31.08.2013

NTNU



Tällä viikolla oli pari norjalaista pistäytymässä. Tässä kuitenkin sieltä suunnalta. Trondeimista on kuvia aiemminkin tullut näytettyä.


Ylen uutinen kertoi, että lukion kirja ovat  lukion ekaluokkalaisille ilmaiset jatkossa oppivelvollisuusiän nostamisen takia.

Saksassa ei koululaitoksella ole hävettävää siinä suhteessa sillä siellä on ns. Lehrmittelfreiheit. Sillä on juuret 1848 asti. Osavaltioiden väillä on kai ollut käytäntöeroa.

Jännä, että Suomi on otettu saksalaiselle Wikipedia-sivulle oikein erikseen esille. Siellä on huomattu huomauttaa Saksaa heikommasta tilanteesta:

Im finnischem Schulsystem, das als eines der besten Europas angesehen wird, herrscht Lehrmittelfreiheit bis zur neunten Klasse, also bis zum Ende der obligatorischen Grundschule.
Lehrmittel in weiterführenden Bildungsanstalten (z.B. Gymnasium oder Berufsschule) müssen selbst finanziert werden


Zeitissa oli juttu Berliinin kuuluisan Neuköllnin kaupunginosan koulusta. Siellä  on oppilailla 80%:lla maahanmuuttajatausta (turkki ja arabia). Alue on kuitenkin saksalaisten hipsterien, taiteilijasielujen ym.  suosiossa ja sitten monelle tulee mieleen kysymys, että voiko omaa lastaan laittaa lähikouluun vai pitääkö esimerkiksi perustaa kuljetusvuorot kauempana sijaitseviin kouluihin.




30.08.2013

Erding

Erding on S-Bahnin (S2) päätepysäkki koillisessa 36 km päässä Mynssenin keskustasta.
Siellä  on Euroopan suurin "Thermenwelt" eli trooppisen kylpylän tyyppinen systeemi.

Se pääsi tällä viikolla mediaan, kun poliisi ei saanut Mynssenissä oikeusjuttua läpi, jossa hän väitti saaneensa lämpöhalvauksen, joutueessaa tutkimaan salakatselua saunatiloissa Erdingissä. Työterveyslääkäri ei hyväksynyt lämpöshokkiä selitykseksi sisäkorvan oireisiin, mutta luonnonmukaista menetelmiä käyttävä parantaja kyllä.


Erdingissä (baijeriksi Aarding) on asukkaita  luokkaa  34'000. Paikkakunnan juuret ulottuvat 700-luvulle ja kaupunkioikeudet se sai 1228. Aluksi se kuului ala-Baijeriin, mutta perintösodan (1503-06) jälkeen Ala- ja Ylä-Baijeri yhdistyivät. 1632 ja 1634 ruotsalaiset ryöstivät ja polttivat paikan (30-vuotinen sota). Joku kenttämarsalkka Carl Gustav av Wrangel piti siellä jopa päämajaansakin 1648. 1800-l. alussa kaupungin piti elättää satoja ranskalaisia sotilaita ja hevosia. Tietysti sinne riitti pommeja toisessa maailmansodassakin. Yritin mennä kotiseutumuseoon, mutta se on auki vain sunnuntai-iltapäivisin.



Schöner Tor on aika komea portti torille. Siihen muurin mahtuu pikkukauppojakin.

Vanha kaupunki on ihan kiva. Kooltaan vähän kuin Dachaussa.
Joen vieressä on puistomainen alue.



Kävin vain pääkirkossa, St. Johannissa, joka on keskustassa. Sen valmistui 1462, mutta jouduttiin 30-vuotisen sodan jälkeen rakentamaan aika perusteellisesti uudelleen ja 1689 se muutetiin barokkityyliseksi. 1882 siitä tuli taas uusgoottilainen, jollainen se on nykyäänkin. Alttaritaulut, saarnastuoli ovat sellaisia korkeita tornimaisia juttuja ja katto on holvimainen.


Sotaisa patsas ehkä 1. maailmansodan tai sitä vanhemmalta ajalta.


Kirkon ehdottomasti erikoisin hätkähdyttävä ilmestys on lasiarkkussa oleva komea puku, johon on integroitu pääkallo. Arkussa lukee Sanctus Prosper (390-25.6.455 Roomassa). Tämän runoilijoiden suojelijan muistopäivä on minun syntymäpäivänäni näköjään.




P.S Huomenna 31.8. alkaa syksyn ensimmäinen Musiikkia lämpiössä -konserttisarja Kansallisuupperassa.

29.08.2013

Alberga


 Albergan kartano Leppävaarassa lähellä Selloa. Maalipinta on kyllä päässyt rapistumaan.





Taitaa olla päiväkoti lähellä.

28.08.2013

Olympiamuseo

Kansallisooppera suoritti 24.8. kesälomaasuisen täsmäiskun Kampin asemalle/kauppakeskukseen. Kts. Youtube-video.

Nyky-Venäjällä Tsaikovskikin piti eheyttää elokuvaan


Prof. emer. ym. Kemppisen Olympia-aate  kirjoituksen kunniaksi kuvia Lausannen Olympia-museon pihalta. Webbisivuihin kannattaa tutustua.




Geneve-järvessä on enemmän vettä kuin Saimaassa, mutta vähäemmän pinta-alaa. Ei ihme, jos tietää miten vuoret sitä ympäröi.









Satu-Pekkakin.






27.08.2013

Sisäpiha

Tässä jatkoa lauantaisesta hotellista.


Kts. kuvia myös toisesta Hunderwasserin suunnittelemasta hotellista, joka on vielä erikoisempi kuin tämä.


Aiemmin näytin kuvia Wienin Hunderwasser-talosta sekä Uelzenin asemasta. Tänä vuonna tapasin sattumalta sieltä kotoisin olevan henkilön, joten Hunderwasser pelasti siltäkin häpeältä, ettenkö tietäisi koko paikkakunnasta.







xx

P.S Illalla on saksalaisessa kirkossa tämmöinen konsertti.