29.09.2012

AAn tiellä

hs.fi uutisoi, että suomalainen Aalto-Wirkkala tavara oli käynyt hyvin kaupaksi Lontoon huutokaupassa torstaina.

Kuka Jyväskylään joskus eksyy kannattaa vaivautua Alvar Aallon kadulle, jossa on tuollaisia rakennuksia.
..että sitten tämmöinen halli, jossa on tutut Aallon suunnittelemat ovet omaan museoon. Museolla on loistavat kotisivut, joissa esitellään museota sekä Aallon teoksia rakennuksista lamppuihin.
Museorakennus valmistui 1974. Sisällä on kuva avajaisista, jossa Kekkonenkin istuskelee.

Museon kahvilassa on tietysti Aalto-kalusteet ja vitriinissä tunnetun maljakon muotti. Ensin niitä valmistettiin Karhulassa ja sittemmin Iittalassa.

Vaihtuvana näyttelynä oli mielenkiintoinen Aallon Puustudion opiskelijoiden tekemiä töitä. Ne käyvät työskentelemässä intensiiviviikon vanhojen puukäsityömestareiden kanssa.
Opiskelijoiden joukossa on paljon ulkomaalaisia nimiä. Puustudio on perustettu v. 2000. Toivossa on hyvä elää, että tulevaisuudessa tulee uusia wirkkaloita. Varmaan TKK:n ja TAIKin uusi yhteistyö tuo jotain tälläkin alalla. Suomen puurakentamisen tilassa ei ole paljoa kehumista.
Tässä blogissa on video, miten ne tekivät modernin savusaunan tänä vuonna. Harjakaisissa on syöty oikeaoppisesti hernekeittoa. Unohtuikohan kiuas?
Tässä toinen valaisin. Nyt on ledikaapelit (kuin jouluvaloissa) muodissa. Ne menevät kätevästi tuollaisten lautojen sivuun. Virtakaapeli on saatu ripustuskaapeliin integroitua huomaamatta. Tiedä sitten mite sopisi normaaliin kattopistokkeeseen.

Lisää töitä löytyy täältä.  Tällä sivulla on kuva tuolista, jonka istuin joustaa puualustan alle jätetyn  raon ansiosta.

Näyttelyssä valistetaan valmistusprosessista, miten vaikkapa puuta taivutetaan. Tuossa y jalka.
Mäntyrimat jäljittelevät maailmannäyttelyn paviljonkia v. 1939.  Seinillä on tietoa Aallon elämästä ja erinäisistä projekteista. Pari huonetta oli sisustettu. Lisäksi oli tuoleja ja lasiesineitä.

Aallon elämänkertaa voi lukea kuvitetusta verkkosivulta. Siitä käy ilmi, että perhe muutti Jyväskylään kun Alvar oli 5 v. Koulun  (TKK:n edeltäjä) jälkeen hän perusti arkkitehtitoimiston Jyväskylään (1923). Hänen Munkkiniemen koti valmistui 1936. Se on nykyisin museona, johon pääsee opastetuille kierroksille. Tosin hintaakin on normaalia museota enemmän.


Museokaupasta löytyy vaikka Artekin valmistama nojatuoli (~1600 eur).Ennemmin ostaisin y.m. ledilampun.
Keski-Suomen museo on v. 1961. Käytännössä samassa rakennuksessa.

P.S. Avanti!-orkesteri on tunnettu uuden musiikin esittäjänä. Toukokuussa 2013 sillä on Design museossa viisi "design konserttia", jossa akustiset puureliefit alkavat soida musiikin kanssa. Konsertto on sävelletty pianolle ja kaiutinorkesterille (savolaiset Genelecit). Mukana menossa on myös Aallon Mediatekniikanlaitos.
P.P.S Avantin esite on tosi tyylikäs ja sen toisen puolen jänis-susi maalaus houkuttelee jättämään sen avattuna pöydälle.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen