15.09.2012

Ingolstadt


Tonava kaunoinen virtaa Ingolstadtin läpi. Se on paljon leveämpi etelämpänä kaupunkia.

Baijerilainen wikipedia kertoo, että Ingoiståd is nåch Rengschburg de zwoatgreßte deitsche Ståd an da Doana und gheat zu de am schneijstn wachsndn Städt in Deitschland. 2006 hot Inglståd as 1200-jährige Stådjubiläum gfeiat. (ts. 2. suurin Regensburgin jälkeen Tonavan varrella ja 2006 oli 1200-v. synttärit).

Asukasluku on 124 tuhatta. Oberbayernissa 2. suurin Mynssenin jälkeen ja 6. suurin Baijerissa.

Sinne perustettiin 1472 ensimmäinen yliopisto Baijeriin, josta tuli vastauskonpuhdistuksen keskuspaikka. Ranskalaisten valloitusten myötä se siirrettiin v. 1800 Landshutiin, ja 1826 LMU:ksi Mynsseniin.

1. maailmansodassa tuohon kaupunkiin tutustui sotavankina itse de Gaulle ja Venäjän Тухаче́вский, josta tuli myöhemmin NL:n punaisen armeijan päällikkö ja Stalinin vainojen uhri.


St. Anton lähellä rautatieasemaa.
Rautatieasemalta (pää- tai pohjoiselta) on syytä ottaa linja-auto (minä tosin kävelin keskustasta päärautatieasemalle, mutta en menisi suosittelemaan).
Baijertiketillä pääsee matkustamaan niillä ilmaiseksi.


Löytyi siellä ev.lut kirkkokin, jonka tunnistaa karusta ja rappeutuneesta ulkokuoresta sekä tyypillisestä purppurasta kyltistä (reikää peittämässä?). Ovi oli kiinni jo.


Kyseisessä linnassa sijaitsee jonkin sortin asemuseo (keskiaika). P

Paikallinen Asam-kirche. Varmastikin katsomisen arvoinen.


Kaupungin kirjasto on saaanut sijan historiallisessa rakennuksessa.



Vanha raatihuone. Moritzkirchen torni näkyy takana.

Lintuja varten on viritetty ikkunanlaudoille noita rumia piikkejä.


Keskustan taloja.


Eräässä puistossa oli erinäisiä muistomerkkejä kuten näiden paikkakunnan surmattujen juutalaisten muistoksi.


Lufthansan lentoemännät ovat Wiesn'in ajan Drindeleissä. Kts. video (SZ),

Eilisessä arabishoppailu jutussa mainittiin tämä Ingolstadtin outlet-village, johon pääsee vaikkapa pohjoiselta rautatieasemalta bussilla kätevästi taikka sitten keskustan kautta, jossa esim. päälinja-autoasema (Zentral Omnibus Bahnhof, ZOB) sijaitsee.

Tuo Ingolstadt Village on toisen unelma ja toisen painajainen. Siellä teollisuusalueella on satakunta merkkiliikkeen poistomyyntiliikettä. Oli siellä Lindt'in pieni suklaakauppakin ja muutama ravintola.

Koska tuo kylä on luoto keskelle peltoa tai teollisuusaluetta on ollut vapaat kädet suunnitella, mitä lystää.
Tuo on liioitellun keinotekoista arkkitehtuuria, josta tulee ehkä Espanja mieleen.
Siellä on iso parkkipaikka, joka oli lauantaina täynnä autoja, että lienenkö isompaa nähnyt. Näemmä tuo hulluidea on kannattanut.
Noh, olipa Suomen Kuivalehden Jyvissä & Akanoissakin seuraava ilmoitus:
"Shoppaa ja outlettaa jopa -80% DesignShop Outletista! Suomalaisia brändituotteita Kuopion Kauppahallista." (Mainos Savon Silmukassa 9.6)"

Kouvolassa avautui juuri uusi kauppakeskus. Imatralle kaavailla tuplasti sen kokoista. Vielä on epäselvää, tuleeko Ikea ja jos niin mihin. Venäläisiä tavoitellaan. Arabeille Suomi on vähän kai liian kylmä paikka tai sitten Helsingin laatutaso jättää toivomisen varaa. Müncheniin helteisiin on hyvä paeta superhelteitä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen