15.10.2013

Colosseum

 Colosseumilla on pidetty pääsiäisnäytelmiä.
Ei ole olemassa historiallisia todisteita, että siellä olisi kristinuskon takia ketään tapettu.
 Soikionmuotoisen rakennukset korkeus on n. 50 ja suurin leveys 188 m.
 Amfitaetterin rakentaminen aloitettiin v. 72 ja se valmistui 80-luvulla.
Paikalla sijaitsi Neron tekojärvi. Sen Colossus patsas säästettiin tuolloin.

 Jos on ns. Rooma-kortti niin voi mennä varattujen lippujen jonoon eikä tarvitse lippuluukullakaan jonottaa vaan portilla on ko. kortinlukija.  Jonoja on muuten todennäköisesti luvassa.  Colosseum ja viereinen historiallinen raunioalue on auki maanantaisinkin, jolloin moni muu museo on kiinni. 

 Aikoinaan tuonne mahtui 40'000-50'000 katsojaa.



Areenan alla sijaitsi hypgeum, jossa orjat ja eläimet sijaitsi ja myös vallanpitäjät pääsi paikalla väkijoukolta ja tungosksesta suojassa.

 Keskiajalla siellä oli asuntoja ja työpajoja.

1349 maanjäristys vahingoitti teattaeria pahoin. Myöhemminkin colosseumin materiaalia käytettiin muuhun rakentamiseen.

Viimeiset gladiaattorinäytökset tiedetään vuodelta 435 ja eläintenmetsästykset v. 525. Samoihin aikoihin loppuivat myös sirkusakrobatiaesitykset.

313 valtaantullut kristinuskoinen keisari Konstantinus lopetti ristiinnaulitsemit kuolemantuomiona. Myöhäisantiikin aikana tuli ja miekka olivat suosittuja tapoja.




Tänä vuonna oli tullut uusia elokuva (Zeitin juttu), jossa Colosseum ja Rooma vilisee. Ihan yhtä paljon pisteitä se ei ole IMDB:ssä saanut kuin Rooma-klassikko La Dolce Vita.
Elokuvan kannessa ollaan viereisessä museossa.
 Valitettavasti tästä kuvasta ei saa käsitystä mittasuhteista. Tuo merten jumala Ocean on kuutisen metriä pitkä. Se on kai 1100-luvulla tehty ja sittemmin siirretty pariin otteeseen kunnes se 1733 päätyi Capitolinen museoon. Suihkulähdesysteemi on vastikään kunnostettu.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen