12.02.2013

Suurrojektit

Maanantaina oli Rosenmontag eli Kölnissä etenkin oli 7,5 km pitkä karnevaalikulkue kts. kuvia ja video. Narrien tehtävänä on pilkata poliitikkoja. Tässä kuvia. Mynssenissä kuulemma oli hiljaista.

Puhetta san sijaan riitti baijerilaisen paavin eroilmoituksesta. Twitteri täyttyi vitseistä, kun taas tuli uusi Rücktritt.
Kaisaniemen kupeessa on Varsapuisto.
BBC:n video kertoo, miten Suomeen kannattaa tulla halailemaan puita.

Stuttgartista puita on kaadettu ja vanhaa päärautatieasemaa purettu ja tunnelia louhittu maahan. Pohjavettä pitää pumpata pois ja sitä riittää arviolta kaikkiaain 6,8 miljoonaa kuutiota. Ministerpräsident Kretchmann on luvannut, ettei tee wowereitteja Stuttgart21-projektin kanssa eli ts. yhtä suurta katastrooffia kuin lentokenttä BER. Noh, jo nyt on selvää, että Stuttgart21 on ylittänyt budjetin 2,3 miljardilla ja sitten halutaan vielä vararahastoa. Avajaiset piti olla 2021, mutta nyt on ainakin kolmen vuoden viivästys.

Kuten BER:in tapauksessa, Oxfordin tanskalainen pieleen menneistä suurprojekteista aikoinaan kirjan kirjoittanut tutkija Flyvbjerk pääsee antamaan kommentteja. Nyt Weltiin. Komme, was da wolle, mutta rakennusprojektia ei yleensä pysäytetä huolimatta kustannusten ylityksistä.Vieläpä, mitä kunnianhimoisempi projekti on, sitä vaikeampi on sitä lopettaa.
Je ambitionierter ein Vorhaben, desto schwerer fällt es, sich davon loszusagen.
Ausstiegsstrategie puuttuu monelta projektilta ts., miten keskeyttää projekti mm. luonnonarvot huomioiden.
Isonbeltin siltaa suunniteltiin sata vuotta ja sitten se rakennettiin, kun jo merivesiuhkasi keskenjääneitä tunneleita. Budjetti tosin oli kaksinkertainen. Pääsyy on, ettie poliitikot halua jäädä kuuluisiksi keskenjääneistä raunioista.
( Itävallassa esimerkiksi on seissyt 35 vuotta käyttämätön ydinvoimala.)

Sanastoa Weltin juttuun:

das Vorhaben = suunnitelma, projekti, aikomus

durchziehen = vetää läpi, ylittää jonkin yli
Pfütze = märkä läiskä, lätäkkö, oksennuslammikko
nebenbei = sivumennen sanoen
Schlichter = välittäjä
hegen = kukoistaa, edistää, huolehtia
angeblich  = oletetut, teeskennellyt
klaffen = haukotella
erbrach = oksensi
erteilen = antaa komentoja, myöntää, hallita
Akzept erteilen = antaa hyväksyntä
Erlaubnis erteilen = antaa lupa
Vollmacht erteilen = valtuuttaa joku
Vorschriften erteilen = antaa ohjeet
Rat erteilen = antaa neuvon

Sie sind angeblich.. = Heidän on sanottu / oletettu .. / Heidän sanotaan..


Rolf Dobellin h kevyt kirja "Die Kunst des klaren Denkens" listaa 52 ajatusvirhettä. Sen tapausesimerkkien kanssa tosin ei tarvitse aina olla samaa mieltä. Sveitsissä asuvan liikemiehen FAZ:iin kirjoittamien kolumnien pohjalta syntynyt kirja esimerkiksi esittelee vaikkapa
"Uponneiden kustannusten harhan" (Sunk Cost Fallacy) eli kun on johonkin invesoitnut paljon aikaa, rahaa, rakkautta niin tulee tuntu, että "investointia" kannattaa jatkaa vaikka objektiivisesti tarkasteltuna siinä ei ole mitään järkeä. Sellaisista projekteista hän mainitsee Britannian ja Ranskan Concorde projektin, joka tiedettiin alunpitäen kalliiksi ja silti sitä jatkettiin.

Toinen on yleinen on tietysti liiallisen itseluottamuksen harha (Overconfidence Effect) eli harva suurprojekti valmistuu ajoissa ja budjettia ylittämättä. Tapausesimerkkeinä hän mainitsee Airbus A400M:n, Sydneys oopperatalon ja Gotthardin tunneleiden rakentamisen. Poliitikkoja ja rakennusliikkeitä motivoi aliarvioida kustannuksia, jotta saisivat toimeksiannon. Optimistinen asenne ei ole aina paras budjetinrakentamisen kannalta.


Osataan sitä Suomessakin. Maanantaina uutisoitiin case Olkiluodosta, jossa varoitellaan sähköntuotannon alkavan 2016 kun alunperin piti alkaa 2009.

Karnevaalikaupunki Kölnissä rakennetaan metroa. Yhdeksän vuoden jälkeen on ainakin yksi pysäkinväli toiminnassa. Se on aiheuttanut vahinkoa mm. kirkoille ja romahduttanut valtionarkiston. Zeitin hieman satiirisen kirjoituksen kirjoittaja on huomannut myös ajatteluvirheen: Je größer er ist und je länger es dauert, ihn zu erreichen, desto wichtiger ist er. So etwas baut man, weil man es erstens kann und erst zweitens braucht

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen