20.08.2013

Arendt

 Espoo Ciné on jälleen menossa. Se on siitä loistava, että elokuvia on ympäri Eurooppa. Tekstitys on  englanniksi. Italialaisen  elokuvan jälkeen kävin katsomassa Hannah Arendtin elämästä kertovan elokuvan, jossa puhuttiin saksaa ja ameriikaa.  Goethe-instituutti on listannut saksalaiset elokuvat.
Siellä on pitkä saksankielinen teksti elokuvasta.

Pääasia elokuvassa on Arendtin matka Jerusalemiin siellä pidätettyä Eichmannia vastaan v. 1961  pidetyn oikeudenkäynnin  seuraaminen ja sen jälkeisen sanomalehtikirjoitusten aiheuttama haloo, kun hän esitti Eichmannin olleen tavallaan olosuhteiden uhri yksinkertaisuudessaan. Wikipedia tiivistää "
Pahuuden ongelma onkin päinvastoin juuri siinä, että Eichmannin tapaiset rikolliset ovat tavallisia ihmisiä, jotka sortuvat hirmutöihin ajattelemattomuuttaan, seuraten byrokraattisia ja ”oikeita” sääntöjä.  "

Elokuvassa oli sekoitettu mustavalkoisia arkitopätkiä oikeudenkäynnistä elokuvaan.
Muuten elokuvassa seurataan hänen ihmissuhteinaan - myös fläshbäkkinä Heideggeriin, mutta en tiedä, oliko sillä nyt tässä niin virkaa. Marburgissa opiskelleen 17-vuotiaan opiskelijan ja 35-v. perheellisen professorin Heideggerin välille syntyi suhde. Arendt vaihtoi Freiburgiin 1926, josta väitteli 1928.

Hän kiinnostui politiikasta 1930-l. alusta. Hän lähti maanpakoon ja 1933 oli vankileirillä Ranskassa kuukauden, kunnes pääsi Amerikkaan. Hän oli ilman kansalaisuutta 1937-1951.
Filosofisia pohdintoja ei montaa minuuttia ole. Ihmissuhdedraamaa sitäkin enemmän.
Elokuvan aikana poltetaan lukemattomia tupakoita. Kuolinsyy tosin oli sama kuin Puccinilla eli sydänkohtaus.

Traileri elokuvasta Youtubessa. IMDB:ssä saanut 7,1 eli ei se muidenkaan mielestä huono ole.

 Joitain Helsinki-kuvia.





P.S Maanantaina oli Ingolstadtin vanhassa raatihuoneessa pankkivankitilanne, johon osallistui 200 poliisia ml. niiden erikoisryhmä SEK ja siksi Merkelkin joutui perumaan vaalikampanjoinnin siellä.
Ingolstadtia esittelin aiemmin.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen