31.03.2013

Koristeita

 die Weide, -n. Syöttää pajunköyttä: jmdm einen Bären aufbinden.

Historiallisia pääsiäiskoristeita viime vuoden sivulta.
Oberammergaun kärsimysnäytelmän 2010 kuvia on sen kotisivulla. Hieno esitys. Jos verotuksesta aiheutuvat taloushaasteet saavat selvitettyä on taas 2020 kesällä esityksiä.

30.03.2013

Osterhase

Die Weltin "muistokirjoitus" Matulasta. Se palveli 17 jaksoa enemmän kuin Stephan Derrick. 300 jaksoa. 32 vuotta. Harvempi taitaa muistaa, että palveli ennen Rechtsanwalt Dr. Lessingiä Dr. Renziä (1981-1988), Dr. Franckia (1988-1997) ja Dr. Vossia (1997-2000) . Ein Fall für zwei -Wikipedia-sivu.
Rahallisesti ja terveydellisesti on parempi kierrellä leipomoiden ja kahviloiden ikkunoita ulkoapäin etenkin näin pääsiäisen aikaan.



Augsburgin erään leipomon näyteikkunan vasemmassa laidassa on pääsiäisleipiä (Osterfladen). Useimmin ne ovat mallia manteli tai rusina (eräs ohje, mutta myös voi ja karpalomarja versioita bongasin. Samoin pinaatti-kananmuna version.

Pääsiäisleivän syönti vuoristossa auringonlaskus koittaessa symboloi pääsiäisen tuomaa syntien sovitusta ja uudelleen kasvavaa maata. Se vastaa vähän kuin karitsan paistia. Erityisestä nuukiksi tunnetetuissa Saksissa ja Schwabin alueella pääsiäisleipä on perinteistä. (lähde).



Mynssenin Rottenhöferin konditoria tarjoaa pääsiäisleipien ja leivonnaisten sekoitusta.


Tietysti tyypillisintä on löytää suklaapupuja...

..ja pääsiäismunia.

Chefkochissa löytyy jopa Maemmi-ohje, jossa todetaan, että Traditionell wurde Mämmi in flachen Körben aus geflochtener Birkenrinde gekocht. (flechen = punoa kori). Ehkä kuitenkin keittämisen sijaan Birkenschale on sovelias tarjoiluun (servieren), eikä keittämiseen. Asiallinen esittely on myös tällä sivulla. Siinä kerrotaa, että mämmiä valmistettiin pitkäksiperjantaiksi (Karfreitag),koska pyhänä päivänä ei sopinut keittää ruokaa niin piti olla jotain jota syödä kylmänä.

Suomen tavoista on kerrottu saksalaisella sivulla. Saksassahan lapset etsivät pääsiäinpupun jättämiä munia puutarhasta, mutta Suomessahan olisi normaalisti vielä hanki.. Munien piilotuksesta on kirjoitettu jo 1682 (Elsass), kun eräs tohtori ausgerechnet davor warnte, zu viele dieser Eier zu essen.. Itseasiassa eripuolilla Saksaa liittyy koko joukko eläimiä muitakin kuin pupujussi: käki, kurki, aasi, kettu, ja kukko.

  • Birkenruten = koivuvitsat (niillä voi viitata saunavastaan)
  • der Besen,- = luuta; (neue ~ kehren gut = uudet luudat lakaisevat hyvin; ich fresse einen ~, wenn = syön hattuni, jos..)
  • schlägt man sachte auf den Rücken (sachte = hiljaa, varovaisesti, hellävaraisesti))
  • Dort sagen sie ihre Gedichte auf und bekommen dafür Süßigkeiten.
  • Die Kinder ziehen dann von Haus zu Haus und bitten um kleine Gaben.
  • entfachen = lietsoa (tulta, tunteita) (Osterfeuer entfachen)
  • an die Vertreibung der Hexen erinnern = muistuttaa noitien karkoituksesta (vertreiben = ajaa pois, karkottaa ; Waren ~ = myydä, markkinoida)

29.03.2013

Karfreitag

Dresdenin museosta posliinitaidetta. Tässä Bachia viululla komeasti soitettuna pitkäperjantai-aiheisella taidetaustalla.

Lisää pitkäperjantai-teeman taidetta viime vuoden sivulla.

Pitkäperjantai on saksaksi Karfreitag ja kiirastorstai Gründonnerstag. br.de kertoo: "Der Name Gründonnerstag geht auf das mittelhochdeutsche Wort "greinen" (wehklagen) zurück." ja "Karfreitag leitet sich ab vom althochdeutschen Wort "Kara" für Klage und Trauer."

BR:n Matteus-passio esitettiin jo helmikuussa Herkules-salissa. Se on katseltavissa netistaä myös Arte Live-webin kautta. Toki se lähetetään BR:ltä.
Oulun Tuomiokirkossa tulee Virtuaalikirkossa klo 18 (ja myöhemmin varmaan videoarkitossa) Bachin Johannes-passio.

Keskiviikkona kuulin Mozartin Requiemin, joka on minulle enemmän pyhäinpäivän kuin pääsiäismusiikkia. Solisteina kuulin Lpr:n laulukisojen loputkin miesten sarjan voittajat, mutta mieluusti basso Turusta olisi kuullut myös. Naispuolta edusti  sopraano Reetta Haavisto (finaalissa)  ja Essi Luttinen (2006 kisan hopeasija) olivat laulamassa.
Pääosassa kuitenkin loisti viisikymmenpäinen E-K:n Klassinen kuoro, joka hoiti tehtävänsä mainiosti. Kari Tikka oli matkustanut Lpr:aan asti johtamaan teoksen. Esaimaan juttu käytti määritelmää demoninen johtaminen, mikä onkin osuva. Dies iraessakin erityisesti mentiin kovaa verrattuna vaikka Herrewegheen.
Alussa kuultiin Pärtin Cantus in memorian Benjamin Britten (Proms versio).

Kemppinen antoi tänään musiikkivinkiksi Fischer-Dieskaun aarian Bachin Magnificatista. Fischer-Dieskau, joka kuoli vajaa vuosi sitten, on varma valinta - myös pääsiäisenä.  Minä en ollut kuullutkaan tuollaista 60-luvun suuruutta kuin Karl Forster, jonka Berliinissä levytetty Johannes-passio löytyy myös YT:sta. Jutun mainitsemasta Berliinin katoslisesta kirkosta on pidempi Wikipedia-sivu kuin Forsterista, josta ei ollut edes valokuvaa Wikipediassa.

P.S

Yle kertoi Matulan traagisesta kohtalosta pitkäperjantain jaksossa. ZDF:n Mediathekissä  voi sen tietysti käydä katsomassa myöhemmin. Siellä näyttää olevan paljon pääsiäisohjelmiakin dekkaritarjonnan lisäksi.

28.03.2013

Mauer

Viime viikkoina Berliinin muuri on ollut jälleen otsikoissa, kun kaupunki antaa purkaa sitä talojen tieltä. Tietysti vastustajia riittää. Purkua turvasi keskiviikkona 250 poliisia. FAZ:in juttu. Muuria on nykyisin jäljellä noin 3 km (The Localin mukaan).

13.8.2011 tuli 50 v. kun Berliinin muuri pystytettiin pikavautia.
Pystytyksestä päätti SED:in (Sozialistischen Einheitspartei Deutschlands) pääsihteeri Walter Ulbricht (linkki suom. wikipedia-sivuun), josta Zeitin juttu kertoo.
Häneltä on jäänyt eräästä pressikonferenssista 15.6.1961 lentävälause Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten (kenelläkään ei ole tarkoituksena pystyttää muuria). Ilmeisesti oli ihmetelty, että miksi työmiehiä oli mobilisoitu jo liikkeelle. Demokraattisen liittotasavallan johtajat nimittivät muuria antifasistiseksi suojamuuriksi (kts. kuva).

Luonnollisesti Länsi-Saksan johtajat ja kansalaiset eivät muurista tykänneet. Berliinissä oli suurmielen osoitus 16.8. Kennedy lähetti L.B. Johnsonin ja ilmasillan isäksi tituleeratun Clayn Länsi-Berliiniin 19.8. ja USA:n joukkoja Länsi-Berliinissä myös vahvistettiin. 27.10.1961 oli jo Check Point Charlien luona USA:n ja NL:n panssareita (10 kpl / puoli) nokakkain, mutta ne vedettiin sitten pois. 1963 Kennydy piti Berliinin "ich bin Berliner" puheensa. Länsi-liittoutuneet tavallaan hyöytyivät muurista, sillä se vakautti tilannetta. Kennedy oli todennut, ettei se ollut nätti ratkaisu, mutta tuhat kertaa parempi kuin sota.

Muurin käytännön rakentamisesta vastasi eräs Honecker, josta 1971 tuli Ulbrichtin seuraaja. Honecker tässä antaa lausuntoa enemmän ja vähemmän selvänä toimittajalle, joka tiedusteli, koska rajavyöhykkeellä ei ammuta. Honecker vastasi, ettei halua laukauksista puhua, että niitä on joka päivä, joka viikko ja kuukausi valtakunnallisesti niin paljon, ettei niitä voi laskea.

Muurilla oli pituutta oli 150 km. Ennen sen rakentamista sosialismin autuutta oli paennut 1945 lähtien 2,6 -3,5 milj. ihmistä lähteestä riippuen. 1989 mennessä 230 ylittämistä yrittänyttä oli ammuttu ja 200 loukkaantui vakavasti.

 Tässä on museoitu palanen muuria. Vieressä oli historaan liittyvä moderni museo, johon oli muistaakseni ilmainen sisäänpääsy.
 Tämä Versöhnungskirche (sovintokirkko) Berliinin Mitte kaupunginosassa ei saanut armoa (verschonen) Honeckerilta, joka 1985 räjäytti kirkon matalaksi rajavyöhykkeeltä. Siihen ei tosin päässyt 23.10.1961 jälkeen tavallinen kansa. Tornia kyllä käytettiin rajavalvonnassa..
Enemmän ja vähemmän autenttista muuria.


Tämä oli 1961-1989 ainoa rajanylityspaikka ulkomaalaisille (pl. diplomaatit), jos ei metroasemaa lasketa. Check point charliella on turistikäyttöön valjatettu. On oma (yksityinen) museokin (en käynyt, mutta se on Berliinin suosituimpia museoita). Berliinissä  löytyy lisäksi mm. pieni ilmainen DDR-museo ja liittoutuneiden museo.

Tässä englanninkielinen "dokumentti" v. 1962. Siinä näytetään, miten ennen muuria pystyi pakenemaan hyppäämällä palokunnan virittämälle matolle. Joskus tosin kommunistit vetivät käsistä ja toiset jaloista hyppääjää.
Siinä on myös pakenemisia muurin aikana. 50 kuoli, kuten eräs 18 v. Peter.

Youtubeen on pistetty pitempi dokumentti paoista saksaksi, mutta mielenkiintoisempia ovat uutispätkät, kuten tämä.

Suomenkielisen wikipedia-sivun satelliittikuvaan on piirretty muurin sijainti viivalla. Mikää luotisuora se tosiaan ei ollut.

The Localin juttu kertoo kylästä Potsdamissa, joka halkaistiin kahtia. Ekaksi oli piikkilanka-aita ja sitten 1965 tuli betonista. Tuossa kylässä ei ollut katuvaloista puutetta sillä muuri valaistiin huolella.
1973 kaksi perhettä pakeni lasten lapiolla kaivamaansa 19 m tunnelia pitkin. Kun eräs muori kuoli pidettiin hautajaiset muurin lähellä, että sukulaiset kummallakin puolen muuria kuulivat pastorin kuuluvan äänen.

27.03.2013

Kantaatteja


Kauniaisten liike-elämän keskus. Viime viikolla kultaoravakylä pääsi tilastoykköseksi. Kauniaisten kirkossa oli Bachia tarjolla. Ohjelmakin maksoi vain vitosen ja sekin meni Yhteisvastuukeräykseen. Ei ihme, että kirkko oli lähes täynnä. Pitkäperjantaina on vielä Haydnia tarjolla.
Ensimmäinen teos oli palmusunnuntain kantaatti Himmelskönig, sei willkommen (1714). Se kuultiin esimerkiksi Riston Valinnassa viime viikolla (46 min kohdalla).

Illan tähtisolisti oli sopraano Tuuli Takala, joka esiintyy ensi syksynä Kansallisoopperassa.  Tunnettuja olivat kontratenori Teppo Lampela (alton osuudet ja johti siinä samalla orkesteria jopa laulaessaan), Lpr:n laulukisan voittanut Aarne Pelkonen (baritoni, joka lauloi basson osia), ja tenori Eero Hartikainen, joka sopii hyvin resitoimaan kertomusta.
Nimeämättömässä orkesterissa olil kuusi soittajaa. Cembalon sijaan oli isot kirkkourut, mikä ei haitannut yhtään. Tilanne oli siis melkein kuin tässä videossa.

Kontratenoria harvemmin pääsee kuulemaan. Yhtenä iltana jumetuin Youtuben äärelle Andreas Schollia kuuntelemaan myös Vivaldia. Välipalana kuultiin uruilla soitettuna Triosonaatin C-mollissa. Artistin ensi-konsertti on toukokuussa, että voi pistää jo kalenteriin.
Toinen kantaatti oli minulle tuntemattomampi Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem. Se on sävelletty viimeiselle sunnuntaille ennen paastonajan alkua ehkä v. 1729 (wikipedia).
Kantaateissa ei ollut paljoa vaikeita sanoja.
  • Kreuzpanier = ristin "banneri", johon siis kirjoitettiin tässä tapauksessa INRI.
  • grämen = surra
  • gräme dich nicht = älä viitsi vollottaa
  • Speichel = kuola, sylki
  • Das Leid ist alle = kipu on poissa
  • Schoß = (istuvan) syli, kohtu
Radiosta tulee Herreweghen johtama Matteus-passio torstaina Baden-Badenin kylpyläluksuskaupungista ja perjantaina Johannes-passio Kanadasta.

26.03.2013

Alppilan kko

 Alppilan kirkko Linnanmäen naapurissa.
 Siellä on vast'ikään tehty remonttia, joten löytyy modernia suomalaista muotoilua (Secto Magnum).
 Koivua.

 Kirkkosali vaikutta hieman budjettiversiolta, mutta tuo tiilitaideteos on hieno.
 Sivuseinissä on erikoisempaa tiiltä.

Kirkko oli sunnuntaina varmaan 70% täynnä. Liekö johtunut osittain ilmaisuudesta, mutta konsertti oli varsinainen kulttuurityö sillä Siban kirkkomusiikin aineryhmän kuoro ja barokkiorkesteri Galantina esittivät Telemannin Johannespassion (1745). Youtubessa on kymmenen videota  (ei ihan huippulevytyksenä tosin). Ohjelman mukaan Telemann on säveltänyt 40 passiota.

Passio kesti n. 1h 40 min. Kuorolaiset esittivät soolonumeroita. Telemann ei ole päästänyt helpolla   Johtaja resitoi kertojana. Laulajien taso oli vaihteleva, mutta Jeesus (Janne Peltokorpi) ainakin oli aivan erinomainen. Ääntä riitti ja saksan ääntäminen virheetöntä. Ehkä siinä ei ollut jotain erikoislaatuista piirrettä, jolla tullaan maailmantähdeksi, mutta eipähän passiot lopu Jorma Hynninsen eläkkeelle jäämiseen joskus  (hän laulaa tällä viikolla ainakin kahdesti Jeesusta Bachin Matteus-passiossa).
Passio sisältää tutun O Haupt Blut und Wunden koraalin. Erään Youtube-kommentin mukaan "-- Bach didn't create this tune either, he arranged it from Hans Leo Hassler's secular love song "Mein Gmüt ist mir verwirret". "  Kuoron kohokohtia ovat loppukoraalit ja väkijoukko ristiinnaulitsemisen aikoihin.

Sanastoa teoksesta:

matt = väsynyt
Würgebank = teuras
Schmach = häpeä
Hohn = pilkka
Spott = herjaus
Striemen = ruoskinnan
das Verlangen = halu, kaipaus
Fackeln = lyhdyt
Scherge = kätyri
Zagen = epäröinti
der Hort = suoja; päiväkoti
weichen = antaa tietä, mennä pois, pehmentää
Frevler = kirottu henkilö
abermalig = uudelleen
die Scheide = miekan tuppi
ergötzen = vietää pitoja, huvitella
Ohjelmassa on käännetty: Ich werd' ergötzt = saan siitä virvoituksen
zumute = tuntea olonsa joksikin
Tässä: Aber wie ist mir zumute = Mutta miten olisi minulle mieleen
die Magd = palvelustyttö
droben = ylhäällä
herb = katkera, kuiva, karkea, hapan
zieren = koristaa
Anbetenswürdiger = laupias
verscharen = haudata

vanhentunutta sanastoa:
itzo = jetzt
wichen sie zurücke = perääntyivät taakse
Zähren = kyyneleet
von wannen = mistä
Allda kreuzigten sie ihn und it ihm zween andere zu beiden Seiten, Jesum aber mitten inne.
hie
darnach = sen jälkeen
dünken = ajatella (denken)
Schwäher = appi
Backenstreich = läimäisy kasvoihin
alsobald krähete der Hahn = samassa kiekui kukko

24.03.2013

Montmarte

  Gallen-Kallela oopperan kunniaksi sen Pariisin kauden kunniaksi kuvia Montmartelta.

Eräs tunnettuimmista nähtävyyksistä on Sacré-Cœurin (pyhä sydän) basilika (1914). Sisällä valokuvaus on kielletty. Siellä turistit kiertävät toisesta ovesta sisään ympyrän. Kokoa on. Kellon paino on 19 tn.




Viikon parhaimpia ohjelmia on sunnuntain klo 9 Musiikkia vanhasta Euroopasta. Siellä oli jo palmusunnuntaina Herreweghen johtama Bachin kantaatti BWV 227.




Viikon Bachin synttärikonsertti Musikalisches Opfer on kuunneltavissa Areenasta.
Musiikkia Helsingin kirkoissa hiljaisella viikolla.
Hiljaisen viikon musiikkitarjontaa Espoon kirkoissa.


P.S
Saksalaisella paavilla oli oma olut tietysti eikä panimo sen tuotantoa vielä lopeata. Hänen vierailuistaan tehtiin myös erikoisoluita. Joku on kerännyt kuviakin paavista ja tuopeista. Nyt on joku bongannut (SZ:n juttu), että uusi Fransiskushan näyttää ihan Franziskaner oluen munkilta.

Mainoksia ei juuri näe talojen seinässä, mutta jostain syystä U6:n Studentenstadt (opiskelijakaupunki) pysäkin vieressä olevan talon seinässä mainostetaan olutta.