28.11.2013

Turandotia

Maanantai-ehtoolla kävin katsomassa Turandotia (kts. kuvat), josta itse oopperasta kirjoitin taannoin.
Calafin isän, Timurin roolin vetäneen Jyrki Anttilan ääni oli jopa liiankin mahtava ulkoiseen naamiointiin (n. 130 v.) nähden. Kyllä Jaakko Ryhäsenkin kelpasi kollegaansa kuunnella. Hän sattui olemaan delliselläkin kerralla yleisössä, kun kävin Die tote Stadtia kuuntelemassa. Herra Ryhänen oli viikon Figarossa, ja sieltäkin kävi ilmi meillä olevan sama idoli ainakin. Aariat olivat tuttuja, joten päällepuhuminen ei haitannut.


Calafin esittäjä Amonov oli surkea. Näköjään hän oli vain kerran tuossa näytöksessä laulamassa. Jos en väärin nähnyt niin hänellä olisi olli toinenkin näytös, mutta muissakin näytöksissä laulava Mika Pohjonen on korvannut hänet. Rusanen-Kartano sopi Turandotin rooliin. Yleisön selkeä suosikki kuitenkin oli Reetta Haaviston tummahkoääninen Liù. Dong-Hoon Han sopi tähän oopperaan ulkomuotonsa puolesta ja ihan hyvin Ping-Pang-Pong pärjäsivät. Selkeä tyyli. Ohjauskin oli selkeä. Erikoisinta ehkä oli ilveilijäakrobaattitanssija kolmikko. Kapellimestarikin kai pärjäsi, vaikka joutui selkävaivoista. Maolaisittain harmaasti puettu kuoro piti huolta, ettei kukaan nukkunut. Ensimmäisen näytöksen loppu  täräyttää oikein kunnolla. Tässä lyhempi 1983 versio. Kummatkin englanninkielisillä teksteillä.
Ryhäsen Figaron valinnoista oudoin oli Herr Gottlob (=Jumalan ylistys) Frickin hidastempoinen, mutta komea Sarastron aaria. Youtubessa voi herraan tutustua paremmin.Värikkäitä tulkintoja vaikka Osminin aariasta tai vaikka tästä Vapaa-ampuja leffasta, jossa ryypätään komiasti. Saksassa ala-asteella musiikkia opettava tuttuni tunsi elokuvan, muttei tiennyt herran nimeä, joten ei tarvitse niin hirveästi hävetä. Amazonissa on  11 kpl 70-luvun kultti-ooppera DVD:itä myynnissä, jossa tämä on yksi niistä. Tom Krause on muuten pääosassa tässäkin. En ihmettele yhtään, että herralta on CD-boxi otsikolla "Gottlob Frick: König und Komödiant".


P.S Ylellä näkyi olleen joku eroilta. BR tiedotti, että Schrott ja Netrebko ovat eronneet ystävällisissä merkeissä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen