14.04.2013

St. Johann Nepomuk

Asamkirche (tai St. Johann Nepomukin kirkko) sijaitsee Mynssenissä Sendlinger Torin ja Marienplatzin välisellä kadulla pokkana muitten talojen joukossa. Julkisivusta kyllä näkee, ettei se ole ihan tavallinen talo. Tyyliltään se on myöhäisbarokin ja rokokoon välissä.

Ingolstadtissa on myös kuuluista Asam-kirkko, mutta olen kävellyt vain sen ohi.

Tuulikaapissa on vastassa kultainen luuranko ja kultaisten avainten haltija.


Kaksi Asamin veljestä rakennutti sen 1746 omilla rahoilla omaksi kirkoksiin, mutta taipuivat yleisön painostuksesta avaamaan sen yleisölle. Suomessa en ole tietoinen omista pikkukirkoista, muita kuin Eva Ryynäsen Paaterin kirkko. Amos Anderssonin entisessä kodissa Hgin keskustassa on yhdessä kerroksessa kaksi salia, joissa on mm. keskiaikaisia uskonnollisia tauluja, lasimaalauksia ja pienet urut.

Kirkkoon suunniteltiin ikkuna, että vastapäätä kotonta saattoi vilkaista alttarille. Lisäksi kirkon alaosan hämäryydellä ja yläpuolen valoisuudella on symbolinen merkitys maallisen ja taivaallisen maaliman havainnollistamiseksi.


die Kanzel saarnastuolia saarnastuoli saksaksi. Se tarkoittaa myös tarkkaamoa. Pieni bugi suunnittelussa oli, että saarnastuoli on krusifiksia korkeammalla.

Kirkon kuori tuhoutui 1944 pommituksissa, mutta restauroitiin 1975-83.

Katto oli maalattu.



Würzburgin piispan entisessä residenssissä on kappeli sentäs.

Piispan residenssiin mahtui pieni kappelikin. Sinne pääsee oikealta





Jos on käynyt St. Johann Nepomukisssa niin Freisingin (lähellä Mynsseniä) tuomiokirkon Johann-Nepomuk-Kapelle on vastaavaan tyyliin rakennettu. Kirkko-kirkossa konsepti. Se on näkyvissä sivukappeli selitteellä aiemmassa kirjoituksessani. Tuomiokirkon kotisivu kertoo:

Johann Nepomuk, Generalvikar in Prag, wurde 1729 heilig gesprochen und zum Patron von Bayern, Österreich und Böhmen ausgerufen. Egid Quirin Asam gestaltete den Altar der Johann-Nepomuk-Kapelle mit den Stuckfiguren der drei hl. Johannes: des Täufers, des Evangelisten und des Johann von Nepomuk. Die goldene Fensterrosette über dem Altar ist das göttliche Licht, zu dem der hl. Johann Nepomuk aufschaut.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen