24.04.2013

Ansbach

Ansbachissa on n. 40'000 asukasta ja on siten Baijerin viidenneksi suurin kaupunki. Se on Mittelfrankenin seudun (kts. wikipedian kartta) pääpitäjä. Nürnberg on 40 km päässä. Sinne pääsee Treuchlingenin kautta junalla melko kätevästi 2,5 tunnissa. Ansbachin lähellä voisi olla kivoja pikkupaikkakuntia, kuten Dinkelsbühl, mutta ainakin nyt sinne menee vain linja-auto Ansbachista ja se kestää tunnin.

Ansbachissa on pienekö vanhakaupunki, mutta ei se aivan erityinen kuitenkaan ole. Puoli päivää riittää ml. linnakierroksen (Markgräfliche Rezidens). Siellä on tasatunnein kierroksia. Englanninkielisiä kaiketi tiettyinä kellonaikoina myös.

Puistossa on runoilija Johann Peter Uzin pysti.


Puiston takia suosittelisin retkeä kesäaikaan.

Orangerie sijaitsee paikalla, jossa oli jo puutarha 1500-l. 1750 siitä tehtiin barokkipuutarha, joka kesti 2. maailmansotaan asti. Se rakennettiin uudelleen 1600-1700-l. tyyliin. Linnapuisto on melkein heti päärautatieaseman vieressä ja sen vieressä sitten on se linna (Rezidens), josta alkaa vanhakaupunki.

Rezidenssin aulaa.


Residenssisä pitää majaansa mittelfrankenin poliitikot. Osa siitä on museona. Aamupäivällä oli niin hiljaista, että sain yksityisopastuksen. Valitettavasti siellä ei saa valokuvata huoneita. Oli se ihan komea paikka. Siellä on mm. juhlasali kattofreskolla, audienssihuone, taulugalleria, vaihtelevin tiilikuvioin koristeltu huone (huomaa erityisesti harmaat valurauta kaminat ja pöydän jalat) ja peilikammari posliiniaarteineen. Baijerissa asuvien kannattaisi käydä. Sitä on restauroitu ja restauroidaan parhaillaan, joten pari huonetta ei ollut oikein loistossa ja lisäksi talon julkisivu oli rakennustelineiden peitossa kokonaan muutamaa patsasta lukuunottamatta. Sisustus on pääosin 1700-l. tyyliin. Klassismin valtasi muutaman huoneen. Siellä keksittiin maalata seinät (ml. kultakoristelut) valkoisiksi ja muutamalla filosofin kuvalla saatiin halvalla modernin näköistä.

Jo keskiajalla paikalla on ollut linnoitus.  Sittemmin sitä on maakreivit laajentaneet tyylisuuntien mukaan.
Luostari paikkakunnalle perustettiin v. 748. Ansbach paikkakuntana on mainittu 1221.


On siellä ollut omaa posliinituotanto 1700-l., mutta ei se ihan huippuhienolta näytä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen