10.02.2013

Augsburgin Dom

Lauantain Euroradion oopperailtama Artaserses oli aika mahtavaa barokkioopperaa viidellä kontratenorilla.
Kriitikoiden ja yleisön ylistämä esitys viime vuoden lopussa on levytetty ja se on saanut Amazonissa 4,5-5 tähteä. Kolmen CD:n boxi on saatavissa Fugasta 26 euron hintaan.



Augsburgin tuomiokirkko on hieman Münchenin vastaavaa pienempi, mutta nimeä myöten samankaltainen. Pituutta on reilu 100 m. leveyttä 40 m ja tornien korkeus 60 m. Historia ulottuu 800-luvulle. Keskiosa on peräisin 1000-luvulta ja goottilainen ulkoasu 1300-luvulta.



Pyhä Christophorus oli tarinan mukaan iso mies. Useasti kuvataan (Jeesus-)lapsi hartioilla.


Pääalttarin alla on krypta.


Yli tuhatvuotisen historian modernein osa taitaa olla tämä alttari.


Sivukappelien aidat on komeasti väänneltyjä.


Mariakappeli 1720-luvulta.


Korkeita värikkäitä ikkunoita riittää.


Bleibet hier und wachet mit mir tai älkää sitten.


Kirkkosalista johtaa käytävät sisänpihan ympäröivään siipeen (Kreuzgang), jossa on jonkinlainen museo ainakin. Käytävillä on hauta- ym. laattoja nelisen sataa.



Saksan perustuslakituomioistuin tulee päättämään, pitääkö 14-vuotiaan pojan luovuttaa DNA-näyte seksuaalirikollisten pankkiin. Hän oli jättänyt hampaiden jäljen 13-vuotiaan tytön kaulaan.
der Junge das Mädchen so am Hals geküsst hatte, dass ein „Knutschfleck deutlich sichtbaren Ausmaßes“ entstand.
Vanhemmat veivät jutun oikeuteen.  Tuomari lätkäisi 60 tuntia yhteiskuntapalvelusta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Opetus- ja tutkimusministeri Schavan sai sitten lähteä. Tarkistusprosessista ollaan myös erimielisiä. Uusi 61-vuotias ministeri on tohtori matematiikassa. Zeit kertoi otsikonkin:
Ja, auch die Neue hat eine Doktorarbeit geschrieben. Sie trägt den Titel Lösung von Kontakt- und Steuerproblemen mit potentialtheoretischen Mitteln -- Die Arbeit umfasst 121 Seiten und ist nur in drei Unibibliotheken in Halle, Ilmenau und Berlin verfügbar. Eiköhän siellä ole kohta jonot ovella.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen