Olin kerran kurssilla Hgin Kampissa ja ruokatunnilla oli aikaa käydä Vanhassa kirkossa sisällä. Se kun on vain arkipäivisin auki, joten ei sinne vahingossa eksy. Eipä siellä tälläkään kertaa tosin ketään ollut. Sisällön puolesta ei kyllä olisi yhtään hassumpi turistikohde kun sijaintikin on niin keskeinen.
Suomessa voisi vielä opetella asentamaan keräyslippaita turisteille. Kampin kappelillakin keräisi tuhansia euroja vuodessa (miinus rahalogistiikan kulut).
Vanha kirkko on Helsingin tämän hetkisistä kirkoista vanhin, mutta paljoa siihen ei tarvita.
Edeltäjä oli Senaatintorin paikalla sijainnut Ruotsin kuningattaren mukaan nimetty Ulrika Eleanoran kirkko v. 1772.
Engel on suunnitellut myös tämän kirkon. Keisarillinen asetus määräsi raaka-aineeksi puun. Tietysti tiiliäkin on käytetty. Jokatapauksessa liian heppoinen kirkonkelloille. Nykyisin kellot kuullaa kaiuttimista. Kirkko vihittiin 1826.
Urut, saarnastuoli, kynttelikkö tms. tuotiin edeltävästä kirkosta. Uudet urut kuitenkin valmistui 1869. Niistä on tuo julkisivu. Viimeisin iso remontti lienee v. 1973. Uruissa on 36 äänikertaa.
Nikolai I:n edustaja piti hovimaalari Ekmannin maalaamaa taulua liian hempeänä tuomiokirkkoon, joten se päätyi tänne v. 1854.
Ich bin ein guter Hirte (Bachin tapaan) ja Schubertin tapaan. Ps. 23:een pohjautuen. Silti luotetaan tekniikkaan savukaasujen varalta.
Ensimmäistä kertaa näen tiimalasit saarnatuolissa. Onkohan urakkapalkka ollut.
Kelloja olen nähnyt, mutta harvinaisia ne on ulkomaillakin saati Suomessa.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen