25.07.2013

Höyryä

Merenkulku vaihtukoon järvikuluksi. Toki Saimaan kanavan kautta pääsee Savonlinnasta merellekin.
Tänään alkaa Bayreuthin oopperafestarit Lentävällä Hollantilaisella, että merellisissä tunnelmissa ollaan sielläkin. Ohjaus on moderni ja puvustus näyttä enemmän oopperayleisöltä kuin merimiehiltä. Ooppera tulee Das Ersteltä suorana, ja luulisi sen Mediatheekkiikin viikoksi päätyvän. Kapellimestari on Thielemann, joka on Mynssenistä filharmooniasta siirtynyt Dresdenin oopperaan pari vuotta sitten.
Sana Saimaa mainitaan 400 Suomen äänitearkiston biisissä. Muutama esimerkki esaimaa.fi:ssä. Maakuntamuseon jättimäisestä kuparikahvipannusta tuli mieleen Prinsessa Armada (1950) tai Kaunis Veera (1955), joka on innoittanut jopa Juicea ja kumpp.
Kutsetin miehet nostivat 1971  Saimaan pohjassa olleen firman höyrykuunari Salaman, kun se sattumalta löytyi. Laiva on valmistettu Viipurissa 1874. Matkustajalaiva Ilmari törmäsi siihen 1898 Puumalassa ja sai sen uppoamaan. Taisi masto takertua trooliin tms. Kuva maakuntamuseosta, joka myy lippuja myös erikseen viereisiin museolaivoihin. Salamaan tosin ei pääse.
Savonlinnan maisemiin sopisi vaikka saksilaisten uima-altaaksi konvertoima convertible BMW (kts. Spiegelin englannin kielinen juttu).

P.S Googlen logo juhlisti Rosalind Franklinin syntymäpäivää 25.7.1920 tänään. Aiemmin näytin kuvan King's Collegen päädystä, jossa on DNA:sta kertova tiedote seinällä. Hän kuoli syöpään 37-vuotiaana eikä ehtinyt saada Nobelia. Kemia-lehdessä oli toimittaja Loikkasen sivun juttu. Jutussa mainittu Watsonin kirja Kaksoiskierre on hyvä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen