29.03.2013

Karfreitag

Dresdenin museosta posliinitaidetta. Tässä Bachia viululla komeasti soitettuna pitkäperjantai-aiheisella taidetaustalla.

Lisää pitkäperjantai-teeman taidetta viime vuoden sivulla.

Pitkäperjantai on saksaksi Karfreitag ja kiirastorstai Gründonnerstag. br.de kertoo: "Der Name Gründonnerstag geht auf das mittelhochdeutsche Wort "greinen" (wehklagen) zurück." ja "Karfreitag leitet sich ab vom althochdeutschen Wort "Kara" für Klage und Trauer."

BR:n Matteus-passio esitettiin jo helmikuussa Herkules-salissa. Se on katseltavissa netistaä myös Arte Live-webin kautta. Toki se lähetetään BR:ltä.
Oulun Tuomiokirkossa tulee Virtuaalikirkossa klo 18 (ja myöhemmin varmaan videoarkitossa) Bachin Johannes-passio.

Keskiviikkona kuulin Mozartin Requiemin, joka on minulle enemmän pyhäinpäivän kuin pääsiäismusiikkia. Solisteina kuulin Lpr:n laulukisojen loputkin miesten sarjan voittajat, mutta mieluusti basso Turusta olisi kuullut myös. Naispuolta edusti  sopraano Reetta Haavisto (finaalissa)  ja Essi Luttinen (2006 kisan hopeasija) olivat laulamassa.
Pääosassa kuitenkin loisti viisikymmenpäinen E-K:n Klassinen kuoro, joka hoiti tehtävänsä mainiosti. Kari Tikka oli matkustanut Lpr:aan asti johtamaan teoksen. Esaimaan juttu käytti määritelmää demoninen johtaminen, mikä onkin osuva. Dies iraessakin erityisesti mentiin kovaa verrattuna vaikka Herrewegheen.
Alussa kuultiin Pärtin Cantus in memorian Benjamin Britten (Proms versio).

Kemppinen antoi tänään musiikkivinkiksi Fischer-Dieskaun aarian Bachin Magnificatista. Fischer-Dieskau, joka kuoli vajaa vuosi sitten, on varma valinta - myös pääsiäisenä.  Minä en ollut kuullutkaan tuollaista 60-luvun suuruutta kuin Karl Forster, jonka Berliinissä levytetty Johannes-passio löytyy myös YT:sta. Jutun mainitsemasta Berliinin katoslisesta kirkosta on pidempi Wikipedia-sivu kuin Forsterista, josta ei ollut edes valokuvaa Wikipediassa.

P.S

Yle kertoi Matulan traagisesta kohtalosta pitkäperjantain jaksossa. ZDF:n Mediathekissä  voi sen tietysti käydä katsomassa myöhemmin. Siellä näyttää olevan paljon pääsiäisohjelmiakin dekkaritarjonnan lisäksi.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen