10.07.2012

Migreenistä yms



Hs.fi:n paras toimittaja innostui kirjoittamaan, että suomenajokoiralta on löydetty geenivirhe, joka aiheuttaa pikkuaivoissa vakavia häiriöitä jo parin kuukauden iässä. Koirat joudutaan lopettamaan. Jopa 10-15 % koirista kantaa peittyvää geenivirhettä, joten geenitestillä on siis tilausta. Tutkimus julkistetiin ns. Open Access tiedelehdessä, jolloin ilman tuhansien eurojen vuositilausta kuka tahansa voi lukea jutun. Tällä kertaa kirjoittajasakki ei ollut järin iso ja kansainvälinen. Viitteitä sen sijaan oli toista sataa. Mukava piirre tuollaisissa nettijulkaisuissa on, että niissä voi olla linkkejä. Tässä vielä virallinen lehdistötiedote. Ai mikäkö on ataksia?

Aatos ja Jane Erkon säätiö julkisti kesäkuussa 1,2 Meuron rahoituksen koirien geenitutkimukseen. Kuten  säätiön lehdistötiedotteesta ja projektin nimestä "Kansantautitutkimuksen edistäminen koiragenetiikan avulla" käy ilmi, nämä tutkimukset luonnollisesti hyödyttävät myös ihmisten perinnöllisten sairauksien löytämistä. "Tutkimushanke on kansainvälisesti ainutlaatuinen, koska se yhdistää koiran ja ihmisen geenitutkimuksen ihmisaivojen kehittymiseen aivokuvantamisen kautta."

Saksassa sai laajan medianäkyvyyden (kts. esim. Weltin juttu) tutkimus, jossa paikannettiin ns. aurattoman migreenin aiheuttavat neljä geeniä. Tutkimuksessa oli Mynssenistä mukana tutkijoita kolmesta eri paikasta. Se on yleisin hermostollinensairaus sillä jopa 12% sairastaa sitä. Kolmasosalla tulee ennen kohtausta näköhäiriöitä tai muita hermostollisia häiriöitä ja näistä käytetään sanaa "aura".
Tutkimuksessa oli mukana 4800 migreenipotilasta ja 7000 tervettä verrokiksi.

Pari vuotta sitten Anttila et al. löysivät geenivirheen auralliseen tapaukseen. Se tutkimus pohjautui 50000 ihmisen geeneihin. Aiemmin oli löydetty harvinaisempia tapauksia.
Uusimmassa tutkimuksessa oli lukuisia suomalaisia mukana kummallakin puolella ja lehdistötiedotteessa oli ystävällisesti viitattu vanhempiin tutkimuksiin ja tarjotaan pdf myös tutkimuksesta, jossa oli suomalaisia mukana. Tuo on taas esimerkki laajasta kansainvälisestä tutkimuksesta, kun kirjoittajia on 47 eri tutkimuslaitoksesta, jos oikein tulkitsin. Niillä on oikein kansainvälinen päänsärkygenetiikan yhdistys.


Focuksen mukaan joka toisen syövän voisi välttää. Elintavat vaikuttavat 50-70% syöpätapauksista. EU:lla on oma seitsemän käskyä, jotka saksaksi teitittelemällä tuntuvat virallisilta: Der „Europäische Kodex gegen Krebs“ der EU führt sieben Leitlinien für den Alltag auf, die auf wissenschaftlich stabilen Erkenntnissen beruhen: 
 Bewegen Sie sich täglich
... jne.

http://de.wikipedia.org/wiki/Gras-Sternmiere

Welt on kiinnittänyt huomiota, että jotkut sairaudet estävät toisia sairauksia. Nyt on tutkittu, että syöpä suojaa Alzheimerilta. Sairastumisen todennäköisyys laski 33%. Keuhkosyöpätapauksilla jopa 74% pienempi riski. Syöpäsolujen eliniän manipulointi solun telomeraasin pituutta säätelemällä on hot topic muutenkin.
Päivän hs.fi käsitteli ihmiskehon vanhenemista laajemminkin.
Myös astma ja allergia voivat suojata haitallisten aiden kulkeutumiselta. Toiset taas esiintyvät usein yhdessä, kuten diabetes ja korkea verenpaine taikka reuma ja sydämen heikkous. 10 milj saksalaisen arvellaan sairastavan tyyppi-2 diabetestä. Niimpä Spiegel komentaa urheilemaan.



Vuohenputki taikka ainakin sen versot on jonkin sortin yrtti. Sitä kyllä piisaisi kerätä..

Palkittuja biolääketieteellisiä valokuvia. Sieltä selviää mm. millainen on kofeiini.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen