25.07.2012

Informatik

Tänään se sitten kajahtaa - myös BR Klassikilta -  se Lentävä hollantilainen Bayreuthissa - tosin hollantilaista etsittiin vielä viikonloppuna, kun venäläisesiintyjän tatuoinnista syntyi kohu. Figaro kannattaa kuunnella.
Viime perjantaina oli Euroopan tehokkaimman tietokoneen käyttöönottojuhla sekä Leibnizin laskentakeskuksen 50-v. juhla.
 Sitä konetta ja uutta visualisointiluolaa voi mennä katsomaan avointen ovien päivänä 27.10.2012.

Avajaisissa oli korkeatasoisia vieraita, muttei sentään Seehooferia. Minä katsoin sitä suorana verkosta. EU:n edustajan takia puhuttiin noin kymmenen minuuttia englantiakin.

Media noteerasi tapahtuman hyvin. Saksan Ylen uutisia vastaava instituutio Tagesschau (Guten Abend) teki jutun, jonka voi katsoa vieläkin. Samoin ZDF.
Mm. Bildin sivulla on Reutersin video, jossa haastatellaan IBM:n insinööriä, joka on epäilemättä Zürichin tutkimuskeskuksesta murteesta päätellen. ZDF:n videon tuttu puolestaan puhuu Baijerin aksentilla.
ITespresson sivulla on kuva jäähdytyssysteemistä emolevyllä. Suljetussa kierrossa kiertää 8000 litraa vettä. Zdnetin kaiketi vuoden vanhassa videossa ollaan laskentakeskuksen katolla, jossa näkee jäähdytysjärjestelmää sekä ukkosenjohdattamia.
Tagesschaun jutusta kävi ilmi, että painoa on 160 t. SuperMUCista kirjoitinkin jo aiemmin.

Lehtijuttuja piisaa Welt, Heise (C't) uskaltaa kertoa teknistä faktaakin (z.B. Der von IBM gelieferte Rechner leistet 3 Petaflops, das sind 3 Billiarden Gleitkommaoperationen pro Sekunde). Tiedeministeriön tiedotteessa otetaan laajempi katsaus Saksan supertietokonetilanteeseen ns. Gauss-keskukseen.  Abendszeitungissa oli yllättävän paljon panostettu juttuun.  BR:n sivulla on radiohaastattelu.

Huumoripuolta mynsseniläisittäin jetzt.sz:ssa...

Sain kymmeniä linkkejä lehdistötiedotteisiin ympäri maailmaa. Eräässä ranskalaisessa jutussa LRZ:n L tosin oli käsitetty Leipzigiksi..

LRZ:n 50-v. juhlien kunniaksi Baijerin tiedeakatemia, jonka alla LRZ on, omisti lehtensä numeron teemalle.

Saksalaiset laatulehdet, kuten Welt huomioi, että herra Turing olisi taannoin täyttänyt tasavuosia, jos eläisi. Hän tuli kuuluisaksi purkaessaan saksalaisten Enigman (kuvassa Berliinin tekniikanmuseosta). Lisäksi hän on ansioitunut tietojenkäsittelytieteen teoreetikkona. Manschesterissa oli kesäkuussa oli 100-vuotisjuhlakonferenssi, jossa oli nimekkäitä puhujia. Osa osa saatavilla videoina. Hän väitteli Princetonissa, joten myös siellä oli juhlakonferenssi. Väikkärikin (1938) on pistetty nettiin.
Tässä sivulla on kerätty juhlavuoden tapahtumia.
IEEE:n Computer magazinessa oli sivun juttu, miksi pitäisi tehdä pyhiinvaellus Bletchley Parkkiin. 
T-talo on Aallon tietotekniikan tyyssijä.

SZ:n jutussa kerrottiin, ettei sähköpostin keksijästä ole selvyyttä, ja että kirjailija Dyson on kirjoittanut tietotekniikan historiasta eräänsortin raamatun.
FAZ kertoi, miten pörssien kaupankäynnissä millisekunnit ratkaisevat (Hochgeschwindigkeitshändler). Ei ole harvinaista, että verkkolaitevalmistajat käyttävät referensseinä pörssejä. New Jerseyn ja Chicagon välillä on valokuitu kytkemään pörssejä yhteen. Lähihistoriasta löytyy jo esimerkkijä, miten tekoäly tai systeemit ovat vikaantuneet. Uhkakuvissa on talousromahdus, mikäli joku ketjureaktio pääsee valloilleen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen