13.10.2013

Francis

 Vatikaanin porteilla on marssimassa puolalaisia, joita näki monesti ryhmissä ja paidat painatettu pyhiinvaellusretkeä varten. Ennen audiessia ihmisten järjestäytyessä Pieatarin kirkon aukiolle oli jollain hyvää aikaa lukea pyhiinvaellusryhmien nimiä ja maita.  En muista olisiko pohjoismaista ollut yhtään. Saksasta toki monta ja Etelä-Ameriikasta kuten Brasiliasta ja Argentiinasta, josta 76-vuotiaana siirtotyöläiseksi lähtenyt paavi on kotoisin ja eka paavi Euroopan  ulkopuolelta 1300 vuoteen.

Hän muuten teki ekan Rooman ulkopuolelle suuntautuneen matkansa Lampedusan saarelle, jossa hän kritisoi pakolaisten unohtamisesta.

Paavin kerrotaan twiittaavan ja useat ihmiset ovat kertoneet hänen soittaneen heille. Vatikaani on kiistänyt soittamisen.

Toimittajakirjailija Severighni kirjoittaa, miksi italialaiset rakastavat Francista.
Hän on aiheuttanut hämmennystä puhumalla kirkkoa hiertävistä kysymyksistä ja ohjeistanut siirtämään pakkomieleisen suhtautumisen enemmän tasapainoiseen.
 Paavi kuulemma pitää Mozartista ja Dostojevskistä.

 Aidat on tehty ohjaamaan yleisöä ja mahdollistamaan paavin huristelun pitkin ja poikin aukiota.
 Sveitsiläiskaartilaisia käytettiin 1400-l. hoveissa ja vielä edelleen 110 henkinen kaarti on Vatikaanissa, jonne sen osasto perustettiin 1506.  Pääsyvaatimuksena on Sveitsissä suoritettu asepalvelus, katollisuus ja naimattomuus (kts. yksityiskohdat em. linkistä).
Toki siellä on Rooman ja Vatikaanin poliiseja ja turvamiehiä.
 Jos istumapaikoille ja keskelle aukiota haluaa, pitää tilata ilmainen pääsylippu audienssiin (seuraava kuva)  ja lisäksi olla tunteja etukäteen paikalla. Minulla ei ollut, mutta aukion laidalle kyllä pääsee. Kaikki menevät metallinpaljastimen kautta, joskin taskuja ei tarvitse tyhjentää.

Talvella tilaisuus tuo keskiviikon tilaisuus  sisällä kirkossa.  Sunnuntaisin klo 12 paavi puhuu parvekkelta. Silloin ei ole lippusysteemiä käytössä.





 Portaiden yläpuolellla olevassa lavalla paavi pitää audienssin. Ensin avustajat lukevat Raamatun tekstinpätkän monille kielillä, ja sitten paavi puhuu italiaksi ko. tekstistä. Aukiolla on uskomattoman hyvä äänentoistojärjestelmä, jonka kaiuttimet on piilotettu hyvin.
  Taustalla näkyvä matkailuauto on postitoimisto. Pressuja on siellä täällä kun pylväitä puhdistetaan.









Saksan mediaa on viime viikona halinnut Limburgin katollisen piispan kallis maku. Siinä jää Hgin sosiaalitoimen sohvat toiseksi sillä piispan rakennusprojekti 15000 eur kylpyammeineen maksaa 40 Meur.
The Local listaa englanniksi hintoja. Aikaisemmin hänen kritisoidaan lentäneen 1. luokassa katsomaan Intian köyhiä lapsia. Siitä tulee nyt viranomaistutkinta valanalaissesta väärästä lausunnosta.
Am Donnerstag hatte die Staatsanwaltschaft Hamburg einen Strafbefehl wegen eidesstattlicher Falschaussage beantragt

Spiegelin mukaan hänen on tarkoitus matkustaa Franciskusta tapaamaan keskustelemaan tilanteesta..

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen