14.09.2012

Maximillianstr.

BR uutisoi miten arabit käyvät Mynssenissä erityisest luksusputiikkikadulla shoppailemassa etenkin Maximilianstrasselta. Mustia käsilaukkuja ainakin. Havaintojeni mukaan luksustuotteita myyvät lastentarvikeliikkeet ovat suosittuja.


Jeeves ja Wooster varmaan kaupoilla.
 Jos ei Herziltä löydy kunnon autoa vuokralle niin ainahan voi ottaa oman Mersun mukaan.
Vasemmalla on Vier Jahreszeiten majatalo, jonka huoneet alkaen 184 eur/yö.



Ehkäpä kadun voi katsoa alkavan Max-Joseph-Platzilta, jossa on Maximillian Josephin patsas keskellä aukiota. Vieressä on Residenz ja Baijerin kansallisooppera. Kadulla on Vertu kauppa, mutta saakohan uusinta iphonea mistään? (BR:n Quer ohjelma alkoi taas. )

Etnograafinen museo (Museum für Völkerkunde) on shoppailualueen jälkeen.

Kiinalaisia patsaita kuten kuvasta näkyy.


Uli-hahmo (ennen v. 1919).

Vastapäätä museota on Regierung von Oberbayernin rakennus:




Kuvassa oleva julkisivu on eräänlaisen liikenneympyrän keskeltä Isarin vieressä. Paikan nimi on Maximilianeum. Paikka näyttää toiselta sivulta vankilalta muurineen ja tiukannäköisine vartioitune porttineen.
Siellä toimii Bayerischer Landtag.

Maximilian II antoi perustaa rakennuksen ja se oli valmis 1874. 1852 hän perusti tukisäätiön (Maximilianeum) lahjakkaille opiskelijoille - tosin vain miehille. Naisille perustettiin vasta 1980 säätiö lahjoitusvaroin. Maximillianin aikaan naiset ei toki yliopistoon olisi päässytkään. Esimerkiksi kuuluisa kvanttifyysikko Werner Heisenberg oli ollut tuen saajana.
V. 1994 naiset saattoivat muutta ko. rakennukseen asumaan. Nykyisin stipendiaatteja on n. 45.

Hakuprosessissa rehtorit esittävät lahjakkaita tietyn vuosikurssin lupauksia. Erinomaisten opintosuoritusten (niitä joilla keskiarvo on täysi 1,0 löytyy vuosittain n. 400 kpl) lisäksi pitää olla asunut Baijerissa ja osoittaa kristillisen uskon ja moitteettoman moraalisen kasvatuksen (?). Kirkon virkoihin opiskelevat teologian opiskelijat eivätkä lääkärit kelpaa. Lopuksi tusina opettajaa tenttaa kysymyksillä, ja erityistä painoa on laajalla asioista kiinnostuneisuudella ja sosiaalisilla taidoilla. Vuosittain valitaa viitisen uutta stipendiaattia.

Hulppeassa rakennuksessa asui ennen sotia stipendiaatit ja siellä oli myös aatelisten jälkikasvujen koulu sekä taidegalleria. 17 kpl 30:sta maalauksessa säilyi sodasta ja niitä on nähtävillä tällä sivulla. Kokoelmaan kuuluu myös mm. Leibnizin ja Ruotsin kuninkaan Kustaa Aadolfin marmoririntakuvat.

Säätiö mahtuu toimimaan liikenneympyrän sisältämissä tiloissa. 1920-l. rahanarvon romahduksessa säätiö köyhtyi melkoisesti ja joutui jo vuokraamaan tiloja. Lopullisen iskun jätti nuuka kansallissosialistinen aika ja sodan pommitukset, joten 1949 parlamentin muutto tuli ratkaisuksi rahoittamaan korjauksia. Vanha parlamenttitalo kun oli pommitettu vielä tarkemmin.

Kyseinen alue on Odeonsplatzilta alkavan Maximilian Strassen lopussa. Ympyrän tekevä katu on jo Max-Planck Strasse ja vähän matkan päässä jatkuu Einstein Strassena. Tunnettuja fyysikoita molemmat. Ennen Maximilianin siltaa ratikat ja autot joutuvat tekemään mutkan Maximilianin patsaan kohdalla:




P.S. Keskustapomo uhkaa boikotoida Alepaa ,kun sieltä löytyi vain kolme litraa suomalaista luomumaitoa ja muuten vaan saksalaista. Eikös se ole hyvä, että kotimaista on ostettu niin kovasti?
Baijerilaiset ovat toki ylpeitä maidostaan, kuten olen esitellyt. Vaikkei siinä maidossa ole sinänsä vikaa onhan se tietysti järjetöntähän se on kuskata maitoa enää yhtään pidemmistä matkoista.
Satunnaista sanastoa:
  • fulminant = loistava, suuremmoinen
  • in den Schären = saaristossa (die Schäre = luoto, kari; saaristo).
  • Joik-Konzert = joiku-konsertti
  • Zuspruch = lohdutus; suosio (~ finden = saavuttaa suosiota)
  • erwägen = punnita, harkita
  • Schneidspalter = halkokone
  • Rezension = kirja-arvostelu
  • das Plädoyer, -s = puolustuspuhe; vetoomus; (lak.) loppulausunto
  • fesseln = kahlehtia, sitoa, vangita; (kuv) viehättää, kinnostaa 
  • Ansatz = jatke; alku
  • Belletristik = kaunokirjallisuus
  • ungeheuer = suunnaton, valtava
  • vertuschen = salata, painaa villaisella
  • diffamieren = panetella, mustamaalata
  • der Turnus, -se  = kierto (im ~ = vuorotellen).
  • Graswurzlebene = ruohonjuuritaso
  • Kätnerei Lepikko = Lepikon torppa (Kätner = torppari)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen