23.08.2012

Karvaa

Tänään taiteidenyönä on perinteiseen tapaan konsertti Saksalaisessa kirkossa että luentoja Saksalaisessa kirjastossa. Siellä jopa joku laulaa iskelmiä.
Kuvia Kouvolan koiranäyttelystä lauantailta. Wikipediassa on Liste der Haushunde.Dalmatinerin tuntevat kaikki.

 Lhasa Apso on sama kai joka kielellä.
 Etualalla Zwergpinscher. Takana oleva onkin hankala. Veikkaisin Magyar Agár eli Unkarin vinttikoira (Ungarischer Windhund). Täytyy myöntää että saksan tuulikoirassa on enemmän järkeä kuin suomen vinttikoirassa. Olikohan sitä pakko kopioida foneettisesti..
 Paikka oli ravirata.
 Russischer Windhund taikka Barsoi. Suomessakin puhutaan borsoista. Venäjänkielisessä oikeassa nimessä Русская псовая борзая viimeinen sana on borzaja (vinttikoira).
 Saksa saa miinupisteitä englantilaisesta nimestä Bobtail. Ei se saksalainen suorakäännös Stummelschwanz toki kovin hyvältä kuulosta. Ilmeisesti kuitenkin Altenglischer Schäferhundilla tullaan toimeen sielläkin.
 Japanin pystykorva (Japan Spitz)
 Luoteis-Saksassa on jopa Rottweil-niminen paikkakunta, joka on Baden-Württenbergin vanhin kaupunki. Perustettu 73 jKr.

 Chow-Chowin kieli on tunnetusti sininen.
Deutscher Jagdterrier
Ylivalottunut Bichon Frisé
Die Finnenbracke. Takana ehkä Maremmaner Hirtenhund ja Deutsch Drahthaar.
Französische Bulldogge
Nyt vasta tajusin, että pomeranian (Zwergspitze) on saksalainen koirarotu.

Biomedicumin Koirangeenit-tutkimusryhmä oli saanut heinäkuussa parikin julkaisua PLoS ONEen. Hesarinkin mainitsi pikku-uutisella hännänjahtauspaperista.
Projektin kotisivulla on tiedotteet julkaisuista liittyen brasilianterrierin luustosairauteen (julkaisu) ja hännäjahtaukseen (julkaisu).

Hännänjahtausta näytti vähentävän vitamiinien ja mineraalien saanti ja ettei pentua eroteta emosta liian varhain. Koska taipumusta esiintyy tietyissä roduissa niin siihen vaikutta siten sekä ympäristötekijät että perimä.
Äkkinäinen voisi kuvitella, ettei tällä tutkimuksella ole hyötyä hännättömille ihmisille, mutta onhan pakko-oireita ihmisilläkin. Eräs tutkimus rinnasti hännänjahtaamista autismiin. Geenejä pitää vielä etsiä.

Ihmisellä perinnöllisiä luuston kehityshäiriöitä on luokkaa 450  ja nyt todettiin tuolla terrierirodulla oleva sama geeni (GUSB) taustalla kuin ihmisen vastaavantyyppisessä (MPS VII). Sen löytämiseksi käytettiin uuden sukupolven perimänanalysointimenetelmiä (NGS). Löydön avulla kehitettiin geenitesti, ettei kahta kantajaa risteytettäisi. Jopa kolmannes koirista on kantajia ja harvinaisen rodun kanta on Suomessa pieni.

Koirille on näemmä annettu jo geeniterapiaakin: "Gene therapy has been successfully performed in dogs using retroviral vectors expressing canine GUSB [34]. Our canine patients could be utilized for the development and validation of such therapies, which could eventually be advantageous for both dogs and human."

Duodecimin kustantama kirja Perinnöllisyyslääketiede on hyvin edullinen, mutta "jo" v. 2007. Kirjoittajat ovat alansa asiantuntijoita. Paikoin teksti vilisee lääketieteen termistöä ja jargonia. Loppuun on yritetty tehdä sanasto avuksi. Kirjassa heitetään luku, että ihmisellä on  8000-9000 mendelöivästi periytyvää sairautta. Se tietysti riippuu laskutavasta (mutaatiota), tunnistamisesta sekä löytymisestä. Listaa  löytyy Omim tietokannasta.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen