04.08.2013

Kaiserdom

Liebfrauenkirche on rakennettu 1300-1500-l. Se on luostarikirkko  Frankfurtin keskustassa.
Suurin kirkko on kuitenkin keskustan Dom. St. Bartholomäus.
Aikoinaan kirkko toimi roomalais-saksalaisen keisarin vaali- ja kruunajaiskirkkona (1562-1806). Nimi on itse asiassa Kaiserdom.  Paikalla on sijainnut kaksi aiempaa kirkkoa, joista kaivausten perusteella ensimmäinen on ajoitettu 600-luvulle. Nykyisen kirkkon torni valmistui vasta 1800-l.
Hyvä lunttilappu. Siinä näkee, että kyseessä on katolinen kirkko: Ich glaube an -- die heilige katholische Kirche  kun se ev.lut. puolella on Ich glaube an -- die heilige christliche Kirche.
Tuossa akkunassa on käytössä vanha saksannos sillä nykyään sanotaan sondern erlöse uns von dem Bösen. eikä von dem Übel.
Myös also auch auf Erden on nyt so auf Erden.
Ekassa lausessa oleva määritelmä Vater unser, der du bist im Himmel Vater unser im Himmel. 

Kieliopillisesti on mielenkiintoista nähdä, miten leivän adjektiivihi täglich on nykyisin suvun osoittava tägliches  ja 
wie wir vergeben unseren Schuldigern ->  wie auch wir vergeben unsern Schuldigern.








Bartholomäusrelifiefi.1166 retkellä keisari ja kumpp. ilmeisesti enemmän tai vähemmän ryöstivät apostoli Bartolomeuksen jalan luun Italiasta. 1215 on ensimmäinen kirjallinen maininta.



ZDF Info esitti perjantaina ohjelman , jonka teemana oli katolisen kirkon suhtautuminen avoimesti homoseksuaaleihin työntekijöihin. Kölnissä teologian tohtori joutui jättämään uskonnonopettajan viran kun kardinaali eväsi luvan (Mission). Koulu ei voinut asialle mitään, mutta oppilaat osoittivat tuomiokirkon vieressä mieltään.

Tukholmassa sen sijaan St. Jacobs oikein järjesti mm. dropin vigselnin Pride-viikolla.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen