04.04.2013

Bad

Taidehalli (eduskuntatalon lähellä).

Jatkaakseni eilistä saunateemaa: Mainitsemassani paikassa oli kanssa vuoristokristallisauna, yhdessä ripotellaan ruusun lehtiä hajusteiksi eikä siinä vielä kaikki: Rosenquarz gilt als Synonym für Energie, Liebe und Fruchtbarkeit. Ihm wird nachgesagt, magnetische Strahlung (auch Elektrosmog genannt) zu absorbieren. Sitten on vielä yrttisaunoja mm. Kamille, Eukalyptus, Lavendel, Rosmarin ja seinällä roikkuu vielä saunavastojan (Birkenquasten).



Veteraanimaahanmuuttaja Herr S. on kirjoittanut hyvän tarinan saunareissusta Saksassa.



Kerran Baijerin TV:n terveysvalistuksessa käytiin läpi luonnonparantamismenetelmiä.
Esimerkiksi Bad Füssingin perunasaunassa levitetään muusia iholle, joka tekee ihmeitä. Luonnollisesti perunaa tarjotaan siellä ruokanakin. Siinä kun on kivennäisiä ja kuituja (Ballaststoffe). Kylpylään pumpataan maasta 60 asteista vettä, jota jäähdytetään ja sitten siinä kylvetään. Monen pitäjän nimi on Saksassa Bad jotakin sillä niillä on tuommoisista enemmän tai vähemmän luonnollisista lähteistä johtuvaa kylpylätoimintaa ollut kauan. Bad Endorfissa vesi on jodipitoista ja sitä kun höyrystetään ilmaan niin jodi kerääntyy niveliin ja kerää vettä tehden nivelistä elastisempia. Jodikylvyt parantaa verenkiertoa ja ties mitä.

Tuossa kylpylässä on muuten Finnisches Saunakin, jonka 80 astetta on hyvin siedettävissä vähäisen ilmankosteuden takia ts. voi arvata, ettei tuossa löylyä heitellä. Kuvaus kuuluu: "Se sisältää vahvimman psykologisen vaikutuksen. Se vahvistaa immuunijärjestelmää, vaikuttaa voimakkaasti tyhjentävästi (?) (tarkoittanee jonkin sortin rentoutusta) nesteiden liikkumisen takia, vaikuttaa lisääntyneenä verenkiertona kipuja lieventäen, aineenvaihduntaa aktivoiden ja tekee jotain lihaksille (erinomainen saksa-englantisanakirjakaan ei tuntenut verbiä detonisieren) rauhoittaen ja tasoittaen psyykettä."

Ns. Bio-saunassa lämpötila on 60 astetta, suhtellinen kosteus 30%. Siellä on meditaatiomusiikkia ja värivaloja. Punainen valo vaikuttaa sisäisesti elävöittävänä ja verenkiertoa edistävänä ja aktivoi sydämen toimintaa. Keltainen valo vapauttaa jännityksiä ja aktivoi rauhasia (Drüsen), vihreä valo rauhoittaa ja tasapainoittaa ja sininen valo myös rahoittaa ja rentouttaa bonuksena verenpaineen aleniminen! Samankaltainen viritys oli saksalaisella kuntosalilla, jossa kävin.

Infrapunasauna on vain 30-40 asteinen ja sopii siten sydän- ja verisuonivikaisille. Infrapuna lievittää kipuja, lisää aineenvaihduntaa, hikoiluttaa ja myös painon pitäisi laskea.

Maasaunassa on peräti 90 astetta, mutta ilmankosteus on vain 10%: löylyä lyödään tasatunnein. Se on puoliksi kaivettu rinteeseen (Hang).

Yrttisumukylpy on 45 astetta, mutta suht. ilmankostus 100%. Siinä ihon kuorintaan käytetään hunajaa, kookos- tai suklaavoidetta tai merisuolaa (baijerilaiset varmaan söisivät kaikki). Tästä pistäisi olla apua erityisesti keuhko- ja limakalvosairauksia vastaan.

Se Chiemgaun ihmeellisistä saunoista.
Eikä siinä vielä kaikki: siellä missä on radonia niin sitä käytetään vedessä tai hengitysilmassa kanssa reuman, keuhkoputkentulehduksen (Bronchitis), ja astman hoitoon. Sentään tuossa yhteydessä mainitaan, että tuosta on ollut keskustelua eikä raskaanaoleville tuota suositella.

Yhdessä reportaasissa näytettiin, miten majatalon emäntä völjää aamu seitsemältä vieraiden käsivarret viisiasteisella lähdevedellä rätin kanssa. Sitten takaisin peiton alle. Aamupalaksi kuivaa valkoista leipää oman lehmän maidolla. Paastokylpylä on auttanut ohjelman rouvan selkäkipuihin.

Marktschellenbergin Kurhotellissa pitäjätär haki vajasta vuoristoniitulta niitettyä kuivaa heinää, sekoitti siihen vettä ja sitten peitteli rouvan silllä ja kietaisi vielä pressun ympärille. Tarjolla on myös heinäkylpyjä. Heinistä vapautuu kumariinia, jonka pitäisi auttaa reumavaivoihin, kihtiin (Gicht) ja noidannuoleen (Hexenschuss). Noh, sentään omat elukat syövät käytetyt heinät.

Minunkin entinen sairaskassa korvasi ties mitä homeopatioita. Sentään tiibettiläistä ääniterapiaa ei näköjään korvata.

Terveyssanastoa:
  • Knolle = mukula, juurakko
  • Kur = hoito, kuuri; hoitola, terveyskylpylä
  • Gaumen = kitalaki
  • Schmaus = herkuttelu, mässäily
  • lindern = lievittää
  • Mumps = sikotauti (johon myös perunasössö jotenkin auttoi)
  • Magengeschwüre = mahahaava


Saksalaisten innostus yrttiteehen on tunnettua, mutta BR:n sivuilla kerran myös opastettiin syömään mitä erilaisempia kukkia. Krysanteenit ja daaliat ovat melkein samat. Suomen kaunokainen on hanhienkukkanen (Gänseblümchen). Suomessa ei kasva musta selja, mutta Saksassa kyllä törmää Schwarder Holunderiin, josta tehdää yrttimehua ja ties mitä. Koristekrassi on jostain syystä nimetty kaputsiini munkkien mukaan Kapuzinerkresse. Voikukka on tietysti leijonan hammas (Löwenzahn). Keto-orvokki on (Wilde) Stiefmütterchen eli äitikkäpuoli, kansan suussa myös Jumalan äidin kenkä (Muttergottesschuh), tytön silmät (Mädchenaugen) jne.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen