10.10.2013

Verzauberter See

Ateneumissa jatkuu näyttelyt taatulla laadulla eikä mennä järveä etemmäs kalaan eli susirajalta vain vähän pohjoisemmaksi Tuusulaan, josta olen joitain kuvia mm. Halosenniemestä tarjoillut.
Näyttelyn esittelytekstin mukaan aikoinaan Helsinki-Hämeenlinna rautatietä pitkin matka Hgistä Järvenpäähän kesti 1,5 h.

Areneumin näyttelyn sivulla on mukavasti kuvia. Moni on  peräisin tosin Ateneumin omasta kokoelmasta, mutta on siellä esimerkiksi Vaasastakin asti tullut taulu. Tampereelta oli tullut kiva Venen tervaaja.  Halosta ja Järnefeltiä on tietysti paljon. Aiheet vaihtelee perinteisistä metsämaisemista  pyykinkuivaukseen ja luonnonlisesti mukana on paljon henkilökuvia perheenjäsenistä ja muita aikansa tunnettuja ihmisiä.

Näyttelyn kotisivulla on kivasti lisätty lyhyehköt teemojen esittelytekstit kuvien kera. Hyvää sivistystyötä jos vaikka ei paikalle pääse. On siis yritetty ymmärtää elämistä ja sen tarkoitusta siellä.

Näyttelyyn oli löytynyt myös lasten piirustuksia, leluja, kouluvihkoja ja muuta semmoista. Luonnollisesti myös taiteilijatarvikkeita.

Ansiokasta oli myös kerrankin tuoda miestaiteilijoiden puolisoiden taidot ja työ esiin.  Heiltä syntyi niin pöydän rakentaminen ja  huonekalujen suunnittelu kuin kirjallisuuden kääntäminen tai teatteriohjaus.

Alakerrassa on koottu 125-vuotta (13.10.) täyttävän Atemeumin syntyvuoden teoksia tai hankintoja. Muutamasta on kritiikkikiäkin seinällä. Esim. Schjerfbeckin toipilasta moitittiin liian terveen näköiseksi. Ekana toimintavuotena oli käynyt 500 ihmistä. Tänä vuonna on jo 200'000 kävijän raja ylitetty.

Kultakuumeessa oli kirjan kirjoittaneen taidehistorioitsijan haastettelu taiteilijayhteisöstä.




P.S

Järvenpään taidemuseossa on Eero Järnefeltin grafiikkaa näytteillä. Pitänee käydä.

EMMAn uudemmassa vaihtuvassa näyttelyssä on kuusi taiteilijaa. Yksi niistä on ylitse muiden und zwar Pirkko Rantatorikka.  Hienot värit ja tekniikka.
 Emman aulassa on Tapiolan kuoron juhlanäyttely. Erityisesittelyssä kuoron kolme johtajaa ja tietysti itse kuorosta on kuvia. Kuulokkeissa soi ainakin kolme eri levyä.


Saksalaisessa kirkossa oli Erntedankin evankeliumitekstinä Mätthauksesta Kapitel 6 Verse 19 "Ihr sollt euch nicht Schätze sammeln auf Erden, wo sie die Motten und der Rost fressen und wo die Diebe einbrechen und stehlen". Tälle pyörälle voi lisätä listaan vielä Gemeine Seepocke (merirokko).


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen