03.08.2012

Loriot

Eilisessä kirjoitelmassani oli Tagesschauhun linkki, joka ei ollut ihan oikea. Se nimittäin oli Loriot'n käsialaa v. 1972.

Nyt elokuussa tulee vuosi Loriot'n kuolemasta. Hän kuoli 87-v. ikäisenä.
SZ kirjoitti silloin useamman jutun mm. otsikolla:  Loriot ist tot. Ist er? Nein, das glauben wir nicht. Das geht gar nicht..

Ja, subversiver. Denn Loriot war kein konfrontativer Rabauke. Loriot verdrehte die Deutschen von innen. Er sah - wohl oft zu genau - hin, was seine Mitbürger so taten und sprachen, oftmals achtlos: Floskeln, Gesten, das geballte Formwahren der versteinerten Republik.

(subversive = valtionvihollinen, Rabauke = hulinoitsija, Floskeln = tyhjät fraasit, geballte Formwahren = kumuloituneet käytöstavat ).

Die Welt julkaisi uutisen, jossa oli myös linkkejä sen kuuluisiin sketseihin youtubessa. Perhepiiri ei kerro, koska hänet haudataan.
Die Zeit puolestaan julkaisi sitaatteja, kuten „Frauen und Männer passen eigentlich nicht zusammen."
FAZ tiesi kertoa, että hänen tunnettu näyttelijätoveri Evelyn Hamann oli jo kuollut v. 2007.


Kesän muotia Mynssenistä.


Loriotin oikea nimi on Vicco von Bülow (s. 1923 Brandenburgissa) ja hän asui Starnberger Seellä Mynssenin eteläpuolella muiden rikkaiden kanssa. Uransa alussa hän piirteli humoristisia kuvia (Vignetten), joita vastikään ilmestyi postimerkeissä, joita on nähtävillä sen wikipedia-sivulla. Hän veti piirrosohjelmaa TV:ssä ja oli jotain pieniä rooleja, mutta vasta 1976 alkoi hänen huumori-TV-sarja.

Ostin Loriotin kirjoittaman 56 oopperaa käsittävän kirjasen (Loriots Kleiner Opernführer). Hän osaa tiivistää Don Carloksenkin, joka on aika pitkä ooppera, vajaaseen A5 sivuun tyyliin: "Hän ei ole minua koskaan rakastanut, valittaa Espanjan kuningas. Hän tarkoittaa Elisabethiä, hänen poikansa kihlattua, joka puolestaan ei ole rakastanut Ebolin prinsessaa, joka kuitenkin rakastaa häntä varmaankin, koska kuningas ei ole häntä koskaan rakastanut. Tapahtuu, että Elisabeth ei rakasta rouva Ebolia eikä isä Don Carlosta taikka pojan isää. Vain Don Carloksen paras ystävä, Marquis Posa rakastaa kaikkia.".
Hmm.. tässä kieltämättä on avuksi, että saksankielessä "hän" on erilainen miehelle ja naiselle. Lisäksi tuossa on kielellistä leikkitelyä.


Hänen ohjelmistaan saa monta hyvää vinkkinä, kuten että kun menee kylään, ei kannata ruveta oikaisemaan taulua Jotta tuntisitte olonne varmaksi tavatessanne saksalaisia tai peräti atrioida yhdessä, pieni käytöskoulu voi olla paikallaan sillä viinin ja muiden kanssa pitää toki olla äkkinäisen varovainen.
Ai onko saksa ruosteessa? Ei hätää, on olemassa kielikurssi.

Entä, tiedättekö millainen ruoka on Rindsroulade? Siinä siis on ohuen naudanliha viipaleen sisään pistetty täytettä ja nyytti yleensä tarjoillaan hammastikuilla kiinnitettynä - mutta paiston aikana se varmaan sidotaan kiinni langalla.

Lentokoneessa aterioiminen ei ole aina helppoa. Tuo on kohtaus pidempää lentomatkustus kokonaisuuttaa, johon liittyy myös banaanin kuoret, turvatarkastus..

Kuuluisia ovat hänen musiikkiin littyvänsä pätkät, kuten jodlauskoulu, pianonkuljettaja ja kärpänen Berliinin filharmookkijen edessä, kun orkesteri täytti 100 v. (1982). Kohtahan on taas flunssakausi tulossa, kun konserttikausikin käynnistyy..

Jopa Radio Bremen arvosti kuuluisaa taiteilijaansa ja piti 60-vuotisjuhlallisuuden.

Kaikki nuo ja paljon muuta ovat tässä paketissa (viiti tähteä Amazonissa). Onnekseni sain tuon jokus Karstadtissa reilulla kahdella kympillä.

Ostin myös elokuvat Papa ante portas (IMDB, 7,9, Amazon.de 5 tähteä) ja Ödipussi (IMDB 7,6, Amazon.de 5 tähteä). Ne saattaa saada esim. Hugendubelista 7 eurolla kpl.

Pappa ante Portas leffassa pistetään yksi ostoista vastannut johtaja eläkkeelle - ostettuaan hieman liian reilun satsin paperia 40 v. tarpeisiin, kun sai 50% paljousalennuksen. Eläkkeellä oleminen kotona ei oikein ole helppoa, kun taloustyöt eivät ole tuttuja. Hän on innokas menemään vaikka ruokakauppaan. Välillä käydään anopin synttäreilläkin. Myös poikaansa hän opettelee tuntemaan ja kokkaamaan ruokaaa.

Öidipussin nimi selittyy sillä, että siinä on n. 60 v. sinkkuna elävä poika, jolla on läheiset suhteet äitiinsä ja käy mummojen kanssa pelaamassa seurapelejäkin. Sitten tämä tapaa sinkkunaisen, jolla on molemmat vanhemmat elossa.. Jos joku myy huonekaluja tai on psykologi tai haluaa nauraa saksalaiselle jäykkyydelle ja kokouksille tai italialaisille niin tuota voi suositella, mutta muuten tuo Papa ante Portas on selkeästi parempi. Loriot on mestari tekemään pilaa teennäisestä käytöksestä jäykkine kohteliaisuuksineen. Siihen saksalainen puhuttelutapa ja kielenkäyttö antaa äärimmäisen hyvät lähtökohdat.




 Helssinkin herrasväen romanttisen kesäiltaajelun akuankka-auto lähellä Seurasaarta (sinne vie kuvan silta).
Vas. kuvassa Split mallinen Kupla, jota on valmistettu 1946-1952 ja keskellä lienee joku  60-l. malli.
Oikealla oleva nelivetoinen citymaasturi on, joka pohjautuu Kuplaan. Sitä valmistettu 1969-1983.
Minä olen 70-l. mallin Kuplan kyydissä, joskus alle 10-vuotiaana. Ei tainnut olla turhia turvavöitä takapenkillä.

Hietaniemen kentällä oli joskus joku kuplakokoontuminen. Kupla on saksaksi Käfer eli koppakuoriainen, kuten monilla muillakin kielillä paitsi ranskaksi se on Coccinelle eli leppäkerttu ja italiaksi Maggiolino eli saksanturilas.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen