08.11.2013

Kirsikkapuut


Kansallisteatterin Kirsikkapuisto näytelmässä ei nähdäkseni ollut yhtään kirsikkapuuta. Monesti sitä metsää katseltiin ja ihailtiin. Komedia sanaa en tuohon näytelmään yhdistäisi. Huumoria ei paljoakaan ole lukuunottamatta hymähtelyä höperölle vanhukselle.

Tsehovin teksti oli sellaista mitä kuvitella saattaa. Minä pysyn kaukana niistä klassikkokirjoista jatkossakin. En kuitenkaan karannut väliajalla ja hyvin täysi oli ison näyttämön katsomo edelleen. Näytöksiä näyttää olevan ihmeen paljon.

Näyttelijät olivat hyviä. Tiina Weckström (s. 1956) esitti naista, joka palasi viiden vuoden jälkeen Pariisista, jossa renttu mies oli vienyt rahat. Venäjällä odotti tytär ja veli Esko Salminen (s. 1940).. Perhe oli kuitenkin niin veloissa, että tila vanhoine rakennuksineen ja metsinen (kirsikkapuisto) meni huutokauppaan.
Tilan rantatontteja ja metsää olisi ostanut lipevä bisnesmies, jota esitti Jani Volanen (s. 1971) mukavasti ja selvitti joka näytelmään pakollisen raivoamiskohtauksenkin ammattitaidolla. Itkukohtauksia oli naisilla.

Ismo Kallio (s. 1935) sentään sai esittää kumaraista, hitaasti kävelevää, hieman höperöä vanhusta, joka oli yllä mainitun veljen palvelija - vaikkei veli ollut sen avuntarjouksista aina niin kiinnostunut ja kiitollinen.  Kunnon venäläiseen tapaan oli vielä houkka, maailmaan parantava ja köyhä ylioppilas (kotiopettaja), veitsenheittäjä (?) ja välillä lavalla on kitaristi, basisti ja laulaja.

Lavalla on junan vaunu, jonka sisälläkin tapahtuu ja sitä näytetään kameran välityksellä näyttämöllä oleviin tauluihin. Hienoin efekti oli kun vaunu vedettiin näyttämön taakse lavastevarastoon, jonka laajuus näkyi siinä samalla jonkin verran. Ennen matkalle lähtöä tietysti istutaan - nyt tosin muovituoleissa, joita käytetänä lavastemateriaalina muutenkin.

Hesarin kriitikko haukkui ohjauksen erityisesti. Olihan siinä kaikkea outoa kuten puinen kävelysilta ja lipunmyyntilasikoppi. Näytelmän kotisivun linkki (ilmeisesti positiiviseen) Tussarin kritiikkiin ei enää toimi. Kai tuossa ihan seurattava raha ja menneisyys juoni oli. En suosittelisi kuitenkaan tuskin kenellekkään tutulleni mennä tuota katsomaan.
Perjantain Hesari ei tykännet pienen näyttämön komedian ohjauksestakaan.
 Nämä puut voivat olla von mir aus vaikka kirsikkapuita. Maantieteellinen sijainti on

 Jotkut puut ovat vielä ilman lehtiä tuohon aikaan.



 Aschaffenburgissa Frankenissa, jossa on magnoliapuille omistettu puisto. Huhtikuun lopussa on kaunista.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen