21.08.2012

Mohn

Baijerista on tehty elokuva, mutta SZ:n kolumnisti oli hieman skeptisellä tuulella. Samoin FAZ:in videokritiikki.

Zeitin mukaan Wienissä on harvinaistunut Etelä-Saksasta tuttujen tervehdysten käyttäminen. SZ käyttää määritelmää Bundesdeutsch mikä aiheuttaa, että tomaatit eivät ole Paradeiser vaan Tomaten ja Gelsen (hyttyset).   Moni sana on meille baijerilaisille tuttu  Kren (Meerrettich), Kasten (Schrank), Sessel (Stuhl) tai Leintuch (Laken).



 Jos emäksisen levonnaisen himo iskee niin Crustumin Laugenstange auttaa.
 Olutkitseyden huipentuma? Vaivautuneet kääntämään vieläpä suomeksi.

Maanantaina Baijerissa nainen ajoi Polosella kirjaimellisesti lihakauppaan. Refleeksiverbillä: Die Einsatzkräfte freuten sich über Gratis-Wurstsemmeln.

Huonossa kuvassa oikealla yksi parhaimmista jäätelötötteröistä, jota olen syönyt. Punaherukkajäätelöä Baltian kaupasta.
Olarin saksalaiselta kuulostavasta luomukaupasta saa myös unikonsiemen pullaa. En minä erikoisemmin välitä, mutta piti ostaa tuommoinen tahmea ilmestys saksalaisen makufiiliksen tähden.
Saksassa kun kasvaa unikoita ja syödään sämpylöitä, torttua ja pullaa unikonsiemelillä maustettuna, ollaan huomattu riski huumetestaukseen. SZ:n juttu.

Mohn Streuselkuchen. Se ei juuri maistu erityisemmältä eli ei ollut mitenkään makea. Mohn on unikko ja Streusel on kai "muru". Siemeniä näytetään käytettävän myös Germknödelin päällä (kts. kuva reseptissä ). Germknödel näyttää ulkoisesti vähän Dampfnudelilta eli kuin hyvin vaalean (raa'an) sämpylän näköinen. Ehkä lähinnä tulee mieleen pulla kuin leipä. Näitä siis monet syövät pääruokana etenkin perjantaisin. Kerran testaamani versio sisälsi luumusosetta eli on kuin munkki siinä mielessä.


Ensemble Amarcord laulaa mieskuoro a capellaa. Tuo mieleen jo King's Singersin. Ne esittivät 1700-l eläneen Carl Friedrich Zöllnerin "Der Speisezettel" (ruokalista).

Ei voi valittaa, etteikö nyt olisi barokkia kuunneltavissa!:
Suomalaisen Barokkiorkesterin sunnuntain konsertti on kuunneltavissa (Suomessa) kuukauden ajan. Lehtipuu oli myös äänessä Turun musiikkijuhlilla, jonka konsertti niin ikään on netissä. Ehkä Pitää testata välittyykö Villazonin maneerit myös webbiradion välityksellä.
Lisäksi on pari Vantaan musiikkijuhlien konserttia.

Imatralla on tällä viikolla 12. Vanhassa vara parempi -festarit . Vierailevana tähtenä Heinavanker Virosta.


Pentti Rönkön kännykkäblogissa oli käyty Nukkumatti-näyttelyssä. Nukkumatista kirjoitin aiemmin.
En tainnut Berliinissä osua puna-armeijan kaatuneille pystytettyyn muistomerkkiin.

Päivän bonussana: Anquatchen = lörpöttely

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen