28.02.2013

Katonrajoja



Enpä ole aikaisemmin tajunnut, miten valvontakomission maja taipuu hyvin kyrillisiksi merkeiksi, joskaan ei se taida mitään tarkoittaa.




Ylekin uutisoi yksityiskohdasta, ettei BER:istä saa valoja sammuksiin. Tosin se sähkölasku tuskin on miljardiluokan kömmähdyksessä aika mitätön.

27.02.2013

Vuoden luontokuvat


 Sunnuntaina on viimeinen päivä nähdä vuoden 2012 luontokuvat Villa Elfvikissä. Lauantainahan se on kiinni. Sunnuntai poonuksena on loistava kahvio. Jos ei paikalle pääse voi katsella kuvia netistä tai lainata kirja kirjastosta, mutta minusta ne eivät siinä pääse oikeuksiinsa vaihtelavan kokoisina. Netin kauttakin katsottuna kuvat näyttävät erilaisilta.


 Espoon eräs lumikaatopaikka.
 Espoon porvarisorsia.

26.02.2013

Kari

 Sunnuntaina tämäkin löppuu. Sanoman Ludwiginkadun "Päivälehden-museossa" on nimittäin Kari-näyttely.
Seinillä on valikoitusja pilapiirroksia ja elämänkerrallista tietoutta ja esimerkiksi Unto Hämäläisen Kari vs. kommunismi pohdintaa. Museosta on tekstit saatavilla mukaansa muutamien piirrosten kerta sanomalehteä muisuttavana lehtisessä. Samoin on pieni Päivälehten näköiskopo 1900-l. alkuvuosilta.

 Museoonhan on ilmainen sisäänpääsy. Siellä on myös konsernin lehtien lukusali ja kaupungin edullisinta kahvia. Alakerrassa on vanhoja lehtipainon koneita. Pysyväisnäyttelyssä on historiapainoitteinen katsaus.


Pysyväinsnäyttelyissä on paljon mielenkiintoisia uutisia, miten Zeppeliniä koeajettiin, ilmoitus, että kreivitär Adlerbergin ompeluseuran Eläke ja Apurahasto auttaa vakuutettuja naispalvelijoita.

Naapurin kirjasto on auki myös sunnuntaisin.
 Kirjoja on monessa kerroksessa. Ruotsinkielisiä on kokonainen kerros.


25.02.2013

Lastensairaala

Fru Sophie Mannerheim on C.G.E.:n sisar. Wikipedian mukaan hän erosi pankkitirehtööristä ja muutti Englantiin opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Kotiin palattua vapaaherratar oli ylihoitajan kirurgisessa sairaalassa. Hän oli Arvo Ylpön kanssa perustamassa Lastenlinnaa eli lasten sairaanhoitoon keskittyvää sairaalaan ja sitten tietysti hän toimi Mannerheimin lastensuojeluliitossa.
Tässä kuvia Lastenlinnan (HYKS) erikoisesta päädystä Taka-Töölöstä. Tämä rakennus on valmistunut vasta 1948.  Listätietoa historiasta Lastenlinna säätiön sivulta.
Kuten arvata saattaa, ei rakennus välttämättä täytä nykyajan kasvaneita vaatimuksia. Kuvia sisätiloista.

Uudisrakennusta varten on perustettu tukiyhdistys "Uusi lastensairaala 2017", jonka tavoitteena on kerätä 30 milj. eur. Kotisivulta onnistuu lahjoittaminen. Hartwall on jo luvannut miljoonan ja mainostoimisto BOB ja Sanoma ovat alkaneet tukea sitä mainonnan puolesta.
Selvitys lastensairaalan rakennusprojektin tarpeesta löytyy täältä. Lainauksia selvitystyöstä:
  • Keskeinen tiloihin kohdistuva tarve on siis lasten sairaanhoidon säilyttäminen kokonaisuutena ja sen sijainti Meilahden sairaala-alueella lähellä vastasyntyneiden teho-osastoa ja Meilahden alueen muita klinikoita.
  • Hyksin Lastenklinikalle on keskitetty vaikeimpien ja harvinaisten pediatristen ja lastenkirurgisten potilaiden hoito koko maasta. Valtakunnallisesti Hyksiin on keskitetty mm. lasten elinsiirrot, lasten vaikeimpien sydänvikojen hoito ja avosydänkirurgia kokonaisuudessaan.
  • Ahtaissa tiloissa toimittaessa infektiot ovat erityinen uhka. Infektioiden vähentäminen on monen tekijän summa, mutta yhden hengen potilashuoneet ja eristyshuoneet ovat avainasemassa infektioiden leviämisen estämisessä. Nykyiset tilat ovat jo nykytilanteessa potilaille infektioriski.


Päärakennuksen 90 milj. euron peruskorjaus kestää vuoteen 2014.
Uusin Husari kertoo HYKSin remonttisumasta. 2013 investointibudjetti on 148 milj. eur.

Yle uutisoi tänään, että HUS:in yksityissairaala saa pian ensimmäiset potilaat. Järjestelyllä pyritään hillitsemään lääkärikatoa yksityiselle puolelle ja tietysti tienaamana rahaa.

24.02.2013

Vorsicht


Saksasssa on sanonta Vorsicht ist die Mutter der Porzellankiste. Suomessa nyt porsliinia harvoin on kirstukaupalla.
Suomalaiset tuntevat varmaan Meissenin, joka sijaitsee Dresdenin lähellä. Se on kuuluista posliinistaan ja vielä siellä tehdään kaikenlaista ja myydään Leipzigin ja Dresdenissä. Kuten kuvasta näkyy ei ihan halpaa ole. Tuskinpa suomalaiset viitsivät maksaa tuollaisesta yhtä innokkaasti kuin saksilaiset, joille tuo on ollut muodissa vähintään 1700-l. lähtien. Wikipediassa on kuva, millaisen ruokapöytäserviisi Meissenin kupeista vaikka saisi aikaa. Ennen Meissenin tehtaan perustamista (1710) Dresdenin hovi joutui ostamaan kauppiailta itämaista tulleita tavaroita, mutta sitten 200 vuoden pohtimisen jälkeen Johann Friedrich Böttger ja Ehrenfried Walther von Tschirnhaus onnistuivat tekemän saman.
Toisen maailmansodan jälkeen tehtaan laitteita meni sotakorvauksena NL:oon. DDR:n perustamisen jälkeen perustetiin kansanomistama tehdas, joka oli harvoja tehtaita, joilla DDR tienasi ulkomaanvaluttaa. Nyt sen tehtaan taas omistaa Saksin valtio.

Dresdenin posliinimuseossa ei tosiaan ole pelkästään tylsiä kuppeja ja vaaseja, joissa on koboltinsinisiä kuvioita valkoisella pohjalla. Oli siellä tietysti niitäkin, muitakin värejä ja Saksan lisäksi siellä oli Kiinasta ja Japanista vanhaa esineistöä. Siellä oli myös eläimiä, uskonnollisia taideteoksia ja monenlaisia hovien pröystäilykoristeita.

Kyseinen kukkakimppu oli aivan huikea taideteos (kuva ei tee oikeutta). Se oli tehty jollekkin pariisilaiselle tytölle muistaakseni 17-vuotissynttärilahjaksi.




P.S Hevosteemaviikon päätteeksi Christopferin mainiosta Querista videopätkä.

23.02.2013

Oluthevosia

Hevosteemaviikon kunniaksi kuvia Oktoberfest-kulkueen hevospeleistä.





Olutpanimoilla ja muilla kauppiailla oli omia kukilla koristettuja vaunuja. avajaiskulkueessa. Liekö tynnyreissä olutta vai ei.



Münchner Kindl (bay. Münchna Kindl). Ko. hahmohan on U-Bahnien keulassa ja missä nyt Mynssenin vaakunaa näkee. Se on peräisin 1200-l. alunperin esittäen munkkia ja sittemmin nuorta poikaa kunnes sen sukupuolta ei erota. Kaupungin nimenkin oletetaan olevan peräisin paikalla tai lähistöillä sijainneista luostareista.

Pormestari, mutta ei enää kauaa.



Soittokunnilla oli varmaan jännää marssia muodostelmassa ja väitellä luonnontuotteita.








Monissa hevoskärreissä oli epäesteettisesti kumipyörät alla.