27.08.2012

A-MR

Asianmukaisia tuoleja Tapiolan kulttuurikeskuksen kahvilassa.

Sunnuntaina oli uutisissa (paitsi ei tietenkään Ylellä), että entinen tapiolalainen Anna-Maija Raittila (1928-2012) on kuollut. Teologi oli Helsingin yliopiston kunniatohtori ja saanut mm. Pro Finlandian ja valtion kääntäjäpalkinnon. Hän käänsi mm. unkarista.
Kts. Vantaan Laurin juttu (2011) ja Essen juttu (2012). Tiistain sukulaisen aamuhartaus.

Virsikirjassa on 15 Raittilan sanoittamaa virttä ynnä muutamia säkeistöjä, kuten ulkosuomalaisten virren , YT-strategia-virren  tai "Nyt kulkee halki korpimaan", yli 60 käännöstä (esim) ja uudistanut kymmeniä.

Taizé-liikkeen edistäjänä hän varmasti oli tyytyväinen tulevasta Helsingin Taizé-tapahtumasta. Bleibet hier...


Espoon tuomiokirkon 13. suvi-illan musiikkia tarjoili kanttori Hyry Leppävaarasta.  Urkukonsertti oli ns. peruskonserttisetti koostuen Bachista, jostain toisesta saksalaisesta, suomalaisesta ja ranskalaisesta musiikista. Yleisöä olisi saanut olla enmmän.
Ensimmäinen numero oli Bachin tuttu konsertto G-duurissa (592). Nyt se kuultiin uruille sopivasti tulkittuna rauhallisena versiona, jos vaikka vertaan tähän vauhdikkaaseen isoilla uruilla tehtyyn versioon. Vielä ikivihreämpää Bachia oli Liebster Jesu wie sind hier koraali. Jonkun Sjöblomin sovittama Gottes Ziet ist die Allerbeste Zeit Bachin Actus tragicuksesta käy nukuttamaan.

Kaiken maailman urkusovituksista tulee ensimmäisenä mieleen Kiviniemi. Nyt soitettiin Wagnerin Pyhiinvaeltajien kuorosta Lisztin sovitus. Siinä vyörytyskohdassa ylempi äänikerta olisi kai voinut olla hieman kirkkaampi vähän kuin tässä kohdassa 2:51.

Tuorein urkukappale oli kuoronjohtaja Heikki Klemetin (1876-1953) preduli G-duuri (Op. 23 n:o 1) tuskin moni oli ennen kuullut. Sen musiikkimaun tietäen ei ollut ihme, että teoksen kaksi osaa oli hidasta andantea ja kaksi moderatoa. En tosin huomannut ajatella edes osien vaihtumista. Ihan hyvä kappale.

Konsertti päättyi Guilmant'n 1ère Sonera en Re mineur op. 42. Siinä oli kolmessa osassa riittävästi pituutta. Eka osa loppuu niin mahtavasti, että äkkinäinen luulee, että se oli nyt tässä. Ranskalaiseen romanttiseen tapaan soitetaan kovaa ja sitten taas hiljaa.
Finaalia on varmasti saanut harjoitella parikin kertaa!! Em. linkin kohdan 6:32 fanfaareja ei tietysti noilla uruilla tullut yhtä selvästi esille. Esittelytekstin mukaan ne on Leopold II:lle tehty.
Hyvä kappelevalinta. Tuon mielellään kuulisi katedraaliluokan uruilla soitettuna. Kuten hyvin toimitetussa ohjelmalehtisessä lukee urkusonaatista on tehty versio myös uruille ja sinfoniaorkesterille. Tuota versiota tuskin ihan heti saadaan Suomessa kuunnella. 

Maanantaina 27.8.  on Tapiolan kuoron konsertti Tapiolan kirkossa klo 19.
2.9. on Temppeliaukionkirkossa (Felsenkirche) on  kuorokonsertti (20 Uhr) (Der Junge Kammerchor Ostwürttemberg).

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen