25.08.2012

Veistoksia

 Kouvolan kaupungintalon edessä on erikoinen veistos, mutta oli säästetty kyltissä. Kyllä minä Espoon Emman ystävänä ja Lauttasaaren sillan ahkerana ylittäjänä tiesin arvella sen Raimo Utriaisen työksi.


 Kouvolan kolmoset nimeltään. Ehkä kaipaa nettisivun selityksen kuvallisesta ilmaisusta huolimattaan: " Se symbolisoi talouselämän kolmen, yhteistoiminnassa kulkevan teollisuuden, kaupan ja palvelusten sekä liikenteen samanlaisia pyrkimyksiä. Kouvolan kolmoset on niin ikään reippaan yrittäjähengen ja valoisan tulevaisuudenuskon vertauskuva."
Kouvolan nettisivulla ilmoitetaan itsenäisyyden patsaan sijaitsevan Kymenlukion aukiolla.
Kyllä se minusta näytti ihan liikenteenjakajalta eikä miltään aukiolta. Tila  on hyötykäytössä  samalla tavoin kuin Turussa Paavo Nurmen patsaalla.
 Sen melkein saattoi arvata, että tämä muistomerkki on melko tuore (2009). Olisikohan mennyt aiempina vuosikymmeninä läpi..
Nämä muistomerkit ovat Lääninpuistossa. Vuoteen 1997 oli Kouvolan lääni ja oikein maaherra. Kai siellä jotain hallintoa on jäänyt. Viereisen kadun nimikin on oikein Hovioikeudenkatu. Sekin laitos siirtyy Kuopioon. Kasarmimäkikin on ihan muussa käytössä.
 Perinteisempää taidetta oikein pyssyn kanssa.
Lienee ollut Tikkakoskella valmistettu Suomi-konepistooli, joka oli jatkosodassa yleisessä käytössä.
Se on parhaillaan nähtävissä Kansallismuseossa Suomi 1900-l. näyttelyssä. Koska saksalainen liikemies omisti firmasta suuren osa, otti Neuvostoliitto saksalaisomaisuutena pidetyn firman hallintaan vuoteen 1957 asti. Asetuotanto lopetettiin 1953.
Museossa oli myös Tikka-ompelukone, jota sodan jälkeen alettiin valmistaa samaisessa tehtaassa 1946-1964. 
 Toivottavasti kiveä ei tarvinnut tuota erikseen paikalle..
Kuivalähde?

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen