13.07.2013

Keskustaa

Muutama päivä sitten esittelin saksalaisen haikaran. Sellainen on pimahtanut Saksassa. Kts. The Localin uutinen.
3D taulu.  Eräs kollega huomauttu perjantaina, että teattereiden kannattaisi markkinoida itseään 3D esityksinä (vrt. yleistyneet 3D-elokuvat)
Säätytalo valmistui papiston, talonpoikien ja porvariston käyttöön 1891. Kullakin säädyllä oli oma sali. Siinä tarkoituksessa se ehti toimia vain 15 vuotta ja on ollut sen jälkeen sekalsiessa käytössä kuten valtakunnan oikeuden kokouspaikkana.
Takapiha
Suomen pankki, josta olen kirjoittanut aiemminkin. Männä viikolla joku haikaili Suomen kultavarantojen tuomista takaisin Suomeen. Saksassahan oli joku aika sitten samansuuntaisia puheita. Tilintarkastajien mahdollisuuksia laskea harkot kai epäiltiin. Ennen  luonnollinen paikka oli pankin kellari.

 FAZ kertoi, että Ranskan luottoluokitus tipahti AA+ luokkaan.  Hmm.. onkohan herra Isokallio veikannut, koska Suomen lasku luottoluokiss alkaa?

Rahamuseo, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Vaihtuvassa näyttelyn teemana on satavuotias pörssi. Kts. kuvat. Nykyisin Pörssitalossa on ravinteli.

Fabianinkadun Pörssitalo kuuluu Royal-ravintoloiden ketjuun. Rakennus on Lars Sonckin käsialaa v. 1912. Siellä oli alusta lähtien Grand Restaurant Börs. 1938 nimi muuttui Adloniksi. 1986-96 siellä oli ruotsalaisomisteinen pintaliitopaikka, kunnes siitä tuli tilausruokaravintola.
Sisäpihaa (aula).

Zeitissa oli koottu ansiokkaasti reseptejä DDR:n ajoilta.
Falsche Bratheringe reseptissä, jossa tehdään kalaruoka ilmana kalaa, mainittu Kerbel  lienee  maustekirveli.  
Lorbeerblatt on tietenkin laakerinlehti.
Tote Oma on erikoinen nimi liharuoalle...
Quitte on näköjään suomeksi kvitteni. Kaper on luonnollisesti kapris.

Yhdessä reseptissä mainittu Letscho  (sis. paprikaa, tomaattia ja sipulia) syödään Unkarissa pääruokana, mutta saksasssa sitä käytetään grilliruokien lisukkeena.
Lohta.
Poroa.

Piti luntata wikipediasta, mikä on tyrni saksaksi, kun oli unohtanut vaikka se on niinkin erikoinen kuin Sanddorn eli hiekka(piikki)kruunu. Englanniksi se on seabuckthron varmaan sen takia, että se kasvaa erityisesti hiekalla ja rannikolla.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen