11.04.2013

Oma apu

Nykyään on käsite digital health eli terveyteen liittyviä härveleistä ja ohjelmistoa jokamiehelle tai terveysalan ammattilaisille.
Funktio voi olla tiedon tuottamista tai välittämistä. Kaipa sykemittarinkin voi katsoa joukkoon kuuluvaksi. Eräs osa-alue on ihmisten motivoiminen terveellisiin elämäntapoihin. Tieto ei yksin auta.

Diabetekseen liittyvää verensokerin seurantaa ulkoistettiin 1970-luvulta lähtien lääkäriltä potilaille itselleen. Ihmiset sai vastuuta terveytensä seuraaamista, mutta se myös stressasi. Vielä ei ole mittausta, johon ei verta tarvita, mutta iPhone-kytkentäinen laite on jo olemassa. Siihen mokkulaan laitetaan testiliuska ja tulos näkyy näytössä. Ehkä siitä saa neuvoja ja ainakin jotain tilastoja.
Yhden sovelluksen ideana on, että mukana kannettavan laitteen sijainnista ja liikesensoreista voisi päätellä, onko jonkun tietyntyyppisen sairauden sairasta mennyt hoitoa vaativaan kuntoon.

Ruoholahden Varman pirteänsininen konttori. Takana Sitran vaatimaton pytinki.

Sitra projektin pohjalta on perustettu osuuskunta, jossa on luokkaa 50 yritystä ja organisaatiota.
http://www.taltioni.fi/

 

Kertoo lisää itsestään. Tarkoitus on perustaa keskitetty tietokanta, johon käyttäjät itse voivat lisätä tietota ja tietysti terveydenhuoltopalveluiden tuottajat.  Siitä siis tulee henkilökohtainen terveyspäiväkirja. Kukapa sitä muistaa, milloin on saanut mitäkin rokotuksia ja ne laput ja silmälasimääräykset ovat hukkuneet ajat sitten. 
Tietysti ongelmana on saada innostumaan tiedon tuottajat ja saamaan sitä dataa jollain tavalla. Rajapinnat ovat tietysti avoimia, että sovelluksia saisi askarrella kuka vain. Kännykkä- ja pankkitunnuksilla voidaan autentikoda.
Nyt on vasta kolme sovellusta. Yksi niistä on TV-katsojille tuttu ja toinen erään ison  työterveyshuollon asiakkaille.
ChemBio päivien esityksen mukaan yksilön terveyteen vaikuttaa käyttäytyminen 40%,  terveydenhuolto 10%, ympäristö 20% ja geenit 30%.  Haasteena on saada ihmiset kiinnostumaan.


Virustorjuntabunkkeri.
Yle uutisoi, että liikuntahalut ovat myös geeneissä säädeltyjä.
Helsingin energian kahden turbiinin varavoimalaitos keskellä kylää.

Silta Länsisatamaan päin. Siellä on rahtiliikenne ainakin siirtynyt Vuosaareen tällä välin.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen