19.10.2013

Koivu




 Hämeenlinnan taidemuseossa loppuu kohta hieno Rudolf Koivu - näyttely. Siellä on etenkin Amerin ja Otavan kokoelmista paljon grafiikka, joista monessa on vesiväriä. Mukana on tietysti koulukirjoja, postikortteja  Joulupukki ym. lehtien kansia. Näyttelyssä oli myös vanhoja esineitä.
Keskipisteessä oli tietysti lapset ja myös arkinen elämä, joka ei tosin tarkoita, että Koivu olisi ollut piirtämässä jotain oikeaa tapahtumaa.  Näyttelyssä ei ole pilapiirroksia. Niitä voi katsoa Koivun ystävät yhdistyksen sivustossa.

Koivun oma lapsuus oli köyhää ja traagista. Hän syntyi jouluaattona 1890 Pietarissa suomalaisessa perheessä, mutta isä kuoli 5 vuotta myöhemmin ja äiti, kun hän oli 13. Hän muutti enonsa luokse, mutta pakeni sitten Suomeen mummonsa luokse, joka kuoli vuoden päästä jouluaattona 1906. Sitten  hän muutti tätinsä luokse Helsinkiin. He kustansivat lahjakkaan pojan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun opinnot (1907-10). Hänellä on näyttelyitä Suomessa ja ainkain Leipzigissa ja kuvitustöitä.Jatkosodan aikana 1941 hän majaili Laitisilla Tuuloksessa. Hän omistautui työlleen ja lopulta kuolikin ateljeensa lattialle 1946. Rikkaaksi hän ei tullut.


 Pysyväisnäyttely on keltaista rakennusta vastapäätä. Siellä on Edelfeltin Larin Paraske . Kokoelma pohjautuu Viipurin taidemuseon evakuointiin.
 Museon pihapiirissä.


 Tien toisella puolella.
Museon vieressä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen