25.02.2013

Lastensairaala

Fru Sophie Mannerheim on C.G.E.:n sisar. Wikipedian mukaan hän erosi pankkitirehtööristä ja muutti Englantiin opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Kotiin palattua vapaaherratar oli ylihoitajan kirurgisessa sairaalassa. Hän oli Arvo Ylpön kanssa perustamassa Lastenlinnaa eli lasten sairaanhoitoon keskittyvää sairaalaan ja sitten tietysti hän toimi Mannerheimin lastensuojeluliitossa.
Tässä kuvia Lastenlinnan (HYKS) erikoisesta päädystä Taka-Töölöstä. Tämä rakennus on valmistunut vasta 1948.  Listätietoa historiasta Lastenlinna säätiön sivulta.
Kuten arvata saattaa, ei rakennus välttämättä täytä nykyajan kasvaneita vaatimuksia. Kuvia sisätiloista.

Uudisrakennusta varten on perustettu tukiyhdistys "Uusi lastensairaala 2017", jonka tavoitteena on kerätä 30 milj. eur. Kotisivulta onnistuu lahjoittaminen. Hartwall on jo luvannut miljoonan ja mainostoimisto BOB ja Sanoma ovat alkaneet tukea sitä mainonnan puolesta.
Selvitys lastensairaalan rakennusprojektin tarpeesta löytyy täältä. Lainauksia selvitystyöstä:
  • Keskeinen tiloihin kohdistuva tarve on siis lasten sairaanhoidon säilyttäminen kokonaisuutena ja sen sijainti Meilahden sairaala-alueella lähellä vastasyntyneiden teho-osastoa ja Meilahden alueen muita klinikoita.
  • Hyksin Lastenklinikalle on keskitetty vaikeimpien ja harvinaisten pediatristen ja lastenkirurgisten potilaiden hoito koko maasta. Valtakunnallisesti Hyksiin on keskitetty mm. lasten elinsiirrot, lasten vaikeimpien sydänvikojen hoito ja avosydänkirurgia kokonaisuudessaan.
  • Ahtaissa tiloissa toimittaessa infektiot ovat erityinen uhka. Infektioiden vähentäminen on monen tekijän summa, mutta yhden hengen potilashuoneet ja eristyshuoneet ovat avainasemassa infektioiden leviämisen estämisessä. Nykyiset tilat ovat jo nykytilanteessa potilaille infektioriski.


Päärakennuksen 90 milj. euron peruskorjaus kestää vuoteen 2014.
Uusin Husari kertoo HYKSin remonttisumasta. 2013 investointibudjetti on 148 milj. eur.

Yle uutisoi tänään, että HUS:in yksityissairaala saa pian ensimmäiset potilaat. Järjestelyllä pyritään hillitsemään lääkärikatoa yksityiselle puolelle ja tietysti tienaamana rahaa.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen