07.09.2012

Attentat72

5.9.1972 tapahtui Mynssenin olympilaisten terrori-isku. Keskiviikkona tuli BR:ltä kolmituntinen muistotilaisuus (BR:n uutinen ja lyhyt video) Fürstenfeldbruckilta, jossa entinen lentokenttä sijaitsee. Mukana oli tietysti ministeritason vieraita Saksasta ja Israelista. Saksan kielestä ei toki tingitty eikä minuutteja kestävästä puhutteluista Sehr geehrte Herr Dr. se ja se. Tilaisuus on kokonaisuudessaa nähtävissä BR:n Mediathekissa viikon. Lontoon olympilaisten avajaisissa ei tapahtumaa muisteltu.

BR:n sivulla on myös laajempi historiakatsaus videoineen.
Zeitissa oli israelilaisen eloonjääneen haastattelu.

70-l. oli Saksassa synkkää aikaa sillä silloin olivat äärivasemmistoterroristit (RAF, Punainen armeijakunta) vauhdissa.
Kaikki tietävät mitä tapahtui v. 1972 Mynssenin palestiinalaisten mustan syyskuun olympia kidnappauksessa (video). 11 israelilaisia urheilijaa ja 5 poliiseja kuoli ja kisoissa oli päivän tauko. Kolme terroristia saatiin kiinni ja viisi kuollutta vietiin Libyaan, jossa ne saivat sankarihautajaiset.

Vuoden 1977 syksyllä (Deutscher Herbst) ne mm. sieppasivat työnantajien nokkamiehen, jolla oli kansallissosialistinen tausta. Sen henkivartijat tapettiin iskun yhteydessä. Kansleri Helmut Schmidt ei suostunut RAF:n vankien vapautuksiin ja säädettiin laki, joka kieltää niiden kanssa kommunikoinnin.
Media ei herkutellut kidnappauskuvilla (kyltissä lukee 20 päivää jo vankina). Kommunikointia RAF:n kanssa tehtiin ensin media ja sitten geneveläisen asianajajan välityksellä. Myöhemmin selvisi, että poliisi oli jossain vaiheessa saanut vihjeen mahdollisesta olinpaikasta, mutta se hävisi byrokratiaan. Kuulostaa tutulta? Hollannissa saadaan poliisin tappanut RAF:n terroristi kiinni, joka kieltäytyy paljastamasta olinpaikkaa vaikka luvatiin uusi henkilöllisyys ja miljoona käteistä.
Myös ne kaappasivat lentokoneen (86 matkustajaa) ja vaativat neljän toverin vapauttamista ja 15 miljoonaa dollaria lunnaina taikka muuten kaikki ammutaan. Joudukkeeksi ampuvat koneen kapteenin. Kaappaus päättyi erikoisjoukkojen ammuttua koneen kolme kaapparia ja haavoittaen neljännen. Matkustajat selvisivät. Lisäksi neljä vankia tekivät vankilassa itsemurhan samana yönä. Ministerin kaapparit tosin tappavat uhrinsa ja jättävät ruumiin autoon. 20 kaappaukseen osallistuneesta 17 on vangittuna, kaksi poliisi ampui ja yksi on karkuteillä.

Kolehmainenkin on saanut kävelytien Olympiapuistoon. Takana näkyy Olympia-kylän ei niin tyylikkäät kerrostalot.
Olympiazentrumin U-Bahnasema avattiin toukokuussa 1972. Alueella asuu havaintojeni mukaan pyörätuolilla kulkijoita poikkeuksellisen paljon.
Olympiaparkista löytyvää suihkulähde sointuu 1970-l. alun betonikerrostaloihin. Nätti vihreä puisto pilaa kokonaisuutta.

Olympiakylän uusia opiskeluasuntoja. Ne pääsivät Saksan arkkitehtuuri 2010 lehteenkin. Niissä on kaksi kerrostakin.

Olympiabergin huippu.
Olympiapuiston kukkula (60 m)  on kasattu (1947-1958) 2. maailmansodan pommituksissa syntyneistä rakennusten raunioista, joita ei voitu hyötykäyttää jälleenrakennuksessa.

Yliopiston (LMU) suuntaan länteen. Kuvassa näkyy alumiiniristi 2. maailmansodassa kuolleiden muistoksi.

Stadion mäen pohjoispuolella. Vasemmassa laidassa on Mynssenin korkein toimistorakennus. Sen kylkeä komistaa teleoperaattorin O2 logo, joka on singaporelaisen sijoitusyhtiön talon suurin vuokralainen. Kts. kuva 146 m:n ja 37-kerroksen Uptown München rakennuksesta.


Luoteis-pohjoissuunnassa on asuinkerrostalolähiöitä ja moderni toimistotalo Nordfriedhofin tienoilla.

Olympiatorni ja olympiakylä.

Odeonsplatzille päin suunnatessa näkyy tuttuja kirkontorneja ylimpänä tietysti Frauenkirche. Alpitkin alkavat häämöttää.

Hypovereinspankin konttori (Hypo-Haus @ Arabellapark) idässä Isarin toisella puolen.

Mäeltä suunta pohjoisen ja koillisen suuntaan. Etualalla on BMW:n toimisto ja museo (kulho). Taaempana näkyy FC Bayernin valkoinen ufostadion ja Fröttmaningin mäen tuulivoimala.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen