin juttu oli otsikoitu Ich glaub' mein Buch pfeift. Miksi kirja viheltää? Onneksi tiesin tuon sanonnan sillä se originaali on "Minä luulen, että sikani viheltää" (kun jotain tosi ennakoimatonta tapahtuu). Vastaava sanonta on Ich glaub, mein Hamster bohnert! (luulen, että hamsterini puunaa). Englanniksi se on "Just strike me pink!", jota en kai osaa kääntää. Jutussa valitetaan, että julkiset tilat täyttyy sähkökirjojen metelistä.

Kirjoista puheenollen Weltissä oli mielenkiintoinen juttu, miten kaksi saksalaisrouvaa olivat Lontoossa kääntämässä Rowlingin uusinta kirjaa kuukaudessa saksaksi. Huippusalaista puuhaa. Tusina liuskaa päivässä piti kääntää. Pitkiä päiviä.

30.10.2012

Ikkunoita


Arkkitehdillä on ollut peukalo viivoittimella.
Betania-talo (v. 1904).
Yrjönkadun talo Vanhan kirkon vieressä.
Suomi-talo Vanhan kirkon vieressä Lönnrotinkadulla.









Baijerilainen Fensterln tapa (=Brauchtum) ts. poikaystävä kiipeää tikkaita tyttöystävän makuuhuoneeseen, kun vanhemmat ovat kotona, ei onnistuisi näissä rakennuksissa.

Kirchweihfestissä saatetaan rakentaa iso kiikku. Parasta katsoa kuva. Verbi on baijeriksi hutschen eikä preussien schaukeln.


Sanastoa Zeitin erääseen juttuun liittyen:

ankommen auf (+Akk) = riippua jostakin, määräytyä jonkin mukaan
die Querele = erimielisyys, kahnaus
die Quengelei = marina, kiukuttelu
abweichen = erota, poiketa. Huomioi taivutus: weichen - wich - ist gewichen
abtun = riisua, ottaa pois; sivuuttaa. Ohittaa olankohautuksella = etw. achselzuckend abtun
wiederlegen = väärentää, olla negatiivinen, osoittaa vääräksi
stichhaltiger Beweis  = pitävä todiste
das Scheitern = epäonnistuminen, haaksirikko
aufforden = kehottaa, rohkaista; pyytää tanssimaan
der Standpunkt = näkökanta
das Standing = das Ansehen = arvostus
plädieren = puhua jonkun puolesta
jmd. verfügt über etw. = jollakulla on jokin käyttössään, joku omistaa jotakin

29.10.2012

Private

Märkä lumi haittasi pahoin junaliikennettä Mynssenissä. Baijerissa perutiin Leonhardratsastuksia, mutta Unterammergaussa sellainen pidettiin lumisateessa. Tracht on tosin joltain osin paksuakin, mutta.. Sää yllätti autoilijat erityisesti Saksenissa. 
Viikonlopun toinen suuri yllätys oli että Bayer voitti Bayernin. Ts. FC Bayern München hävisi ensimmäisen pelin - vieläpä kotistadionilla (71000 katsojaa).  Bayerista kirjoitinkin heinäkuussa.


FAZ ihmetteli, kun Englannissa on yksityinen humanistiyliopisto, jossa opiskelu maksaa £18'000  vuodessa. Puolet ekaluokkalaisista tulee yksityiskouluista ja sisäoppilaitoksista. Tulevaisuudessa kolmannes saattaa tulla stipendien avulla.
Oxford ja Cambridge saavat laskuttaa vain £9000.

Saksassa Universität nimeä saa käyttää vain valtion laitokset. Yksityisista käytetään nimeä Privathochschule.  Wikipedian mukaan Saksassa on 13. Yksityisiä ammattikorkeakouluja on 82 ja yksi taide- ja musiikkikorkeakoulu. Esimerkiksi Mynssenissä on kieli AMK.  Tuolla näkyy olevan maksut vain 390-550 eur / kk.


 Etonin kylä on Windsorin vieressä. Tuskin tavallinen turisti rajaa tietää.


 Etonissa tietysti sijaitsee Henrik VI:n v. 1440 perustama Eton college.
 Päivä alkaa aamuhartaudella kappelissa. Koulua käydään myös lauantaina.
 En tiedä, onko tämä asuntola vai ei.
Koulussa on kai 78 oppilasta 1300:sta stipendin saajia ts. fiksuja. Muuten tarvitaa kohtuullisen toimeentulevat vanhemmat sillä vuosimaksu on £31'000 + muut kustannukset.
 Westminsterin koulu on samaa luokkaa. Eiväthän nuo pärjää monille USA:n ja Sveitsin kouluille. Rosey:n koulu Gstaadin lähellä kustantaa $215'000. Siellä opiskelee hallitsijoiden jälkikasvua, mutta Britannian prinssit ovat tietenkin käyneet Etonin, kuten 16 entistä pääministeriä, kuten nykyinen herra Cameron.  Tässä Diana karauttaa koululle tuomaan poikansa kouluun. Tämän pätkän alussa 1967 tunnelmia.
 Luokkaa 17 vuotta sitten kouluun sallittiin tyttöjäkin, mutta se katastrofi lopetettiin kahteen vuoteen. Ilmeisesti aiheuttivat tappeluita.
Westminsteriin pojat tulevat 7 vuotiaana. Tytöt pääsevät 16 vuotiaana.
 Vaatteet kyllä pitävät huolen, että tietää keistä on kyse. Tämä ei ole suinkaan ainoa koulu, jossa käytetään tunnuksia vaatteissa. Niin kuin tuossa lapussa sanotaan, on syytä huomioida missä sukissa ilmestyy harrastamaan. 
 Koulupuku on säilynyt vuodesta v. 1840. Ei ole kuulemma mukava, mutta itse kantajatkaan eivät siitä halua luopua. Kuulemma silinteristä päätiin eroon 2. maailmansodassa, koska se ei soveltunut kaasunaamarien kanssa yhteen. Paperit ja kansiot kulkevat kädessä. Reppua ei kuulu asusteeseen. Myöskään kännykkää ei käytetä. Jäi vähän epäselväksi, mitä tapahtuu sateen sattuessa. Kaipa sateenvarjon käyttö on sallittua.

Myös aikuisia ts. opettajia pyöri vastaavanlaisissa puvuissa. Ihan mikä tahansa Seminaarimäen maisteri ei tuonne pääse opeksi vaan taitaa tohtorin tutkinto olla vaatimuksena. Henkilökuntaa on 200.Opettaja oppilas suhde on luokaa 1:8.


 Pojat ovat tuolla 13-18 vuotiaana. 10 vuoden ikäisenä ilmoitetaan halukkuudesta, 11 vuotiaana on haastattelu ja pääsykoe.
 Rakennus lienee v. 1694. Lentomelu on alueella melkoinen sillä Heathrow ei ole kaukana.
 Aamuhartauden jälkeen opiskellaan lounaaseen asti. Iltapäivällä on urheilua ja harrastepiirejä kuten draamaa, musiikkia, debatointia. Ilta päättyy usein kahdelta. Kotitehtäviä täällä ei jaeta. Oppilailla on henkilökohtainen tutor). Lisäksi on henkilökuntaa sopeuttamassa tulokkaita sisäoppilaistoelämään.
 Wikipedia muistutti, että Bertie Woosterkin kävi Etonin. Bond sai potkut, mutta kirjailija Ian Fleming kävi kokonaan.
 Rehtori asuu rakennuksessa.  Hän on kuulemma erittäin työlleen omistautunut muutenkin. Opettaa ranskaa. Hän tuntee jokaiset oppilaan nimeltä ja seuraa menestystä.

 Aikanaan Thamesilla soutelu oli puolustuksellisista syistä kuoleman uhalla kielletty. Kuitenkin kun kaksi poikaa tavatiin itse teosta ne armahdettiin ja pojille annettiin erityisoikeus. Siksi soutu onkin perinteinen laji. Koululla on veneitä niin paljon, että jokaisella löytyisi penkki.
Eräs kuninkaista panosti kouluun niin mittavasti, että hänen syntymäpäivänään 4.6. järjestetään soututapahtuma. Vanhemmat ovat Thamesin rannalla ja pojat soutavat ja nousevat seisomaan veneessä. Tietysti veteen tupsahtamisia ei voi välttää. Sitten ne karistavat olkihatustaan kukkasia veteen. Näköjään sielä soudetaan ihan vauhdilla, kuten tästä videosta käy ilmi.
Kierroksen vetänyt nainen on soudunopettaja.
 Kirkossa ei saanut valokuvata, kuten yleistä tuntuu olevan. Keskikäytävän molemmilla puolilla on ruskeat puiset penkkirivistot.
 Tämä on talon vanhin luokka keskiajalta, jota vieläkin käytetään. Videossa kohdassa 6 min.
 Koulu on kunikaallisten lahjoittamien maiden ansiosta toiseksi suurin maanomistaja kuningashuoneen jälkeen, joten ei se yksin koulumaksuilla elä.
 Ansioituneimmat saa kaivertaa nimensä, mutta tietysti siellä on luvattomiakin..
Kieliä on tarjolla 15. Suosituin on mandariini. Respect.
Thames

28.10.2012

St. James's

Lauantaina tuli Thüringenissä (keskellä Saksaa) tuli 10 cm lunta, katkoi sähköjä ja haittasi liikennettä. Korkeilla aluella kuten Erzgebirgellä ja Bairischer Waldissa odotetaan 20 cm lunta viikonloppuna.
Mitenkään yleistä lumentulo lokakuussa ei tosiaan ole:
Dieser Wetterumschwung hat sich gewaschen, denn so ein Schneefall im Oktober kommt vielleicht alle 30 bis 40 Jahre vor

Tuo hat sich gewaschen on puhekieltä ja tarkoittaa "olla rankka".  

Yle muuten julkaisi suomalaisten kuvia ensilumesta.

Politiikasta, kirjamessuista ja saksankielestä puheenollen kts. Zeitin juttu, jossa annetaan näytteitä ei niin selkeästä tekstistä, kuten lainaus kirjasta "Wahl-Kämpfe: Betrachtungen über ein demokratisches Ritual" osoittaa..
 

 St. Mary on Hyde parkin lähellä. Erityistä kirkossa on lasimaalaukset, joista tässä jokunen.













 Hyde parkin kukkia.


Keskiviikkoiltana on Saksalaisessa kirkossa Musikalisches Vesper zum Reformationstag, jossa esitetään Bachin kantaatti "Ein Feste Burg ist unser Gott" (BWV 80) eli pohjautuu Lutherin tuttuun virteen (v. 1592). Lontoo teeman kunniaksi myös mahtipontinen versio englanniksi hienon slideshown kera.
Mukana on ammattilaissolisteja ja tapahtumaa tukeekin Saksan suurlähetystö.

Esittelyteksti kertoo: "Ausser den vier Liedstrophen Luthers (EG 362) enthält die Kantate freie Dichtung von Salomon Franck". Kanteesitys oli Leipzigin Tuomaskirkossa v. 1730.
Tässä avauskuoro Bostonilaisen kirkkokuoron esittämänä. Siinä on saksalais-suomalaiselle kuorolle haastetta. Mynsseniläinen Richterin luotsaama versiosta ei tietysti puutu mitään.
Sopraano ja basso yrittävät laulaa yhdessä duettoa: basso Franckin tekstiä ja sopraano Lutherusta. Richterin versio.
Sitten tulee resitatiivi ja sopraano aaria.
5. osassa muistellaan kuinka maailma oli täynnä paholaista. Sitten on tenoriaaria ja alton ja tenorin aaria.
Lopuksi seisotetaan sanaa kuoroaariassa.