27.11.2013

Kans.teatt.

Matti Ranin oli Kansallisteatterissa vuosina 1948-75 ennen kun hän lähti johtamaan Intiimi-teatteria. Eiköhän itsenäisyyspäivänä taas tule vanha Tuntematon, josta pätkä Ylen uutisessa?




Tiistain Hesarissa oli Raninin muistikirjoituksen kanssa samalla aukeamalla 60-v. juttu Sinikka Nopolasta. Ehkäpä "Taivaallinen kassi ja muista esineitä" kuvastaa sitä taivalta? Yksi kirjoitus selvitti silmälasityylien vaikutusta ulkonäköön vuosien varrella.

Vain 1970-luvulla elämäni muuttui hetkeksi. Minusta tuli opiskelija ja pääsin kookkaiden, nelikulmaisten rillieni ansiosta kabareehen esittämään tiedostavaa naista. "Tellervo Topakkaa". Vastanäyttelijänä oli nainen ilman rillejä, varoittava esimerkki, pinnallinen hepsankeikka "Marjatta Vaapukka".

Olen myös hänen Eila, Rampe ja Likka perheen suuri fani. Pirkka ja sitä kautta lapsikin on tullut mukaan kuvioihin. Nyt kuulemma on elokuvakin tekeillä. Eri teattereissahan se on mennyt. Hgin Kaupunginteatterissa Eilalle ja Rampelle on tulossa vieraita. Ihan rauhassa minun puolesta. Eila ja Esko Roinetta ei kuitenkaan voi ylittää.

 Lehtijutun mukaan se ei pohjaudu hänen omaan lapsuuden kotiin. Sentään Tampereella asuttiin. Myös "Matkustan melko harvoin ja muita kirjoituksia" on samaa tyyliä. Siinä itseasiassa oli alkoholilta haiseva burgundinpata ja Colosseum-retkikuvaus kuten Obaman vaimo kirjassa:

 Isä ja äiti varoittivat Rooman liikenteestä ja muistuttivat, että kaduin voi ylittää vasta sitten, kun autot ovat menneet ohitse. Yritin päästä katsomaan päänähtävyyttä, Colosseumia, mutta liikenne isolla kadulla oli niin vilkas, etten päässyt kadun yli. Yritin ainakin viisitoista minuuttia, mutta autoja tuli koko ajan. Colosseum oli aivan ulottuvilla, näköyhteyden päässä, mutta jouduin luovuttamaan. Menin takaisin nuorisohotelliin.

Monessa jutussa ydin on arjessa. Yksi kirjoitus oli omistettu arjen haltuunottamiselle ja todettiin arjen rakastamisen olevan taitolaji:

Eräskin ystäväni piti arkea tyytyväisenä puhdistamalla joka päivä myös lavuaarien hanojen alapinnat - ne jäävät kuulemma arjen "harrastajilta" yleensä pyyhkimättä. Toinen taas oli kerännyt alkukesästä ämpärillisen nokkosia ja kuivannut ne uunissa murskatakseen niitä talvella marjapirtelöiden raudanlähteeksi.

Apropro, kai teillä on jo joulumatto ja pop-up kortit yms. tarpeelliset askerreltu, kuten Strömsössä ? 



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen