14.10.2013

Runohuilu



Kävin katsomassa Taikahuilun.

Näytti olleen täydennäköistä ja kuten olettaa saattaa myös lapsia. Siksi oli hyvä, että laulettiin suomeksi, mutta minun korvaa se vaivasi paikoitellen pahasti. Lauluosuuksien teksti oli turhan runollista, mutta puheosuudet olivat sujuvaa nykykieltä. Savonlinnassa on minusta parempi käännös. Siellä esimerkiksi kolme naista laulaa

Nyt hirviö, jo kuolla saat!
Kas niin! Kas niin!
Tuo urhea työ nyt tehty on! 
Hän pelastui, näin uljaat voimat meillä on!

Nyt kuullussa versiossa:

Seis hirviö! Käy kuolemaan!
Sen tein! Sen tein! 
Näin hoidellaan työt sankarin! 
Mies pelastui, kyy naisten voimin lannistui.

Alkuperäinen:

Stirb, Ungeheur, durch unser Macht!
Triumph, Triumph! Sie ist vollbracht, die Heldentat!
Er ist befreit durch unsres Armes Tapferkeit.

Noh, ei sillä kaikkia aarioita pilattu. Toinen näytös oli kaikin puolin parempi. Lähellä istunutta n. 10-v. lasta huumori nauratti useasti.  Tässä ohjauksessa Monostatoksen orjista oli tehty varsinaisia hölmöläisiä ja metsäläisiä. Eläimiäkin toki nähtiin lavalla.

Lavasteet oli rahalla tehtyjä varsin perinteisellä kaavalla. Yön kuningattaren taustalla oli ikäänkuin starttrekkimäistä tähtien välissä matkustamista. Kokeiden suorittajat olivat tällä kertaa neljän seinän sisällä jossain linnan kellareissa. Näyttävä kohtaus oli 2. näytöksen kuoro, joka lauloi kynttilälyhdyn valossa.
 
Harvoin on varmaan Taikahuilussa näin komeaa sivuosassa olevien haarniskoitujen duettoa  (Der welcher wandert diese Strasse voll Bescheren..) kuultu kuin Anttilan ja Soaseppin esittämänä.  Jousien soitanto tuo mieleen Requiemin.  Myös kolme "poikaa" selvisivät osuudesta hienosti. Myös Silvastin Monostatos loisti musiikin että näyttelemisen puoleen kuten Jussi Merikannon  Papagenokin.
Näytöksen stara oli tietysti Takalan Yön kuningatar, jota sai kuulla samassa roolissa viime keväänä X-yliopiston Taikahuilussa, joka muuten päihitti tämän selkeästi. Aplodit ja huutomyrsky kertoi, että muidenkin iho oli menny kananlihalle.  Straussilla ja tällä the aarialla irtosi kesällä voitto myös T. Mustakallio laulukilpailusta.



Teemalta tuli La Traviata elokuvaohjauksena ja se on Areenassakin nähtävissä.



Tapiolan kuoron 50-v. juhlakonsertti perjantailta on katseltavissakin Areenasta.







Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen