14.08.2012

Fingerhakeln


Juvenalia voitti Sveitsissä jaetun kolmannen sijan. Toista palkintoa ei jaettu. Onnittelut!


Sveitsin Verbierin musiikkifestareiden liput maksaa 60..160 CHF/kpl. USD ja CHF on melkein samanarvoisia (1,2 eur).
 Medici.tv:stä voi maksua vastaan katsoa konsertteja ja oopperoita. Siellä on kuitenkin Verbierin festareiden konsertteja lukuisia ilmaiseksi katsottavissa.  Katselin Pregardien Winterreisea. Pianistina oli lyhyt Saksasssa syntynyt ukkeli, joka on 89-v. vanha.
Myös Lucernen festareilta löytyy Abbadon johtama Edmont alkusoitto ja Mozartin Requiem.  Tai miten olisi ooppera-aarioita kiinaksi tekstitettyinä?


Sunnuntaina Espoon tuomiokirkossa oli Sixten Enlund ja Konstantin Weiz (viulu) konsertti.
Säveltäjänimet eivät olleet mitään arkipäiväisiä: Adolph Hesse, Gustav Flügel, Immanuel Sikström, ja Günter Raphael. Sen sijaan Gustafssonia kuultiin taas - uusintana ..armon tuoja teoksesta, joka kantaesitettiin taannoin. En muuttanut mieltäni alun rämähdyksesstä lähtien paranee loppua kohti.
Ostin herrojen Rheinberger-levyn. Säveltäjähän työskenteli Münchenissäkin professorina. Äänitys on Helsingin Vanhassa kirkossa ja levy on teetetty Weizin syntymämaassa Itävallassa. Kappaleet eivät liiemmälti toisistaan erotu. Romantiikan ajan markettimusiikkia. Epäilemättä taiten soitettu.

Welt ei vissiin ymmärrä, miten tärkeitä traditiot ovat Baijerissa. Jukolan veljesten touhut jäävät toiseksi kun Baijerilaiset alkavat leikkimään Finkerhakelnia. Kts. video Weltin jutussa. Ikä ja paino vaikuttavat mihin luokkaan joutuu. Komeita henkseleitä herroilla. BR:n sivulla on lisää kuvia. Youtube-videossa, joka on peräisin tuoreesta elokuvasta, esitetään myös miten niskalihaksia voi koetella.

 Entä huvittaisiko kirjaimellisesti yöpyä vuorenrinteilla (SZ)? Parempi ensin katsoa kuvat Oberammergausta. Matkustaminen Allgäussa on muutenkin vaarallista sillä siellä voi törmätä kappeleihin, kuten 76-v. englantilaispapalle v. 2011, joka ilmeisesti navigaattorin takia veti kurvin suoraksi ja ajoi kappelin seinään. Auto meni ajokelvottomaksi. Kappeliin tuli vaurio, taulu putosi seinältä ja esineitä kaatui sisällä.

Jos Suomessa joskus peruna- tai viljapellot tulvii niin joenranta kaupungissakaan ei ole kivaa. Tasan 10 vuotta sitten oli Saksassa isot tulvat. SZ sekä Welt muistelivat niitä kuvasarjalla. Elbessä oli kerran kanssa tulva. Vesi 7-9 m normaalia korkeammalla (Hochwasser). Kyllä sitä vettä riitti Regensburgin seudullakin (Tonava). Näin junan ikkunasta, että siltojen alla ei ollut paljoa tyhjää tilaa. Regensburgista suuntasin junalla Tsekin rajalle Furth im Waldiin. Onneksi kiskot olivat korkealla, että juna pääsi ajamaan vaikka pellot tulvivat. Ensimmäistä kertaa näin, miten tiet ja pyörätiet vaan menivät veteen. Yhtään taloa en nähnyt veden ympäröimänä, joten ehkä tilanne ei ollut niin poikkeuksellinen.






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen