19.08.2012

Nikolainkirkko

Saksassa ainakin kesä jatkuu. Koko maassa on +30 ja parhaimmillaan +38.



Kari Rydman teki taannoin blogikirjoituksen FiDin esittämän Dichterlieben ympärille. Upotetut videot saa katsottavaan kokoon klikkaamalla videon otsikkoa.
Kirjoitin D. Fischer-Dieskaun kuolemasta toukokuussa kuvituksena Leipzigin Tuomaskirkko. 
Tässä vielä kuvia saman kaupungin Nikolainkirkosta:


Nikolaikirche rakennettiin v. 1165, mutta nykyinen asu on 1797 valmistuneesta rempasta, jolloin tyyliiksi tuli uusklassinen. Erityistä ovat pylväät ja niiden kattoon lähtevät palmunlehtikoristelut.

Bach vihitiin virkaansa tässä kirkossa v. 1723.


1982 lähtien kirkossa pidettiin maanantaisin rauhanrukouksia. Poliisi alkoi toukokuussa 1989 estää ihmisten osallistumista sulkemalla kirkkoon johtavia teitä, mutta ei se oikein onnistunut. 25.9. alkoi rukouksen jälkeen 5000 ihmisen spontaani mielenosoitus. 2.10. osallistui jo 20000 ihmistä. 9.10. kansanpoliisi pidätti 200 ja taisi niillä olla vesitykkejäkin käytössä. Sitten oli 70'000 ihmisen mielenosoitus ja uudelleenyhdistyminen. Pastorin näkökulma onnistuneeseen väkivallattomaan mielenosoitukseen sisältää mm., että sadat kirkkoon komennetut Stasin agentit joutuivat vuosien saatossa Jumalan sanalle alttiiksi. Lisäksi kun kynttilän kanssa pidetään mielenosoitusta niin ei voi heittää kiviä, ettei tuli sammu.



Eteisessä oli keskellä pieni kupoli ja sivuhuoneissa samoin.




Rydmanin TV-personaan törmäsin Kontrapunkti-visassa, jossa oppi musiikkihistorian lisäksi murteellista ruotsia. Ohjelma oli liian sivistävä nykyaikaan, joten se lopettiin, mutta Suomen voittoon v. 1998.
Joukkueessa oli tuolloin  Höblän kriitikko Mats Liljeroos ja Radio Vegasta tuttu toimittaja Ann-Kristin Schevelew. Liljeroos täytti taannoin 50-v. ja valitteli Höblän haastattelussa olevansa löjligt snäll nykään. Hbl:iin hän on kriitikoinut vuodesta 1990. 
A-K ratkaisi kisan tietämällä Pekka Kuusiston studiossa soittaman Vytautaas Barkaukasin Toccatan. Siinä oli suuren urheilujuhlan tuntua!

Rydmanin blogissa on ansiokas kirjoitus saksalaisten skat-korteista. Kannattaa lukea wikipedia-artikkeli, että tajuaa, miten laajasta kulttuurihistoriasta on kyse. Saattaahan sitä vaikka joutua yöpymään vuoristomajassa tms. ulkomailla. Perussanastoa Blatt, Kreuz ♣ - Pik ♠ -Herz ♥ - Karo ♦. Bube-Dame-König.

Hän tarttui jopa kääntämään Tannhäuserin ei niin tuoretta runoa

Lisäksi on mielenkiintoista lukea DDR vs. Länsi-Saksa ajasta, kun muurin murtumiseseta oli 20 vuotta.

Eräs toinen suomalainen blogisti H. Salmi oli käväissyt Dresdenissä ja Leipzigissa.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen