09.09.2012

Sibba ja Felskirchen

 Eila Hiltusen hitsaaman Sibeliusmonumentti (1967). Painoa 24'000 kg ja 600 putkea. Wikipedia sivun mukaan "veistoksen abstraktius herätti aikanaan suurta kohua, ja taideyleisön vaatimuksesta Hiltusen oli lisättävä siihen Sibeliuksen kasvoreliefi, joka sijaitsee varsinaisen monumentin vieressä kallion päällä."
Siinä siis kävi samalla tavalla kuin Temppeliaukionkirkon kanssa, että änkyröitiin kovasti modernia ja epätavallista vastaan ja niistä sitten tuli ne Helsingin suosituimmat matkailijoiden kohteet.



Niin myöhäistä hetkeä ei olekaan, etteikö joku turisti olisi työntämässä päätään putkeen. Tämä pariskunta taisi puhua venäjää. Kesäpäivisin tuon edessä käy useampikin bussilastillinen.

Äkkinäinen voisi ihmetellä, miksi Hkin kauppakorkeakoulun rakennuksen lähelle on pysäköity kymmenkunta bussia.

Kauppakorkea.


Noh, selityksenä on, että Taivallahden seurakunnan kirkko sattuu sijaitsemaan lähellä. Tänä kesänä busseilla ei ole viereen enää asiaa. K&K:n jutun mukaan turisteja riittää tänäkin kesänä. Vuosikävijä määrä on 400'000-500'000.
Betonipunkkeriin on melkein tungosta. Kiinaa, japania ja venäjää varmana kuulisi, jos osaisi erottaa ne.


Ei muuta kuin peremmälle, jos mahtuu. 
Seurakunnalla oli pari myyntipöytää (postikortteja, muistoesineitä, CD:itä..). Vessamaksu on euron. 
Seurakunnan paimen on opastamassa varmaan seuraavana päivänä ripillepääseviä. Kirkkosali oli lukuisilta turisteilta eristetty.



Mikään läpihuutojuttu tämä Suomen suosituimpiin turistinähtävyyksiin kuuluvan kirkon rakentaminen ei ollut. Tonttia anottiin 1931. Ekassa arkkitehtikisassa ei löytynyt mieleisiä ehdotuksia, toisessa kelpasi Sirénin ehdotus ja louhinnat aloitettiin, mutta sitten iski sota. Sodan jälkeen päätettiin järjestää taas kilpailu, jonka voiti Timo ja Tuomo Suomalaisen Kivikirkko-ehdotus.
Wikipedian mukaan
"Kirkon saaminen Temppeliaukiolle 60-luvun kulttuuri-ilmastossa tuli kilpailuaika mukaan lukien viemään yhdeksän vuotta. Lehdistö osallistui aktiivisesti hankkeen ympärille nousseeseen kuohuntaan kirjoittamalla ’piruntorjuntabunkkerista’, ’miljoonakirkosta’ ja ’jätti-investoinnista’. Kirkkovaltuustossa oli suurin piirtein saman verran hankkeen vastustajia kuin kannattajiakin."
Kirkko vihitiin käyttöön 1969. Wikipedian sivulla on linkki Elävän arkiston uutisjuttuun siitä. Ulkopuolella oli mielenosoituskin järjestetty. Hyvä, että Suomessa on ollut muitakin kuin V. Keskinen, jotka ymmärtää, että turistien vetämiseksi tarvitaan jotain muutakin kuin arkipäiväisen tavallista.
Erikoista on myös kellotapulin puuttuminen "Kelloja ei Temppeliaukiolla ole vaan professori Taneli Kuusiston säveltämät kellojen soitot kajahtavat nauhalta ulkokivimuurissa olevien kovaäänisten kautta."
 Tätäkään kioskia ei tuossa kirkon vieressä takuula olisi ilman kirkkoa.
Asunto Oy Helsingin Luther 4 Bostads Ab:n kyltti.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen