03.07.2013
Triumph
Jälleen kerran Hgin kaupungin taidemuseon yläkerran on vallannut venäläistaide, joka ei jää Hgin katukuvassa huomaamatta mittavan mainoskampanjan takia - tai jos näkee Kampin alueen ulkotaideteokset. Tällä kertaa Triumph-gallerian modernin taiteen merkeissä. Taiteilijaryhmällä on pari teemaa: toinen, missä maastohousuihin pukeutuneet nuoret taistelevat klassisista taideteoksista tutuin asennoin taustalla fantasia maailma. Näyttelijät ovat teatterin tai baletin kokemuksen omaavia. Aseet ovat tosinaan modernejakin kuten pesäpallo- ja golfmaila tai pamppu. Kutekn kuvasta näkyy on näyttelyn punainen lanka selvä: mitä tästä vielä tulee?
2005-2007 tehdyssä Viimeinen Kapina sarjassa mukana on piitkäpanoraama kuva, yksittäisiä kuvia, patsaita (valkoista emalia) ja video. Myös teoksen syntyhistoriaa voi katsella.
Yläkerrassa soi voimakas musiikki Beethovenin sinfonia pääasiassa. Luulisi vartioita alkavat kyllästyttämään..
Youtubessa on näköjään 22 min videoteoksesta osa Trimalchion pidoista (2009-2010), joka on julkaistu Satyricon romaanissa, joka on kirjoitettu n. vuonna 60. Osa trilogiaa. Siinä on animaatio ja oikea video sekoitettu. Aiheena on luksuspidot, joissa on moukkamaisen nousukas isännän Trimalchonin lisäksi yläluokkaa ja orjia erilaisista etnisistä ryhmistä. Hankala siinä on suurempaa juonta havaita, eikä ilmeisesti alkuperäisestä kirjastakaan kovin yhteinäistä juonta saa osien kadottua. Filmi oli ihan näyttävästi tehty. Pyöreässä tilassa on kolme kertaa kolme kangasta, joissa jokaisessa setissä pyörii eri kohtaus (musiikki on sama tietysti).
Alakerrassa on suomalaista nykytaidetta. Ehkä tunnetuin on Retretissä mm. ollut Simonssinin manga-alien-tyyliset hahmot. Yleensä ne on valkoisia, mutta joissain on metalliakin. Yksi joukko leikkii peiliä koulussa. Fiksuin lienee peiliviritelmä.
Mielenkiintoisin näistä on Jani Leinosen värikkäät maalaukset, graniitti-kultakirjaillut hautakivet sekä läpiammutut julisteet, joissa teemana on brändien kuolemaa. Onpa Angry Birdskin jo ehtinyt mukaan sarjaan, jossa teemana taisi olla Made in China Aiemmin. Raisio ei oikein tykännyt Elovena-merkin käytöstä. Esimerkkejä teoksista löytyy tyylikkäillä kotisivuilla. Sieltä näkyy, että suomalaiskeräilijän Berliinin galleriassakin (KaDaWen lähellä) on ollut näyttely.
Lasin läpi ammmuttujen julisteiden vieressä on taiteilija Pälvirannan mustalla maalilla (muistuttaa sprayausta) tekemät portretit Suomen, Saksan ja USA:n kouluampujista. Kuvat ovat maalauttu vaalealle paperille, joka koostui kymmennistä lehdistä ja internetistä kerätyistä pikkuuutisista, jotka liittyivät aseella tehtyihin rikoksiin ja aselakeihin. Parissa teoksessa ne olivat saksalaisesta mediasta.
Wrightin videotaideteoksessa mies istuu katetun pöydän äärellä, johon nopeutetulla videolla alkaa tulla kärpäsiä ja ötökoitä syömään ruoat pois tai ne mätänee muuten vaan.
Toisessa tilassa on eräänlainen olohuone, jossa on Sorry-tapettia ja mm. seinälautasia.
Ei hätään. Museossa on pieni esite, jossa on selitetty teoksia. Tekstit ovat myös nyt venäjäksikin.
Kaiken kaikkeaan hyvätasoinen näyttely saatu koottua samaan teemaan liittyen. Äsetukortilla pääsee 9 eurolla kuten tavallista.
Ennen en muista, että taidetta olisi ennen ollut museon ulkopuolellakin. Metroasemalla on yksi valomainos, jota en vielä käynyt katsomassa, mutta tässä näitä kookkaita mustia otuksia.
Ryhmän kotisivulla näkee, missä kaikkialla niiden mustia lasikuitu Enkeli-Demoni teoksia on ollut.
Ensimmäinen ratsasta ja elikkä Neitsyt Maria tyrannosauruksen kyydissä. Näissä siis on ideana yhdistää viattomuutta ja pelkoa/pahuutta. Kuvassa taustalla Heikki ja Kaija Sirenin Graniittitalo.
Vauvoissa on piirteitä monesta etnisestä taustasta ja toisaalta taiteenhistorian hahmoista, joita saksaksi sanotaan Putten. Mitä lie enkelihahmoja suomeksi.
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen