27.07.2012

Promis

Lentävän hollantilaisen ohjaus kohahdutti ja buuauksia tuli roimasti. Sen oli tehnyt 31 v. ohjaaja.  Eipä siitä radion välityksellä kärsinyt. Lauantaina tulee BR Klassikilta Tannhäuser klo 15-20.15. Hollantilainen on siis sen rinnalla kevyt.

SZ otsikoi osuvasti "Nähdä hollantilainen ja tulla nähdyksi". Siellä oli poliitikkoja Merkeliä ja Seehoferia myöten. Näyttelijöitä, autovuokrausyrittäjä Sixtin perhe, ja tietysti Baijerin Thurn und Taxis. BR:n kuvia. Varmasti tarkeni sillä Baijerissa on ollut liki 30 astetta tällä viikolla.

[Fr. Dr. Merkel teatterissa.]
[Posliinihahmoja on joka museossa.]
Baijerin TV:lläkin oma Antiikkia, antiikkia. Se on nimeltään Kunst & Krempel (Taidetta vai romua?) ja tulee BR Alphalta. Ilman TV:tä olevana sitä voi katsoa netistä. Valitettavasti siinä ei baijeri oikein kuulu kuin tervehdyksissä. Esineistö on luonnollisesti aika erilaista kuin Suomessa.


Britannian Antiques Roadshow on jo 30 v. vanha. BBC ei sitä suostu ulkomailla näyttämään. USA:n versiossa saatetaan arvioida vaikka sähkökitaroita. Arvioitsijoita näissä ohjelmissa koko joukkueeelinen. Sitä voi katsoa verkosta.
Ruotsissa ohjelma pyörii nimellä Antikrudan, mutta nyt siellä on Antikmagazinet.


[Pyssyjä Baijerin kansallismuseosta]

Kävin kerran Regensburgissa, mutta aika ei riittänyt linnassa käyntiin. Kannattaa katsoa kuvia (klikkaamalla weiter saa seuraavan kuvan).
Ehdin kumminkin käydä linnan aarrepuolella. Hinta 4,50 eur on kohtuullinen loisteliaaseen esineistöön nähden.
Baijerin kansallismuseo peri 1993 museoesineitä ja perusti sivumuseon Thurn und Taxis -museon 1998 entiseen hevostalliin. Siellä on kultasepän töitä moneen lähtöön kuten nuuskarasioita, postihevosten valjaita kymmeniä, aseita useita kymmeniä, kuten soma kaksintaistelupistoolisetti. Kuten Baijerin kansallismuseossa on kunnon hopea-astiasto niin tuolla serviisi (kts.kuva) on Mynssenin Nymphenburgin tehtaan posliinista. 1600-1800 luvulta.


[Kuvassa Deutsches Museumin liikennemuseon kokoelmasta kaksi 1800-l. lopun postitorvea (toinen on tosin jäljitelmä. Postin tuoja soitti tietyt sävelmät, että apulaiset välipaikalla osasivat varautua sopivasti pysähdyksen minimoimiseksi.]

Nimi ja suku juontuu italiasta. Thurn tulee torni sanasta ja Taxis der Dachs eli mäyrästä.
Suvulla on ollut suuri rooli keisarillisen postilaitoksen perustamisessa. Frans von Taxis organisoi kuriiripalvelun Italiassa 1500-luvulla. Ja jos 1600-l. alussa kirje kulki Innsbruckin ja Brysselin väliä viisi ja puoli päivää parhaimmillaan. Suvusssa alkoi kulkea keisarillisen postimestarin virka ja siitä alkoi suvun nousu seurapiireihin. Vapaaherruus (1608) ja perinnölliseen valtionkreiviksi (1624) ja valtionruhtinaaksi (1695). 1700-l. ruhtinas edusti keisari valtiopäivillä pysyvästi Regensburgissa.


[Hallitsijapiispan von Hilderhöfen hopeapyötäserviisi, joka on valmistettu 1760-l. Augsburgissa. Baijerin kansallismuseossa näytillä.]

Forbes-listallekkin Thurn und Taxiseja on päässyt. 26-v. Albertin omaisuus on 2,2 Mrd. Silti hän on opiskellut taidetta ja teologiaa Roomassa ja Edinburgissa.


[Värikkäistä kivistä saa koristeelliset laatikoston ovet. Baijerin kansallismuseo.]

Mariae Gloria Ferdinanda Gerda Charlotte Teutonia Franziska Magarethe Frederike Simone Johanna Joachima Josefine Wilhelmine Huberta Gräfin von Schönburg-Glauchau syntyi v. 1960. Hän avioitui 1980 Johannes Prinz von Thurn und Taxis kanssa. He saivat kolme lasta. Gloria oli ja on seurapiirilehtien suosikki. Mies kuoli 1990, mutta hän oli 1926 syntynyt  eli hiukka aikaisemmin kuin vaimonsa siis.

[Shakkilauta näyttävine nappuloineen. Suosittu peli jo kauan. Shakin pelaaminen kuului sivistykseen. Baijerin kansallismuseossa on pelilautoja pieni huoneellinen. ]
Ns. sixtiiniläiskappeli. Mynsseniläisten Sixtin firman liikevaihto on ollut 1,5 Mrd euron paikkeilla.  Joskus taisivat valittaa, että autoradioihinkin tarvittavien radiolupien (GEZ) maksaminen ei kuulu vuokra-autoille.
Kaikilla ei mene ihan yhtä lujaa. Weltin tämän viikon uutisen mukaan joka 10. tekee töitä alle 8,5 eur tuntipalkalla. Näistä 46% oli Minijobbereita, ja vain kolmannes oli kokoaikaisia.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen