17.09.2012

Königsplatz

Taannoin sai laajaa huomiota tutkimus, jossa 9-10 luokkalaisia oli kyselty Saksan historiaan liittyviä asioita, eivät tulokset olleet kovin ilahduttavia. Erityisesti DDR:n historiatieto on heikoilla. Puolet eivät tiedän muurin rakentamisen vuotta ja vain kolmasosa tiesi, että se oli DDR, joka sen rakensi. FAZ:in kolumnissa puhutaan historische Analphabetismus. Saksalainen osavaltioittain vaihteleva koululaitos yllättää jälleen: In manchen deutschen Ländern wurde das Fach Geschichte mit Geographie und Politik/Sozialkunde, verschiedentlich sogar mit Wirtschaft zu einem Fächermix vereint. In Bremen heißt das Mischfach „Lernbereich Welt und Umwelt“, in Mecklenburg-Vorpommern „Weltkunde“, in Nordrhein-Westfalen und in Rheinland-Pfalz „Gesellschaftslehre“ und im Saarland „Lernbereich Gesellschaftswissenschaften“. (FAZ)

Musiikkikorkeakoulu on lähellä Königsplatzsia, jossa oli Hitlerillä näyttäviä paraateja.
Tuon hieman jo rapistuneen korkeakoulurakennuksen rakennutti itse Adolf Führerbauksi (johtajarakennukseksi). Talo vihitiin 1937 Mussolininkin ollessa mukana. Parvekkeelta otettiin vastaan paraateja aina 9.11. v. 1923 tapahtuneen Mynssenin siivouksen kunniaksi. 29.9.1939 Britannian Chamberlain ja Ranskan Daladier kävivät kylässä yrittämässä etsiä ratkaisua Tsekkoslovakiaa koskevaan kysymykseen ennen sotaa.
Taloon rakennettiin tietysti hyvä pommisuoja. 1945 liittoutuneet (USAlaiset) alkoivat kokoamaan tuohon rakennukseen neljännes miljoonaa natsien ryöstämiä taide-esineitä, että niitä voi palauttaa omistajille. Kymmenkunta vuotta siinä majaili Baijerin valtionarkisto ja kirjasto ja 1957 alkoi nykyinen käyttötarkoitus.



Lähellä oleva Kuninkaanaukio oli Baijerin kruununprinssin Ludwigin idea.
Aukion läpi menee nykyisin tie, jossa on liikenteen jakajana doorilainen propolaea (saks. Propyläen), josta päivä paistaa läpi.
Tien kummallakin puolella on isommat rakennukset: joonialaistyylinen Glypthothek (1830) ja korinttilaistyylinen museo (1848). Näissä on Kreikan ja Rooman taidetta ja antiikkia.
Sodassa aukio otti osumaa kovasti. Mm. kunnian temppelistä ei kai ole jäljellä juuri raunioitakaan. Museo avattiin 1960-luvulla ja glyptotheekki 1972. Aiemmin aukio oli laatoitettu ja ympäröitä kivimuurilla. 

Arkkitehtuurista kiinnostunut Hitler oli tunnetusti antiikin ihannoija, joten aukiota muokattiin hänen mielenmukaisemmaksi paraatipaikaksi ja viereen tehtiin kansallissosialistisen Saksan työväenpuolueen päämaja. Kuvia on englanninkielisellä wikipediasivulla. Lähialueella oli tavalla tai toisella 50 rakennusta käytössä ja esimerkiksi päämajalla oli oma sähköntuotanto, varastot ja bunkkerit. Tästä kartasta löytyy tietoa rakennuksiin liittyvästä historiasta.
Königsplatzilla on taitelija Lenbachin ex. kämppä, joka on museona. Tamppereen Hildeenin taidemuseoon on nääs 15.9 auennut näyttely, jossa on sinistenratsastajien poppooseen kuuluneiden taiteilijoiden töitä. Ylen uutisten jutussa näyttelyn järjestäjä kertoi teoksia olevan satakunta ja ettei niitä ekspressionismin tauluja juuri Suomessa ole.



Kadun toisella puolella olevan Königsplatz U-Bahn asemallakin on  näyttelytila (Kunstbau).


Kandinsky oli syntyi Moskovassa 1866. Isoäiti sattumalta opetti saksaa. Opinnot Moskovassa oli taloutta, lakia (väitös), mutta myös etno-juttuja erityisesti painottuen fenno-ugristiikkaan, että hän luki jopa Kalevalan. Myöhemmin hän omistautui taiteen tekemiselle ja opettamiselle. Phalanx ryhmänsä taidenäyttelyyn halusi osallistuvan myös ihailemansta Gallen-Kallelan.

Gabriele Münter, jonka teoksia on myös esillä, nimisen ooppilaan kanssa hän asui myös Münchenin lähellä ennen 1. maailmansotaa, jolloin Saksasta piti lähetä karkuun Moskovaan. Sitä ennen oli perustamassa Neue Künstler Vereinigung (NKV), josta piti erota kun K:n teokset oli liian abstakteja näyttelyyn.
Jukka Korpela valaisee muuten translitteroinnista: "Esimerkiksi Vasili Kandinski muutti pois Venäjältä ja alkoi käyttää saksalaista translitteraatiota Wassily Kandinsky (ja tällä nimellä esimerkiksi suomenkielinen Venäjän kulttuurihistoria hänet tuntee)". Venäjässähän ei tuplaveetä ole.

Myöhemmin monen taiteilijan kanssa perustettiin kuuluisa sinisten ratsastajien (Blaue Reiter) niminen poppoo (kts. kuvaa kuva. Sininen kun kuulemma ilmaisi jotain rauhallista ilmapiiriä. Toinen saksalainen ekspressionismiryhmä silta (Brücke) oli perustettu jo aiemmin (kts. juttu (suomeksi))
Venäjän vallankumouksen jälkeen Kadinskyn piti lähteä Berliiniin ja siellä Bauhausiin (ei rautakauppaan vaan taidekouluun), jossa myös Klee toimi.  Natsit sulkivat koulun 1933 ja sitten matka jatkui eripuolille Ranskaan ja New Yorkiin. Kuolema koitti Pariisissa 1944.

Pidin toisen sinisen ratsastajan  Franz Marcin töistä Kadinskyä enemmän. Marcilla oli paljon eläinaiheisia tauluja. Toki hyvin värikkäästi ja aika muotovapaasti tulkittuna (kts. kuvahaku). Lisäksi sillä oli van Goghmaisia töitä. Joka tapauksessa joku Tyko Sallinen tai vaikka nyt Emmassa näytteillä olleen Ole Kandelinin menevät kirkkaasti ohi minun listalla että humahtaa.

Münchenin taide-elämään  noilla on ollut vaikutusta paljon laajemmalle. Lisäksi oli Lenbachin kartonon muutama historiallinen huone hienoa nähtävää vaikka muuten sisätilat oli kuin normaalista taidenäyttelytilasta.

Toinen paikka yrittää bongata sinisiäratsastajia on moderni pinakoteekki, mikä ei ole kovin kaukana Königsplatziltakaan:








Uutta vai vanhaa taidetta, jos se on tehty 1920-luvulla?





P.S Eteläkorealainen on tehnyt sanomalehdistä aikamoisia tilataideteoksia.

P.P.S
Kylmän sodan tuntua voi hakea Sveitsin bunkkerihotellista. Yö makuupussissa viileässä ja pimeässä on varmasti ikimuistoinen...

  • in flagranti ertappen = ottaa kiinni itse teossa
  • erloschen = sammunut
  • Da ist ein Haken = Siinä on juju.
  • zimperlich = herkkähermoinen
  • schmissig = häikäse, cool
  • über die Runden kommen = selvitä (esim. taloudellisesti)
  • erschlichen = salamyhkäinen
  • Spesenrechnung = lasku (esim. ravintolaillasen)
  • pumperlgesung = terve kuin pukki
  • umwerfend = erinomaisesti, loistokkaasti
Linguee on sanakirja, joka etsii teksteistä vastineita.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen